Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Petr PATRYK

17. 12. 2010 16:58
soulad

Myslim, ze moralka nemusi byt ve sporu s "uprimnosti", jenom clovek musi ctit svou vlastni moralku a uzivat rozum - napr. nasili je pro me nemoralni, takze si nepreji zadnou zenu znasilnit nebo druheho nasilim pripravit o penize.

Pokud si nekdo racionalne preje neco, co sam povazuje za nemoralni (napr. podvadet manzelku), tak se nekde zmylil - budto se mylne domniva, ze to povazuje za nemoralni, nebo se mylne domniva, ze mu toto prani vnuknul rozum.

0 0
možnosti

lost

14. 12. 2010 22:49
psal se leden roku 1990, trochu jsem zíral, ...

...když mi jeden navrátilý emigrant řekl :,, svět...?!..to je oblbování lidí,,

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 12. 2010 20:21
Re: psal se leden roku 1990, trochu jsem zíral, ...

Jistě, ale je to v různých zemích různé a mění se to s časem.

0 0
možnosti
H

hlava.dvacetdva

14. 12. 2010 21:51
A

já proč mám ten pocit, že to je stejný jako před 89

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 12. 2010 20:22
Re: A

R^

0 0
možnosti
PH

petrph

14. 12. 2010 8:04
Angličtina má takové hezké modální sloveso can

překládá se uměti/moci. Čímž se předpokládá, že současně to co člověk může to umí (aby to neudělal špatně), ale současně to co umí, dělat může (že mu v tom třeba nebrání předpisy). Možná i zásluhou téhle gramatiky kterou si převedly do legislativy, šly USA(ale i tak 300 let před nimi Velká Británie) hospodářsky nahoru.Že kdo uměl, ten to šel dělat,a kdo mohl něco dělat, ten se to naučil aby to dělal dobře.

My jsme bohužel tato slova oddělili-žáci studenti se učí teoreticky a všeobecně o tom co se dělat může Ale prakticky nemohou dělat nic-už od první třídy se učí že se musí někoho staršího zeptat zda to dělat mohou i kdyby třeba jen paní učitelky zda můžou jít během hodiny na záchod.

Co to má společného se lhaním-třeba i  jen to, zda člověk má taková přání, které by si dle uvedeného slovesa can (tedy současně umí a současně může) mohl splnit -a zda ho k tomu společnost jak výchovou tak potřebnými znalostmi připravuje.A nebo zda sní a tiše čeká,že se to přání nějakou revolucí splní samo

0 0
možnosti
LM

lada222

14. 12. 2010 9:12
Re: Angličtina má takové hezké modální sloveso can

Není to jediný výraz, podle situace se užívá buď can nebo may.

0 0
možnosti
M

maxas

14. 12. 2010 6:05
Marnost nad marnost,

Vaše přání žít ve společnosti, kde lež (vědomé říkání nepravdy) bude největším zločinem, je bohužel tou největší utopií. Vžádném případě se Vám to na tomto světě nestane.

Starý bonmot :"Svět chce být klamán" nejlépe vyjadřuje jak je to s "pravdou" doopravdy. Všichni hledači a vykladači pravdy dopadli špatně, a kolik že jich bylo. Pravda jako artikl a zejména veřejně vyřčená není nijak žádaná, bývá často nepříjemná, a tak není divu. Ve světě, jehož motorem je konkurence (likvidace konkurentů) a sebeprosazení, jsou pravda a nakonec i morálka jan nepotřebný více méně obtížný balast. Takže chce-li být svět klamán tyké bude a to na pořád. Demokracie to zařídí. Avšak všeho do času i tohoto světa a pak se uvidí!!!

0 0
možnosti
LM

lada222

14. 12. 2010 9:25
Re: Marnost nad marnost,

Správně dáváte pravdu do uvozovek, protože nezpochybnitelných, prokazatelných pravd až tolik není.

0 0
možnosti
H

huan

14. 12. 2010 1:32
souhlas

Tak dneska není co dodat, skvělý článek, díky. Dneska se překrucuje nebo mlží kde co a vyznat se v tom stojí spoustu zbytečného úsilí. To že je to dnes považováno za normu je jenom smutnou vizitkou celé naší slavné civilizace.

Jenom by také bylo dobré si pro příště uvědomit, že jedním z obrovských (dokonce formálně organizovaných) systémů mlžení a překrucování faktů v dnešní společnosti je manipulace s úrokovou mírou a měnovou zásobou - tedy inflace. Přímo podvod se tomu říkat nedá jedině díky tomu že jak to funguje se dá dočíst v každé učebnici makroekonomie. Ale kdyby si ji opravdu každý ve státě přečetl a pochopil, měnová politika přestane fungovat. Podle mně vzorová ukázka toho o čem článek je.

0 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

14. 12. 2010 0:16
aby člověk odhalil a odstranil chybné jednání, musí

nejprve pravdivě popsat problém. bohužel jak většina společnosti je zvyklá vše okecávat a zamlžovat, zvyká si také lhát do vlastní kapsy. což vede k nelogickému a často ztrátovému jednání. západní svět zažil největší rozkvět v době rovných a tvrdých chlapů, kdy pravda a svoboda (a opravdová zodpovědnost) byly největšími ctnostmi. mám dojem jak díky pseudohumanismu a rozbujelému sociálnímu prostředí měkneme, stáváme se útlocitnými, nezodpovědnými "lháři" (mám na mysli nejen vědomé podvádění, ale i okecávání a zamlžování pro "dobro" věci), jde to i ekonomicky z kopce

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!