Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

hlava.dvacetdva

15. 1. 2011 16:47
Nadnárodní korporace

vycucají a když už není co, jdou dál . Kdo jim to umožňuje ? Žádný patriotismus, žádná spoluodpovědnost , jen ždímání zisků a dokapsovného. Chodit si půjčovat na vesnici k židovi znamenalo velké riziko. Dneska to dělají vlády. Naše děti budou mít kliku, když nepochcípou jednou hlady.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

16. 1. 2011 9:47
Re: Nadnárodní korporace

Řekl bych, že nepochcípou hlady, jen klesne životní úroveň. Což může mít podobné následky jako v Tunisku.

0 0
možnosti
K

kaktusak

15. 1. 2011 2:04
Ani v přírodě není trh zcela neregulovaný

Ještě tak možná mezi lovcem a kořistí. Ve vztazích v rámci druhu už regulace jsou a vztahy mezi členy jedné tlupy u společenských tvorů jsou silně regulovány. Tohle je taky případ lidí. Bylo by velmi proti lidské přirozenosti zavádět dovnitř lidské smečky vztahy lovec-kořist. Uvnitř společenství je rozhodující spolupráce.

Vymírání "neefektivních" jedinců nepřichází v úvahu tam, kde má společenství dostatek zdrojů. A to je případ lidstva, schopného díky moderním technologiím produkovat nadbytek potravin a všeho.

Moc peněz je produktem moci síly, nelze to oddělovat. Převraty a revoluce jen ruší stávající pravidla a nastolují pravidla nová.

Pokud bychom přece jen přistoupili na myšlenku "neefektivních" lidí prohrávajících v neregulovaném trhu, o které jedince by šlo třeba v případě ruské revoluce? No samozřejmě o šlechtu, kapitalisty, kulaky, carskou inteligenci. Ti nepřežili, neobstáli v konkurenci. A opravdu, ekonomika se pak bez nich snadno obešla. Zůstali jen ti dokonalejší.

0 0
možnosti
W

wiki5

15. 1. 2011 5:58
Re: Ani v přírodě není trh zcela neregulovaný

jiste, v prirode je regulace, ale ciste postavena na nevedomem zasahu kazdeho druhu, je to zasah "bozi" ktery zajistuje optimalni konkurenci kazdeho druhu a jednotlivce. Nemate to nic spolecneho s chamtivosti druhu Homo Sapiens a specielne s s chamtivymi pavedatory z marxisticke kuchyne, kteri na co sahli to se obratilo proti lidem samym...

0 0
možnosti

lost

14. 1. 2011 13:35
lidská společnost je sestavená tak,

.. aby ( z hlediska systému a ,,manažerů,,) tam bylo asi 5% lidu ,,neefektivních,, , což je ovšem hloupé označení, neboť se vždy ukáže, že tito neefektivní lidé jsou vysoce efektivní v krizových dobách, ať již destruktivně, nebo konstruktivně .

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 1. 2011 10:31
Re: lidská společnost je sestavená tak,

Nerouzumím tomu "nastavena".

0 0
možnosti
G

Gašpo

14. 1. 2011 13:07
Áno

tá efektivita a hon za profitom sú stavebné piliere systému, ktorý vznikol v dobe nedostatku. Tento systém je mašinéria inštitúcií, ktoré zotrvačnosťou funia dopredu ako parná lokomotíva. Problém je, že nedostatok, ktorý bol hlavný stimulačný nástroj systému je preč. A tak sa musí umelo vytvárať aby systém fungoval ďalej. Peniaze získali hodnotu dlhu a marketing všetkými silami bojuje aby ten dlh narastal a systém mohol pokračovať. Že to nebude fungovať donekonečna je jasné a súhlasím so záverom Vášho blogu.

No čo, zažil som socializmus, pokus o jeho zmenu, normalizáciu, pád socializmu, nástup demokracie a kapitalizmu, jeho rýchlu devastáciu a pravdepodobne zažijem aj jeho pád. Nech už to dopadne akokoľvek, život to bol celkom pestrý.;-D

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 1. 2011 10:31
Re: Áno

Asi tak.

0 0
možnosti

martin013

14. 1. 2011 12:23
Pokrok a snažení

Ano, takže veškeré lidské snažení se nám smrsklo do jediné potřeby - být efektivní. A jak moc být efektivní, aby se kola pokroku mohla točit dál? Narodil se člověk proto, aby byl především efektivní? Je to veškerý smysl jeho existence? A kdo neumí, nebo nemůže být efektivní, nemá tu co pohledávat? A ještě drobnost. Někteří jsou efektivní opravdu nechutně moc. Dokonce tak moc, že svoji efektivitu v životě nemohou užitečně využít. Jsem zvědavý, jak to nakonec dopadne, až budou stát proti armádám neefektivních. Protože přesně stejnou rychlostí, jakou se dramaticky zvětšují rozdíly, se blížíme rychleji tomu nevyhnutelnému konfliktu. Já jenom doufám, že pořád ještě dostatečně pomalu, abych se toho nedožil.  

0 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

14. 1. 2011 12:27
Re: Pokrok a snažení

pakliže se v přírodě cokoli vychýlí z rovnováhy, navrací se to silami většími než ty ,které nerovnováhu způsobily zase zpět do rovnováhy - to jsou přírodní zákony. jiná věc je zda se nám bude líbit způsob, jakým k nastolení rovnováhy dojde. ale  že k ní dojde je jistota.

0 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

14. 1. 2011 12:20
peníze jsou mečem bohatých

slova z písmičky ABBy Money,money znějí foneticky jako "money, money, money, it´s a rich man´s sword :)

považuji veškeré lidské chování jako projev přírodních zákonů, které platí bez ohledu na to co si myslíme. přežívá silnější (ve složitějším lidském uspořádání se tento jednoduchý zákon projevuje samozřejmě sofistikovaněji - lépe se daří= přežívá= bohatší, armáda se dá koupit za peníze, nemusí být člověk nadaný muskulaturou, aby porazil soka)

http://dolezite.sk/Opice_meni_sex_nejen_za_potravu_ale_i_za_penize_24.html#ixzz1AzvYUEba

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!