Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PZ

PeTaX

6. 4. 2012 10:29
Karma jako hrom

R^

1 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

5. 4. 2012 22:44
anonymous jsou lobisti

... a co anonymous, ti netlačí na politiky aby nepřijali to či ono. A jak je vidět uspěli. Jen místo peněz tlačí víc na vydírání, vyhrožování, poškozování IT a kradení dat. Jsou jako odbory, berou si za rukojmí obyčejné lidi (masy)...

1 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

6. 4. 2012 0:01
Re: anonymous jsou lobisti

To není lobing, ale nátlak, správně jej přirovnáváte k tlaku odborů. Lobing je ovlivňování pomocí peněz. Ještě zvyšuje konkurenční výhodu větší koncentrace kapitálu.

Každý hájí své zájmy tak, jak mu ostatní dovolí.

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

5. 4. 2012 20:47
K diskusi níže

Vtip je v tom, že když za vámi stojí někdo, kdo má prachy (= šáňo, děvky, prachy na hodinky atd. atd.), tak máte přístup k politikům. Když za vámi prachy nestojí, nemáte šanci se k nim dostat. Proto je lobing svinstvo.

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

5. 4. 2012 17:55
Jen další

vskutku originální myšlenka. Jen je holt zas jen z těch jednoduchých mantristických. Jen jsem zvědav, kdy se Češi konečně probudí a budou alespoň trochu realističtí.

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

5. 4. 2012 17:33
S tím nemůžu moc souhlasit

Lobbing je legální prostředek. V podstatě je to přesvědčení někoho, že daná věc je dobrá, má své výhody. K politikům se tak mohou dostat i jiné, než oficiální informace. Lobovat můžou samozřejmě obě strany, takže pak má ten, co rozhoduje, možnost si udělat názor. Lobování je v podstatě i boj za záchranu Klánovického lesa (proti záměru vykácet a postavit golfové hřiště), lobbing je i boj za kácení / nekácení na Šumavě.

Průšvih je, že to, co se u nás nazývá lobbingem, je více či méně utajená korupce. A to už je jiná kategorie, trestný čin, zavrženíhodná praktika.

kdyby bylo na mě, lobing bych povolil (asi nějaká kontrola je nutná), může udělat sdpoustu užitečného právě v případě měnších občanských združení, které nemají prostředky na drahou kampaň. Naopak hledání, dokazování a trestání korupce považuji za nezbytné. Jen - jak to udělat, aby to nebyl hon na čarodějnice, kde získat věrohodné důkazy? Odposlechy se dají pěkně manipulovat...

1 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 4. 2012 18:27
Re: S tím nemůžu moc souhlasit

Nevidím žádné výhody na lobingu, je to pouze ofiociální korupce a manipulace nic víc. Proč by měli mít nějací "vyvolení" větší práva než jiní? Nicméně v tom žijeme a je to popdstata systému, který tu ještě nedozrál. V USA už je to jasné. Oligarchie rozhoduje kdo může vládnout (a sloužit jí). Výběr z možností které připraví potom nazývají demokracií.  Rozhodující mocenskou složkou USA je Goldmann&Sachs.

0 0
možnosti
JN

jenyknovak

5. 4. 2012 16:55
Karma jako .....

R^R^R^!![>-]

0 0
možnosti
JR

Jiri_Rohan

5. 4. 2012 16:11
Lobing není nic špatného

Ale jen pokud se vezme jeho původní, dávno zapomenutý smysl. Lobista by měl politikům předkládat argumenty a důvody proč to udělat tak, jak on chce. Řekněme například, že někdo lobuje za ČEZ pro jadernou energii. Dotyčný lobista by měl jednat s politiky, vychvalovat jadernou energetiku, přesvědčovat ekology, a všemožně poukazovat na špatné vlastnosti jiných zdrojů. A svými argumenty je přesvědčovat. Na tom není nic špatného. Každý se snaží prosazovat a hájit své zájmy, a zmíněný vymyšlený lobista tak hájí zájmy svého zaměstnavatele, ČEZu - až do této chvíle je vše v pořádku.

Bohužel se v poslední době stalo ze slova lobista nadávka. Lobisté místo přesvědčování uplácejí, vydírají, vyhrožují, a politici dělají tu chybu, že nabízené úplatky berou. Z lobování se staly závody v uplácení, a politici, místo aby to zarazili, se jen vezou na vlně korupce. Mělo by se říct jasné NE - zkorumpované lobisty vykopat z politiky, a zkorumpované politiky už nikdy víc nezvolit.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 4. 2012 16:43
Re: Lobing není nic špatného

Legální lobing působí ještě více škod než nelegální. Například dohoda ACTA. Pokud chce rozhodování státu změnit, může volit nebo kadidovat. Nachápu proč by měl mít někdo výhodu z toho, že dokáže ovlivňovat volené zástupce. Není žádný užitečný lobing. Jen legální a nelegální zlodějna. Okradení většiny ve prospěch těch, kteří si lobing zaplatili nastává vždy.

1 0
možnosti
W

Wild..Dog

5. 4. 2012 15:58
Lobbing

je zcela legální věc. Lobovat ve svůj prospěch může jakákoliv skupina občanů. Třeba i spolek včelařů.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 4. 2012 16:46
Re: Lobbing

prezentace názorů a lobování se celkem liší. Proč by měl mít kdokoliv právo ovlivňovat rozhodování ve veřejném zájmu ve svůj prospěch. Realitou je, že hlavním přesvědčovacím argumentem jsou peníze.

0 0
možnosti
JP

johnpeters

5. 4. 2012 15:34
Pravda!

Ale mám dotaz-kde jste sehnal tak krásnou fotku s našimi nejčelnějšími představiteli hezky pospolu? Musím říct-jako živí!![>-]R^;-)

2 0
možnosti
MT

jozko skocdopole

5. 4. 2012 15:47
Re: Pravda!

Taky si rikam: Ta podoba, az jsem se lek !

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!