Diskuse

ODSSS

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

radek.stembera@volny.cz

1. 10. 2010 6:26
když dva dělají totéž není to vždy totéž

možná je to populismus ale populismus pro jinou skupinu lidí. Prostě volby vyhrála pravice a dělá to co má, pravicovou politiku. Pokud se to nebude líbit většině zvolí příště jinak. Pokud se to osvědčí budou zvoleni znovu. Co je na tom špatně? Jediné co mně u nás vždy vadilo (a na ODS obzvlášť) že soutěžila s ČSSD o stejného voliče. Pokud si každá strana uvědomí kam patří (levice-pravice) a bude se toho držet, nevidím v nějaké "populistické" politice vadu. Politika musí být populistická pokud je demokracie a volby a k moci stranu může vynést jen více voličů....

0 0
možnosti
PS

Paflik,

7. 9. 2010 21:47
Dalsi rozmer

socialni system navic ztezuje zbohatnuti pracujicich a tim vznik novych vlastniku..

0 0
možnosti
LM

lada222

7. 9. 2010 14:13
Politika a populismus

jsou nerozlučně spjaty, bez populistických hesel je takřka nemožné uspět ve volbách. Máte pravdu, že v tomto konkrétním případě jde o oslovení těch, kteří si myslí, že lze výrazně ušetřit na příjemcích dávek. A to nelze, skutečně velké peníze mizí jinde, v různých předražených zákázkách, výběrových řízeních, nákupech zboží a služeb ministerstvy, v daňových únicích atd. Samozřejmě je žádoucí bránit neoprávněnému čerpání dávek, ale státní finance to nezachrání, jde jen o spravedlnost, podobně jako u daňové progrese.

Jinak populismu není prosta ani ČPS, čím jiným shledat propagaci konopí, to je populismus jak vyšitý.

V závěru odkazujete na jiný článek, který není vůbec špatný, ale chápu jej jako úvahu, programové východisko v něm nevidím.

0 0
možnosti
C

Cpt

7. 9. 2010 16:31
Re: Politika a populismus

Dobrý den. Chtěl bych jen reagovat na výtku ohledně propagace konopí. ČPS již od svého vzniku v programu prosazovala dekriminalizaci konopí pro léčebné účely. Naše spojení s platformou konopijelek.cz je tedy logické už ze samé podstaty věci. Myslím, že pokud bychom analyzovali dopad této podpory, mohl by výsledek pro ČPS ve finále vyjít dokonce jako negativní. To, že člověk ve finále nemá právo zvolit si způsob léčby je z našeho pohledu zásadní porušení jeho práv. Akce policie z minulého týdne, kdy zničila (předčasně sklidila) přes 300 rostlin konopí určených výhradně pro léčbu nemocných je jen další důsledek politiky tohoto státu, která , a tomu pevně věřím, je v této oblasti mohutně lobována farmaceutickými firmami. Proti tomu ČPS bojovala a bojovat bude. Ivan Bartoš

0 0
možnosti
DD

Aequitas

7. 9. 2010 13:49
3 připomínky...

1) populistické heslo? Vždyť to je podstata billboardů. Jde jen o to, nalákat ty voliče, kterým se nechce číst obsáhlý volební program, kde je vše vysvětleno podrobněji.

2) sociální dávky sice tvoří malou část z rozpočtu, ale právě součtem mnoha malých částí se musí šetřit. Zapomeňte na to, že se někde najde jedná obrovská suma peněz, která zalepí půlku státního dluhu.

3) mnoho z notorických flákačů nepracuje právě proto, že jim dávky stačí. Pak je tady nemalá skupina těch, co pobírá dávky a pracuje načerno. Mnozí za to ani nemohou, zaměstnavatel jim prostě řekne ať zůstanou na pracáku a že jim bude vyplácet čistou mzdu hotově. Zaměstnanci v pohostinství by mohli vyprávět.

Jde jen o to, rozlišit kdo je nezaměstnaný a kdo marně hledá práci.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

7. 9. 2010 13:56
Re: 3 připomínky...

jistě, ale to heslo musí být realizovatelné. Neplatit dávky těm, kteří nechtějí pracovat je pakticky neproveditelné, tedy bez TRANSPORTŮ.

0 0
možnosti
ZZ

hasmen - náhradní nick

7. 9. 2010 13:29
No a jak to vlastně chtěj udělat,he?

Na druhou stranu je pravda,že takový líbivý hesla u mne vyvolají úsměv i když jsem se původně ani smát nechtěl ;-D

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

7. 9. 2010 12:51
Konečně si někdo

všiml, že sociální stát je financován odvody z práce, ne z kapitálových příjmů. Finanční génius Stáník Gross zaplatil na sociálním a zdravotním, jakož i na daních ze svého stamilionového "obchodu" s akciemi zkrachované firmy Moravia Energo kulový. Pokud jde o dávkaře, asi je levnější jim něco dát než honit zloděje a platit bachaře, ale platit jim za rozmnožování a honorovat bonusem narození dalšího flákače je zbytečné a kontraproduktivní. Přídavky na děti mají smysl tak do třetího potomka, pak už nic. Takhle si určité vrstvy udělaly z rození byznys, přičemž pro "společnost" je to asi tak výhodné jako imigrace ze Somálska. To si fakt někdo myslí, že romská populace v budoucnu zachrání krachující sociální systém?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

7. 9. 2010 12:57
Re: Konečně si někdo

Ano, problém je hlavně příliš velký počet nemajetnch, ten narůstá i imigrací. Podopra rozmnožování je velice kontraproduktivní.

0 0
možnosti
Z

Zdena-Danuše

7. 9. 2010 12:38
více jak 30 soc. dávek

Dobrý den pane Vašíčku,

pokud ze sociálních dávek zbývají peníze na alkohol, cigarety a drogy, pak to není v pořádku. Vy píšete, že lidé mají nárok od státu. Stát je v tomto případě daňový poplatník. Proč já jsem povinna zajišťovat nepracujícím cigarety? Nemám nic proti solidaritě s lidmi, kteří jsou invalidní, staří atd. Nechci ani, aby lidé, kteří odmítají pracovat umírali hlady. Stát potažmo daňový poplatník by z hlediska morálky měl zajistit pouze jídlo, nutné oblečení a střechu nad hlavou. Dnes je údajně více jak 30 různých sociálních dávek. Hlášky typu nevezmu méně placenou práci, když jsou dávky o málo menší za nic, nejsou pro mne přijatelné. Dotyčný nechce špatně placenou poráci, ale já mám povinnost ho živit. Zdůrazňuji povinnost. On má na výběr, já ne.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

7. 9. 2010 12:42
Re: více jak 30 soc. dávek

Já npíši, že lidé mají na něco nárok. Já jen upozorňuji na skutečnost, že text na bilboardu je pouze populistickým výkřikem, který nelze reálně uskutečnit. Kdyby tam bylo například napsáno "Zprůhledníme sociální systém!" bylo by to OK.

0 0
možnosti
S

Smrť

7. 9. 2010 12:34
Konkrétní údaje by nebyly

"Položka sociálních dávek vyplácených dlouhodobě nepracujícím představuje

zcela zanedbatelnou částku"... A tohle vzal autor článku kde? Z jakých zdrojů čerpal, jaká cifra to konkrétně je - ročně nebo měsíčně? Mně desítky tisíc lidí, kteří se celý život pohodlně válejí za peníze pracujících, nepřijdou jako maličkost. Sociální síť by měla představovat krátkodobou alternativu pro ty, kteří se po ztrátě zaměstnání dostali do stavu nouze, nikoliv být celoživotním zdrojem obživy (+ nějaký ten přivýdělek prací načerno, nebo hůř - krádežemi). Nebagatelizujte tento problém a neházejte lidi, schvalující toto heslo ODS a doufající v uvedení slov do praxe, s voliči ČSSD a komunistů, které uplatíte pár desítkami korun. Myslíme i na budoucnost, ne jen na svou šrajtofli! Pokud celý život pracuji, nevydělávám tolik, aby to stačilo i na spoření ne důchod a po 40-45 letech práce na tom budu stejně jako ten, kdo, ač práceschopný, na práci za celý život ani nesáhl, nepřijde mi to spravedlivé ani správné!

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

7. 9. 2010 12:54
Re: Konkrétní údaje by nebyly

Tady je to celkem přehledně: http://www.demografie.info/?cz_detail_clanku&artclID=354

Také považuji za nemorální, když někdo dostává peníze a nic nedělá. Pokud však ty peníze nedostane, nastane jiný problém. Pokud bude naživu někde si prostředky k žití opatří. Tohle si určitě uvědomují i politici ODS. Mě jen vadí, že slibují něco, co nelze splnit, tedy pokud se těch lidí nějak nezbaví.

0 0
možnosti
D

Draggo

7. 9. 2010 12:31
Asi by bylo dobre

ty davky vazat na pocet odpracovanych let.

0 0
možnosti
S

Smrť

7. 9. 2010 12:35
Re: Asi by bylo dobre

R^

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

7. 9. 2010 12:31
:)

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!