Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

filolog

22. 5. 2009 1:30
Problem je v peneznim systemu

Narikat nad mirou dluhou v ekonomice je jako narikat, ze v lese je moc stromu. Soucasny penezni system je postaven na dluhu. Kazda koruna, ktera obiha, vznikla jako bankovni dluh. Jine penize (nezatizene dluhem) soucasny system neumi a ani nechce produkovat. Toto samozrejme neni zadny objev. Pripominam to spis proto, ze se casto zapomina, ze za soucasnou krizi nemuze jen nizka urokova mira FEDu po 11. zari, absence regulace, nebo jeji chybna archtektura, nezodpovednost dluzniku i reditelu bank, ale take architektura penezniho systemu, kdy penize vnikaji emisi dluhu a nuti tak ekonomiky k nesmyslnemu nekonecnemu rust az za hranice teto planety. Ale to je tema na delsi debatu a ne jen na jeden komentar pod blogem

0 0
možnosti
PN

burden

7. 5. 2009 14:04
byla by pravda

Byla by pravda kdyby nebylo inflace. Pokud je inflace větší než úroky tak vydělám. Dokonce dvakrát, protože poprvé přicházím o úspory když šetřím a úspory včetně úroků z vkladu reálně klesají a podruhé když splácím. Zkuste si spočítat, jak by jste s inflací a vývojem průměrné mzdy šetřil na dům s cílovou koupí 2008 a cenou 5 milionů a jak by jste to splácel, když si vezmete úvěr. V prvním případě nepochybně zjistíte, že by jste to neušetřil prakticky nikdy, podruhé když extrapolujete křivku průměrné mzdy tak se doberete nějakých normálních 20ti let. Takže ještě jednou,:Autore, vaše úvaha by byla 100% v pořádku s nulovou inflací/deflací (například teoreticky při měně plně kryté zlatem nebo stříbrem) kdy úroky znamenají SKUTEČNÉ navýšení ceny a nikoli nominální, jak je to při dnešním finančnictví krytém potištěným papírem zvykem.

0 0
možnosti
K

kaktusak

7. 5. 2009 1:32
Příjem příliš nesouvisí

s produkcí zdrojů.

0 0
možnosti
NB

j@ck

5. 5. 2009 20:52
jj

zadluzuji se lide, zadluzuji se staty. A co je castecnym resenim? No preci umela inflace, pak se ty dluhy znehodnoti. Dluznici vydelaji a setrilci jako ja budou okradeni. To same zrejme udela USA Cine, bude dolar drzet co nejniz pomoci umele inflace, a tim znehodnoti dluh USA vuci Cine. Chytre to maji ti financnici vymyslene. Bohuzel umela inflace nafukuje ekonomickou bublinu a ta jednou praskne a bude deprese a spousta lidi bude mit depresi a vzroste pocet sebevrazd.

0 0
možnosti
C

Curious

5. 5. 2009 21:49
Re: jj

Inflace bublinu nevytvari. Inflace pouze prevadi realne hodnoty ze soukromych rukou do statnich (stat vymenuje kousky papiru za sluzby a produkty). Zvysena poptavka po urcitem produktu/sluzbe zpusobuje rust ceny a sdelovaci prostredky tomu rikaji bublina. Tedy pokud jsem dobre pochopil to co myslite pojmy "ekonomicka bublina" a "umela inflace". Pokud jste setrilek, nezoufejte, je mozne se branit. Zamyslete se nad tim, a jsem si jist, ze reseni najdete.:-)

0 0
možnosti
C

Curious

5. 5. 2009 19:53
dluhovy prumysl je prumysl jako kazdy jiny

Nezatezuje ekonomiku, je soucasti ekonomiky jako kazdy jiny prumysl. Uspokojuje potreby lidi. Ano, nekdo prijde o majetek, ale nemyslim, ze to bude radikalni cestou. Spis bych vsazel na inflaci.

0 0
možnosti
H

hyperosvětitel

5. 5. 2009 19:07
dluhy jsou obrazem našich potřeb

jednou to samozřejmě řachne ,ale výsledek krachu opět nebude spravedlivý ,obmění se vládnoucí mafie...částečně...to bude vše   (argentina)

0 0
možnosti
JN

palok59

5. 5. 2009 14:24
ekonomika

fascinuje mě, kolik lidí v česku dokáže bravurně rozebrat ekonomiku čehokoliv a dobrat se složitou cestou k naprosto stupidním závěrům. Ano, vyrovnaný rozpočet je skutečně správný, přebytkový rozpočet je lepší než vyrovnaný, deficit je sprosté slovo - proč se ale ksakru naprostá většina zemí tohoto světa rok co rok už celé věky schvaluje deficitní rozpočet a nikdo neposlechne varovné hlasy českých ekonomů? Přitom bych v žádném případě nekladl rovnítko mezi deficitní rozpočet a špatný život

0 0
možnosti
AP

jorbl

5. 5. 2009 17:13
Re: ekonomika

Copak to jsou jenom čestí ekonomové, kteří varují před deficitními rozpočty??

0 0
možnosti
P

pick

5. 5. 2009 14:13
Závěry hodné minimálně MBA

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!