Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LU

pidla

23. 3. 2010 16:56
Není co dodat.

R^

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

26. 3. 2010 18:02
Re: Není co dodat.

dík

0 0
možnosti
J

j.vrb

22. 3. 2010 0:24
Hyperinflace

Zadlužování by i mělo smysl a bylo velice chytré, pokud by se  peníze z dluhu ihned neprožraly.  To že máme vlastní měnu nám dává velké možnosti.

Ideální by bylo zadlužit stát co to jde, za  půjčené peníze nakoupit  ropu, uhlí, zpracovaný uran, zlato, měď a vůbec všechno co má reálnou hodnotu, narvat to kam jen je možné, postavit fungl novou infrastrukturu, opravit všechno co se dá  a následně spustit hyperinflaci.

  Pak snadno vyplatit dluhopisy... rohlík za 300 000Kč měsíční plat 2 000 000 000Kč, okis, tak si vemte prachy dluhopisy jsou psané na nominální částku. škrtnout posledních 5 nul a jet nanovo. 

Řecko pokud vím to mělo jako standardizovaný postup a průšvih nastal v momentě, kdy  nemůže devalvovat protože euro.

0 0
možnosti
R

Radek-DK

22. 3. 2010 9:07
Re: Hyperinflace

To si můžou dovolit Američani......ti si půjčují v zahraničí vlastní měnu (dolary)......my si nepůjčujeme v zahraničí koruny, ale eura, dolary atd.......a taky je pak budem muset vrátit (a tudíž i někde vydělat)......takže tato politika škrtání nul se nedá aplikovat.

Teoreticky by to šlo, pokud by stát vydal korunové dluhopisy, které by prodal občanům (tj. snížil by množství peněz, které by občané mohli "roztočit" za zahraniční výrobky - k nám dovezené)....no a pak by tyto peníze hodnotně utratil (postavil dostatečnou infrastrukturu, podporoval smysluplně školství atd......a přitom se snažil využívat hlavně domácí výrobky a poskytovatele služeb).......ale to je asi ještě větší teorie (z říše snů) než ta první možnost.

0 0
možnosti
K

kaktusak

21. 3. 2010 1:46
To je omyl

Stát se zadlužuje v důsledku válečných výdajů a dotací soukromým firmám prostřednictvím státních zakázek. K tomu přidejme placení úroků ze státního dluhu (který vznikl také tímto způsobem), a jsme doma.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

21. 3. 2010 11:49
Re: To je omyl

Co je omyl?

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

21. 3. 2010 1:14
na to není třeba zákon

.....i schodkový rozpočet může dávat smysl..v případě, že jde o EFEKTIVNÍ (tudíž korupcí nezasažené) investice do infrastruktury, vzdělání a výzkumu a vývoje (viz např. Finsko).

Problém je schodek způsobený spotřebou. Schodkový rozpočet dává smysl v době, kdy jsou relativně levné peníze. Nyní by měl být opravdu co nejdříve přebytkový, protože úroky budou zdražovat, ale dogma to být nemůže.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

21. 3. 2010 11:50
Re: na to není třeba zákon

Vnímám to jako obranu před nezodpovědností politiků. Zatím je každoroční zadlužování naprostým standardem.

0 0
možnosti
G

G_G

20. 3. 2010 14:47
karma

to jo, ale my takovou stranu nemame :-)

0 0
možnosti
M

ma.su

20. 3. 2010 21:31
Re: karma

To samozřejmě nikdy nezjistíte, když nebudete volit a nebo budete volit stále ty samé parlamentní strany. V dnešní době, na rozdíl od předešlých voleb, je tu skutečně náznak nových stran, které by mohly být jiné a mají šanci uspět - např. piráti (letos je budu volit), VV, SPO. Maximálně se může ukázat, že jsou tyto strany stejné jako dnešní zkorumpované parlamentní partaje, nic horšího. :-)

0 0
možnosti
LM

Aaron71

20. 3. 2010 11:20
Nesouhlasím

Vyzývám voliče, aby volili takové subjekty, které provedou kroky k rozpočtu přebytkovému! Vyrovnaný rozpočet je pouze kompromisem.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

20. 3. 2010 11:34
Re: Nesouhlasím

:-)

0 0
možnosti
SP

SU P

20. 3. 2010 10:02
Černý pohled

Já naopak černý pohled na budoucnost sdílím. Pohled do historie a na evoluci by měl být dostatečným varováním. Svět bude patřit nejsilnějším, ostatní zmizi z povrchu. Je jen škoda jak málo lidi si to uvědomuje. Pan Vašíček je jeden z mála, který se lidem snaží otevřit oči, ale mám pocit, že lidé jsou stále slepí. Ačkoliv bych ještě do nedávné doby netušil, že se mé myšlenky budou touto problematikou zabývat, nyní přemýšlím co by se dalo (kromě hlasu této straně) udělat. Vím, že podobnou věc jste již slyšel asi mnohokrát (možná Vám jde i na nervy), ale doporučoval bych změnu názvu strany.  Většina lidí jsou neuvěřitelně pohodlní a "všemu rozumí" , jen když uslyší název hned si udělaji svůj definitivní názor. Je to asi stejně jak si spousta lidi myslí, že tělesně postižený člověk je postižený i mentálně.

Jelikož jsem na Váš blog narazil zcela náhodou, bylo by dobré se prezentovat široce, nejlépe nějakou "šokujicí" (pozit.) zprávou, která by probudila  zdejší švejky a brouky pytliky.   

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

20. 3. 2010 10:31
Re: Černý pohled

Já jsem do Pirátské strany vstoupil po zralé úvaze. Strana se pořád ještě formuje. Tvoří se kolem nosných myšlenek. Na první pohled vypadají hlavní body jako nekomplexní, při bližším pochopení zjistíte, že vytvářejí podstatu, z níž se ve společnosti vše odvíjí. Celký systém moci je založen na selektivním přístupu k informacím, na manipulaci. Prosazení otevřené informační společnosti má důsledky na všechny oblasti. Vyvolává to nutnost pracovat s fakty, logikou, racionální úvahou, odvržení ideologických zaslepeností.

Pirátská symbolika má svůj význam a doufám, že se projeví i před volbami. Pirátská vlajka vyjadřuje nebezpečí, odvahu, odmítání systému, rebelii. Nechceme se lidem zalíbit, chceme aby věřili, že dokážeme řešit problémy. Chceme předkládat expertní návrhy, je nám jedno komu se budou líbit.

Činnost strany je dobrovolnická, neopíráme se o finanční zázemí "investorů" a pořád se někdo přidává, možná to nevidíte, ale já to vidím. A kampaň, vše má svůj čas.

0 0
možnosti

jrc

20. 3. 2010 0:56
Pane kolego karma !

Dosažitelné vyrovnání rozpočtu v době krize, je předpokladem pro splácení dluhu v době zvýšené produkce ! Přesto základním problémem společnosti, je provedený neuvážený a naivní prodej, vysoce ziskových firem v oblasti energetiky a plynárenství. Teď moulové z ODS čumí, jak zisky mizí v zahraničí a stát zůstal viset převážně na daňových příjmech, závislých na ekonomickém vývoji ! Hloupost zůstane hloupostí, ať je demokracie, či není. Člověk se tady bojí, jakou blbost, ODS zas vymyslí !!!

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

20. 3. 2010 1:12
Re: Pane kolego karma !

Ti co tomu rozumí vědí, že to nepůjde dál, stejně jako to věděli komunisti. Oni to neprohráli finančně, ale morálně. Viděli západní úspěch a nevěděli jak dál. V podstatě je to kontinuální, někteří jsou i příbuzní. Teď taky nevědí co s tím, a pak jsou tady populisti, kteří téměř nic nechápou. Někteří to možná myslí upřimně, a někteří i začínají chápat. Všichni žerou pohádky o finanční krizi. Přitom je zřejmé, že ekonomika jako celek i se státem je "ztrátová". Neakumuluje, ale prožírá budoucnost. Ony úspěšné státy postavily i chrámy a užitečné věci sloužící dodnes. Velice vzácně existují i moderní investice, mezi které patří i Vámi jmenované. Energie je perspektivní komoditou. Teď se snaží srazit cenu akcií ČEZu, mám pocit, že se někdo vlivný chystá nakupovat. Výstavba elektráren a výzkum energetických zdrojů je hodně perspektivní. A Češi to uměj, na jaderky je tady největší koncentrace odborníků.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!