Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Totedyne

17. 4. 2009 15:25
blábol, problém je v koupěschopné poptávce

Ne všechny vyspělé ekonomiky jsou nekonkurenceschopné. Například Německo a Holandsko tvoří asi 100 mil. lidí, mají obchodní přebytek vyšší než miliardová Čína. Krize skutečně začala na hypotečním trhu v USA, není pravda, že se to dotkne jen věřitele a dlužníků. Finanční svět je propojen, peníze obíhají a pokud se to někde zadře a někdo vlivem odepisování špatných úvěrů musí omezit půjčky, pak se to zákonitě musí projevit. Stejně jako se musí projevit z důvodu odpisů špatných úvěrů výše zisků a z toho odpovídající cena akcií.

Důvodem krize je likvidace sociálního státu ze strany Ragana a Bushů a taky světová obchodní nerovnováha vzniklá absenci demokracie a sociálního státu v Číně. Bohatí díky úlevám na dani investovali do výrobních statků (akcie, nemovitosti na prodej, výrobní firmy, služby), ale lidé neměli dostatek peněz na nákup těchto spotřebních statků.

0 0
možnosti
M

m.vojtek

17. 4. 2009 15:29
Re: blábol, problém je v koupěschopné poptávce

... no, nevím, jestli jste to tak chtěl, ale pokud říkáte, že příčinou krize je "absence demokracie a sociálního státu v Číně", tak v podstatě dáváte autorovi za pravdu, ne?

0 0
možnosti
VH

Totedyne

17. 4. 2009 16:42
Re: blábol, problém je v koupěschopné poptávce

Ano i ne. Problém Číny spočívá v tom, že vzhledem k poměrně vysoké výkonnosti ekonomiky vytváří díky absenci sociálního státu poměrně malou koupěschopnou poptávku, díky absenci ekologických iniciativ se šetří i na ekologii. To u nás není. Když například pan Topolánek zavede nějaký extrém, po dalších volbách nastane korekce.:-)

0 0
možnosti
M

m.vojtek

17. 4. 2009 17:06
Re: blábol, problém je v koupěschopné poptávce

Vážně si nejsem jistý, nejsem ekonom, ale vážně by sociální stát v Číně zvýšil koupěschopnou poptávku? Já bych spíš řekl, že by se ta poptávka v rámci přerozdělení jen rozdělila na více lidí (což by asi ovlivnilo její charakter) ... spíš bych odhadoval, že koupěschopná poptávka je v Číne zatím relativně nízká, protože prostě startovali ze všeobecné bídy ... jenže Čína bohatne o tom není sporu.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

17. 4. 2009 18:49
Re: blábol, problém je v koupěschopné poptávce

Jasně že by se zvýšila poptávka. Lidé jejichž měsíční mzda činí 5000 Kč kupují zpravidla méně, než s příjmem 30.000 Kč.

Je pravda, že by zase méně zbylo na majitelé firem, ať už Číňany, nebo v zahraničí. Nicméně ti mají pro sebe již beztak dostatek, proto přebytek investují do výrobních statků ( investice do výrob, služeb,nemovitostí, akcií apod. za účelem zajištění dalších příjmů) a tím zvyšují nerovnováhu na trhu (vytvářejí bublinu).

0 0
možnosti
M

m.vojtek

17. 4. 2009 21:04
Re: blábol, problém je v koupěschopné poptávce

ano, zbylo by méně na majitele firem, kteří by jak vy sám píšete neinvestovali ... jenže investované peníze dávají lidem práci a navíc vytvářejí předpoklady pro další bohatnutí země ... pokud by se peníze (a tedy i poptávka) pouze přesunuly k těm, kdo jsou dnes chudí a pracují "za misku rýže", prostě by se kupovaly spíše věci osobní spotřeby a nové bohatství Číny by se začalo z větší části "projídat" ... neříkám, že by si číňani nezasloužili mít se lépe, ale rozvoj ekonomiky jistě urychlí spíše investice, než kvalitnější jídleníček řadových číňanů (a i ti se nakonec zlepšení dočkají), podívejte se na Vitnamské trhovce u nás - trpělivě a skromně pracovali na stáncích a dnes obsazují kamenné obchody v centrech měst, které naši podnikatelé opuštějí ... myslíte, že by se z těch tržnic někdy dostali, kdby si ty své vydělané peníze "užívali" hned od začátku? Kdo se chce mít zítra lépe, nemůže dnes všechno prožrat (jedinec nebo stát).

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 4. 2009 19:19
Re: blábol, problém je v koupěschopné poptávce

V Číně na rozdíl od západních zemí poptávka neustále roste. V roce 2009 se např. v Číně prodává nejvíce aut na světě. V roce 2008 byly čínské trhy rájem pro AUDI a BMW. Ověřte si nejprve fakta. Dojmy pravdoláskovníků jsou k ničemu.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

17. 4. 2009 19:33
Re: blábol, problém je v koupěschopné poptávce

Jistě že roste, ale vzhledem k výkonnosti ekonomiky pomalu. V Číně je taky nejvíce lidí na světě, mnozí nemají auto, že se tam prodá nejvíc na světě neznamená, že by se tam nemohlo prodat víc. A právě že se tam prodávají nejvíc luxusní auta, tak to svědčí o tom, že by se tam mohlo prodat daleko víc běžných aut.

0 0
možnosti
W

Wolf778

17. 4. 2009 22:05
Re: blábol, problém je v koupěschopné poptávce

Prosím Vás, opravdu si o tom napřed něco zjistěte. Nebudete se potom diskreditovat úsměvnými tezemi o tom, že se v Číně nejvíce prodávají luxusní auta. To totiž platí pouze pro dovoz, evropská auta pro masy nedokáží těm čínským z pochopitelných důvodů vůbec konkurovat.

0 0
možnosti
W

Wolf778

17. 4. 2009 15:35
Re: blábol, problém je v koupěschopné poptávce

Nechci komentovat zbytek Vašeho příspěvku, protože to by bylo na hodně dlouho, ale můžete prosím doložit zdroj tvrzení, že Německo a Holandsko mají větší obchodní přebytek než Čína? Podle mých údajů byl jejich přebytek za rok 2007 pouze 82 % přebytku Číny. Co nevidět budou údaje za rok 2008 a osobně se nemohu dočkat údajů za rok 2009 a 2010.

0 0
možnosti