Diskuse

Morálka

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jjs

2. 9. 2009 12:20
Prosba

Co kdybyste už zanechal těch kvazi-filosofických zamyšlení? Je to děs.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

2. 9. 2009 12:55
Re: Prosba

Chápu, že se Vám to může nelíbit. Je to však čistě Váš problém. Nikdo Vás nenutí to číst. Jste však úkazkový příklad tvůrce morálky. To co se Vám nelíbí označíte za děs. Tedy synonymum pro zlé, špatné atd.. Tedy svůj subjektivní názor nedokážete objektivně obhájit, takže ho rovnou prohlásíte za objektivní.

Já prezentuji jen a jen své názory a ty si obhájit dokáži, pokud ne, tak uznám omyl. Nemám zapotřebí schovávat se "pod sukně obecných soudů", to ponechávám dětem (jako děti se chová většina lidí, proto se stále dožadují péče).

0 0
možnosti
TK

osvetitel

28. 8. 2009 23:48
Ano moralka zabranuje lidem se chovat hure nezli zvirata

A tim se od nich lisi ,tudis tem kdo ji dodrzuji ,zabranuje se chovat hure nezli zvirata! A tem kteri ji nedodrzuji a chteji se projevit pouze tak , jak to vyhovuje jim,bez ohledu na sve okoli,coz muze zahrnovat cokoliv,tem se musi holt ta moralka pripominat "nasilim",at uz se jedna o omezeni jejich "projevu" nebo ne :-))

0 0
možnosti
5

5.jezdec

28. 8. 2009 23:38
desatero podle pí Dulské

Existují morální hranice? Není morálka sama tou hranicí? Právě na základě toho, hodnocení a vytváření morálky(hranice) hodnocením líbí, nelíbí, špatné...

0 0
možnosti
L

Luborka

26. 8. 2009 1:11
Morálka

Člověk je jako strom, nejprve je součástí semínka z kterého pak vyroste embryo a dítě a dospělák. V tom semínku jsou zakódované informace předcházejících zkušeností a v průběhu embryonálního vývoje na něj působí spousta vlivů.Takže když matka své dítě přivádí se strachem o jeho budoucnost, dítě si tuto info uchová a projeví se to obvykle obavami a pochybnostmi. Chci říct, že každý z nás nosí v sobě informace o tom, co je správné a to je to, co nám umožňuje konfrontaci s tím, s čím se potýkáme na světě. Morálkou označujeme to, co má prospívat všem, tedy to co se děje a co jsou ochotni lidé přijímat. Takže se to může také nelíbit. V podstatě ale jde o poučování a to lidé fakticky neradi přijímají, protože v nich poučování vyvolává emoce nikoliv radost.To je má osobní zkušenost..Morálka nám brání projevit co je správné, protože není na to čas. Musíme přece dávat pozor na to, abychom se chovali správně.

0 0
možnosti
LM

lada222

26. 8. 2009 14:12
Re: Morálka

...vyvolava emoce nikoliv radost...?? To nedava smysl, radost je rovnez emoce.

Zcela nepochopitelna mi pripada veta: ,,moralka nam brani projevit co je spravne." Presny opak je pravdou!

0 0
možnosti
K

kion1111

25. 8. 2009 18:21
I jo

R^

0 0
možnosti
NB

j@ck

25. 8. 2009 15:49
zni to temer jako Freud

jen autor pouziva lehce kyberneticky slovnik misto psychologickeho.

Dle Freuda se nase ego (ja) nachazi mezi tremi mlynskymi kameny - id (pudovy zaklad, odkud pochazi libost/nelibost, instinkty, sexualni pud), superego (=svedomi, internalizovany system prikazu a zakazu vnuceny nam spolecnosti, ktery nam rika co je dobro a co je zlo) a vnejsi realita (=prevazne spolecnost). Ze vsech techto tri smeru prichazi pozadavky na nase chovani a my (nase ego) mezi nimu musi hledat kompromis. Mezi temito tremi instancemi existuji i konflikty.

Napriklad pudovym zakladem je clovek homosexual, byl ovsem vychovan v striktni katolicke rodine a ma proto zabrany v superegu, tim vznika konflikt, ktery muze ustit v neurozu. Dle Freuda je vetsina dusevnich problemu vysledkem konfliktu mezi pudovymi energiemie id a spolecenskou moralkou, napriklad nabozenstvi je dle nej sublimovany sexualni pud. Tento clanek mi ten pohled znacne pripomina, jen mluvi jinym jazykem.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

25. 8. 2009 21:11
Re: zni to temer jako Freud

proc je pudove clovek homosexual? Ja se narodil v roce 1970, za komousu, nic ani skola ani rodina mi o katolicismu nic neřekl. Co si pamatuju tak uz na zakladni skole jsme se snazili "nahlédnout" sexualitu a bylo to tabu. Sexualita jako celek - rozhodně si nepanatuju, že by nás někdo manipuloval směrem k heterosexualitě. Všimněte si že i mezi homosexuály je vždy jeden Mamka a jeden Taťka (jeden jemnější a druhý hrubší...) , jsem v tomto oboru absolutní outsider ale zdá se mi, že homosexualní vztah je náhrada heterosexuálního vztahu pro osoby které nemají rády "povahu-duševno" druhého pohlaví. Ale v rámci svého pohlaví si hledají partnery lehce "protikladné".

0 0
možnosti

lubossula

25. 8. 2009 14:45
hezky

clanek Ivo, nicmene prilis v nekterych aspektech neni v souladu s obecymi psychologickymi nahledy na moralku. To ze nekdo vykrikne, ze neco je spravne ci neni, neznamena, ze tvori moralku. Moralku tvori spolecnost, ve ktere zijeme, jeji konvence a tradice, samozrejme vliv nabozenskych smeru je jasny. TO ze nekdo neco takoveho vykrikne pouze znamena, ze se zaradi mezi ty, kteri jsou prijimani jako moralni - charakterni, ci bude posuzovan opacne. TO co vidime, jiste posuny v nahledu na moralku, to jsou jen posuny spolecnosti odpovidajici jejimu prirozenemu, nkedy treba i negativnimu vyvoji. Jako pedagog znas to okridlene povzdechnuti - to za nasich mladych let nebyvalo, kdy takto soudi kazda generace tu generaci, ktera po nich prichazi. Kdyby tento odsudek byl platny, musela by uz cela spolecnost byt vis kde.... Takze moralka je stanovena. Na kazdem je, zda se do ni napasuje ci nikoliv, tezko ji muze dnes nekdo vytvaret, alespon ne s trvalym a masovym uspechem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!