Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LM

lada222

15. 7. 2009 1:41
Black Swan

Clanek dobre popisuje situaci, ovsem je velmi malo pravdepodobne, ze by dospela az k tem statnim bankrotum v sirokem meritku neboli ze by zkolaboval stavajici financni system (tzv. varianta Cerna labut). Mnohem pravdepodobnejsi je, ze rust se podari obnovit nalitim dostatecneho mnozstvi miliard do ekonomik, ktere povede k oziveni spotreby a uverovani.

0 0
možnosti
C

Curious

15. 7. 2009 9:15
Re: Black Swan

Pro upresneni: mnohem pravdepodobnejsi je, ze rust se podari obnovit PRESTO, ze vlady nalily do ekonomiky miliardy.

Vladni vydaje jsou pouze zpusobem prerozdeleni realnych hodnot, stat zadne realne hodnoty nevytvari. Pokud by stat vedel lepe nez soukromy sektor, do ceho investovat, komunismus by jen vzkvetal.

0 0
možnosti
K

kaktusak

15. 7. 2009 1:02
Pro horních 10 tisíc

to je možná návrat k normálu, pro většinu (a to jsou ti skuteční tvůrci hodnot) je to krize. Spotřeba není nesmyslná, když si někdo půjčil na bydlení, tak asi bydlet potřebovat. A většina lidí na Zemi žije v bídě, takže by bylo co vyrábět. Chyba je v systému, ne v lidech.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 7. 2009 11:45
Re: Pro horních 10 tisíc

Když někdo potřebuje bydlet a nedokáže si na to vydělat, je to problém. Kdyby vytvářel dostatek hodnot na bydlení si vydělá. Dokud to byl problém toho, který se není schopen uživit a nebyl schopen uživit své děti, bylo to v pořádku. Nebydlel a nemnožil se. Teď se problém neužitečných a neschopných (dnes bohužel i schopných a nepotřebných) přenáší na všechny ostatní. To, že ti, kteří něco produkují nejsou schopni uživit ostatní je evidentní - proto jsou deficitní státní rozpočty. Větší míra přerozdělování to jistě řeší. Životní úroveň by pak byla cca na úrovni ČR osmdesátá léta a schopní lidé naštvaní a odhodlaní systém změnit, protože brzdí jejich rozvoj a parazituje na nich. K čemu jsou zapotřebí miliony lidí, kteří nejsou schopni se o sebe a své rodiny postarat?

0 0
možnosti
I

IJNovak

15. 7. 2009 0:07
Lekce z rozumu je nepopulární, lid se lépe klame

A je-li na tom založený život politiků(volby a zvolení) tak je opravdu jisté, že oni ti naši odpovědní  jenom krizi prohlubují! Co dělat? Racionální náměty ignorují  a jejich nositele přehlížejí!  Krizi hlubší, s vídlema do ulic a novou věrohodnou skupinu vůdců dosadit k moci! Ti zdegenerovaní politici= lstiví lháři nás opravdu velmi ohrožují!!!!!

0 0
možnosti
BB

baggerfuhrer

16. 7. 2009 0:16
Re: Lekce z rozumu je nepopulární, lid se lépe klame

Vudcu bylo ve dvacatem stoleti spousta. Jen vetsina z nich zaplatila za svou slavu a docasne uspechy, ci vitezstvi, krvi svych poddanych.:-/

0 0
možnosti
RA

salmael

14. 7. 2009 22:10
pesimistka

skvělý článek; a když se nad ním zamyslím, ten konec v který to všechno ústí je katastrofální. bohužel to taky vidím na další světovou...jsem pesimistka...:-/  jsem velmi zvědavá, kdy krize plně dolehne i na nás - v česku... pořád to totiž není "ono" .... raději nad tímhle nepřemýšlet! :-/

0 0
možnosti
I

IJNovak

15. 7. 2009 0:15
Re: pesimistka jaro 2010 milión nezaměstnaných

Napřed dohledat všechny  příčiny krize, provést důkladnou meziresortní analýzu, změnit řadu zákonů (viz okolí) trestat provinění a nastolit morální +společenskou obnovu ČR i okolí!!!

Pozor, dostaneme se do finanční války s okolím a dluhopisová bublina východní EU praskne pro ČR na podzim 2010!!!

0 0
možnosti
C

Curious

14. 7. 2009 21:23
Jako vzdy, zajimavy clanek

"...v budoucnu bude dlužník platit dluhy a o to méně bude utrácet"

Ano, avsak veritele budou bohatsi presne o ony dluhy, ktere jim dluznici splaci. Veritele svoji spotrebu omezili v minulosti (v dobe konjunktury) takze jiz maji svoji (dobrovolnou) krizi (omezeni spotreby) za sebou. Pokud je pro dluzniky budoucnost temna, pro veritele se zda ruzova.

0 0
možnosti
D

da.rock

14. 7. 2009 21:35
Re: Jako vzdy, zajimavy clanek

Pokud ovšem bude mít dlužník z čeho splácet. Lehman a bráchové by mohli vyprávět.

0 0
možnosti
PK

kraken

14. 7. 2009 20:15
hezke, pravdive,

ale notne mrazive.

Super clanek R^

0 0
možnosti
D

da.rock

14. 7. 2009 18:03
Máte samozřejmě pravdu

ale pokud je východiskem návrat k rovnováze, tak k jaké? Kdy tady vlastně byla nějaká rovnováha? Na dluh se nakupuje co je svět světem. Dá se přikázat lidem, aby to najednou nedělali? Aby se uskromnili? A proč zrovna my, řeknou si lidé logicky? Já mám jedno auto, jeden byt, jednou ročně jezdím na dovolenou - to chci tak moc? A´t se uskromní ti, co mají 3 vily, 10 aut, jachtu a soukromý tryskáč, ať se uskromní bankéři, kterým léta dáváme vydělat - ať už tím, že jim naše peníze svěřujeme, nebo tím, že si je půjčujeme. Proč by se oni nemohli uskromnit a odpustit nám naše dluhy? Nebo aspoň jejich část? Vždyť když oni se vzdají své jachty, tak je to nepostihne tak, jako nás obyčejné lidi, co se vzdáme svého auta, kterým každý den jezdíme do práce. Tak proč si zase jen my máme utahovat opasky?

A takové otázky budou padat, to se můžete spolehnout. A kdo na ně dá odpověď?

0 0
možnosti
JJ

Yurek

14. 7. 2009 18:28
Re: Máte samozřejmě pravdu

Ale vždyť je to úplně jednoduché - stačí jen žít tak, abych měl vyrovnaný, případně přebytkový rozpočet. Jinými slovy utrácet jen tolik, kolik si vydělám.

Pokud si někdo vydělá tolik, že může mít tři vily, čtyři jachty a deset mercedesů, tak ať je má - je to jeho věc. Ten, kdo tolik nevydělá to prostě mít nemůže.

Co je na tom složitého?

0 0
možnosti
A

Arth-

14. 7. 2009 17:47
Souhlas.

Za "oživení" nepovažuju návrat k nesmyslné spotřebě... ale až si prostě zvykneme na novou rovnováhu.

Zvykneme jako lidstvo...  alespoň to "naše" lidstvo... ;-)

O nic jiného než o rovnováhu totiž nejde. Uměle vyvolávaná spotřeba jen prodlužuje tu dobu churavění...  raději si zvykejme.

Já skutečně nepotřebuju nový auto, když to původní už má katalyzátor a pořád dobře jezdí...

Mně i s rodinou fakt stačí k bydlení 3+1... a nepotřebuju vlastní barák o 8 místnostech... 

0 0
možnosti
MJ

Mac the Devil

14. 7. 2009 17:00
Velmi přesné

Teď jen, aby si to uvědomilo víc lidí.

0 0
možnosti
S

sadlomaslo

14. 7. 2009 16:53
SPLÁCÍME A MOC NENAKUPUJEME

až nebude práce, nebudeme splácet a skoro nic nebudeme kupovat......tak a co se stane?8-o

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!