Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pilinazlenina

19. 3. 2010 16:35
velmi dobře vysvětleno

R^

0 0
možnosti
B

brnl

17. 3. 2010 16:58
Bohužel je nutno konstatovat

že ta ochrana autorských práv nabyla kriminálních rozměrů zcela srovnatelných s klasickým vymáháním výpalného.

Teď jsem měl možnost vidět výzvu k zaplacení výpalného od "občanského sdružení" zločinců z firmy INTERGAM.

Obchodník si dovolil v obchodě pouštět v měsíci lednu radio, tedy něco kde jsou autorská práva zaplacena těmi rozhlasovými stanicemi pro šíření, a kde my posluchači ta práva platíme těmi rozhlasovými poplatky a nebo tím že si v tom vysílání vyslechneme ty reklamy.

Tam psali že obchodník se tím pouštěním rádia nezákonně "obohatil” a že zaplatí 3500,- za nelegální "obohacení” a dále 3500,- Kč k tomu za vymáhaní výpalného dalšímu zločinci z oboru práva. Ať mi někdo vysvětlí jaký je rozdíl tohoto a toho když přijdou jiní zločinci a řeknou obchodníkovi že se nelegálně obohacuje že na tom místě prodává a že bude platit zase jim. Rozdíl tady je, ti zločinci z INTERGAMU tu kriminální činnost dělají podle zákona.

0 0
možnosti
LU

pidla

17. 3. 2010 16:19
Tohle je jeden z vašich nejlepších blogů, díky za vysvětlení

a zároněň za naznačení východisek.R^

0 0
možnosti
H0

hasmen 01

17. 3. 2010 12:30
Trochu zlehčení(?) tématu...

Tohle je klasická krádež/kopírování ,bohužel ani na jedné "adrese" není možnost o tom podiskutovat :-)

http://mareksnajdr.blog.idnes.cz/c/128513/Nechceme-Paroubka-prezidentem.html

+

http://vrecionova.blog.idnes.cz/c/128517/Nechceme-Paroubka-prezidentem.html

0 0
možnosti
H0

hasmen 01

17. 3. 2010 13:03
Re: Trochu zlehčení(?) tématu...

A další... http://klic.blog.idnes.cz/c/128857/Nechceme-Paroubka-prezidentem.html

0 0
možnosti

pepa.jelito

17. 3. 2010 5:46
Anarchie a diktatura

Omezeni piratstvi tim, ze je vybirana dalsi dan nebo je technicky omezovana moznost kopirovani je jen dalsi varianta regulace obcana statem. Podobne je tomu u prodeje alkoholu (dan ma zabranit nadmerne spotrebe), drog (dikybohu postaveny mimo zakon, podivejte se jak to vypada v Jemenu a vzpomente na opiove valky v Cine) a v neposledni rade zbrani. Mira regulace je tedy dana ochotou prumerneho volice dodrzovat nejaka pravidla. A protoze se vi, ze bez vyse uvedenych opatreni by se vetsina populace uchlastala, predavkovala nebo vystrilela, tak proto nelze neomezovat to kopirovani. Zatim jsou trzby kin rekordni, ale az se filmarum jejich naklady nevrati, tak filmy prestanou tocit. A to by byla skoda ;-)

0 0
možnosti
A

Alfie

17. 3. 2010 8:02
Re: Anarchie a diktatura

To je rozšířený omyl, že spotřební daně jsou tu proto, aby chránily občana před jeho nezodpovědností. Ve skutečnosti jsou jen snadnou cestou, jak získat do státní kasy další peníze, protože kdo si chce svou neřest dopřát, dopřeje si ji a raději ušetří jinde. Ale i kdyby nebyly spotřební daně, na míře spotřeby by se to skoro neprojevilo. Kdo teď kouří krabičku denně, nevykouřil by levných cigaret krabičky dvě a kdo vypije za večer pět piv, nevypil by deset jen proto, že je levnější. Ostatně spotřební daně za posledních dvacet let hooodně narostly - a projevilo se to snad na snížení spotřeby?

No a s kopírováním je to stejné - lidi si našli cestu, jak se snadno dostat k věcem, které si nemohou stejně snadno koupit. Jakmile se začaly prodávat filmy na levných DVD, lidi je kupujou. A kdyby se vzpamatovali distributoři hudby, lidi by si stahovali i placené písničky, za rozumnou cenu. Kopírování zdarma by zůstalo doménou nemajetných studentů - ti ale neměli peníze nikdy, to se nezmění.

0 0
možnosti

lost

16. 3. 2010 21:01
tak jest

a kdo chce originál,unikát, nechť navštíví koncert...mp3 se stejně nedá poslouchat a černá deska se jen tak nezkopíruje .jinak existuje dirigent, který zásadně nenahrává, pouze konzertuje .... a dobře dělá.

0 0
možnosti
JN

5alfa

16. 3. 2010 21:13
Re: tak jest

Ano, to jsou možné modely, jak je třeba v době rozvoje IT a kopírovacích technologií hledat jiné, než současné možnosti k obživě.

Stejně jako je našli kočí a drožkaři, jistě je nakonec naleznou i hudebníci a filmaři. A snad to nebude tak, že ke každému PC dají policajta a nebo se neustále budeme nuceni tisknout obsah obrazovky, které se vždy koncem měsíce odevzdají na ÚV, kde vyhodnotí KDO, CO, KDY kopíroval a PROČ.

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

16. 3. 2010 13:57
Hmm...

Stát nemá vybírat žádné nemorální výpalné, které a priori kriminalizuje slušnou většinu společnosti a zároveň nikdo nemá mít právo užívat a šířit dílo druhého bez souhlasu autora. Pokud někdo tvrdí, že pomůže nové tvorbě tím, že druhý den po vydání díla bude možné dílo beztrestně šířit a užívat bez souhlasu autora a pro komerční účel, že bude stačit počkat si pět let a pak bude moct s dílem volně nákládat i pro obchodní užití, tak je podle mě naivní blázen. A právo je právem, protože má smysl. Nepřestává jím být jenom proto, protože porušovat ho je technicky snadné.

0 0
možnosti
JN

5alfa

16. 3. 2010 14:16
Re: Hmm...

R^ Právo nepřestane býti právem, pokud bude porušování technicky snadné. R^

Přestane však byt účinné, pokud se nebude vymáhat, nebo pokud jeho vymáhání je dokonce nemožné (případně možné za drastického omezení svobody nebo absolutní kontroly všech disků).

Koneckonců lze v principu právo postavit tak, že se nekontroluje, že jej většina lidí porušuje a pak systém "selektivně vybírá", koho z té většiny potrestá. Pak ale nejsme daleko od diktatury, pokud je možné na základě práva trestat většinu společnosti a "nějaký osvícený soudní byrorkat" jen rozhoduje, kteří z té většiny to budou! Rv

0 0
možnosti
PN

Strasak

16. 3. 2010 10:56
:-)

Článek je asi přesný, ale vyhnul jste se jedné důležité věci.

"Tímto způsobem však může okopírovanému také vzniknout škoda."

Tohle je ten problém, možná to není krádež, když to vemem doslova, ale člověku, který dal dohromady nějaké informace a vytvořil třeba hezkou knížku vznikla škoda. Je otázkou, zda příště opět takovou hezkou knížku vytvoří.

Nehme člověka, který vytvoří něco originálního, rozhodnout, jakým způsobem s informacemi, které získal, a kterým věnoval svoji práci, a které mohou lidem usnadnit nebo zpříjemnit život, naloží.

Jinak zbytek asi souhlas.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

16. 3. 2010 12:23
Re: :-)

Na systemu kde byla informace vzacna a obchodni kanal velmi uzky nevydelaval autor ale hlavne zavedeny retezec prekupniku a prenasecu.

Kuprikladu autori technickych publikaci v oblasti SW obdrzeli nejakych 5% z konecne ceny knihy (konkretni cislo muze byt odlisne ale ne radove) a tiskar zhruba take tolik. O zbytek se podelily clanky ktere uz moc hodnoty nepridaly - vydavatel a  prodejce v kamennem obchode. Ted, kdyz je mozne tisknout knihy na objednavku a nebo je mit jen v elektronicke podobe ma kamenny prodejce na kahanku. Role nakladatele coby editora a korektora se zmensuje (aspon technicti autori si uz leckde musi vse zarizovat sami, vcetne recenzentu), roli toho kdo vybira kvalitu z hald hlusiny lze take nahradit.

Mozna se nekdy najde fungujici zpusob jak autory platit primo, bez vsech tech struktur okolo.

0 0
možnosti
K

kaktusak

16. 3. 2010 2:48
Znárodnění není krádež,

protože se člověk stává spoluvlastníkem veškerého znárodněného majetku, takže má vlastně víc, než měl původně. Navíc je otázka, jak vůbec k majetku přišel.

Daně taky nejsou krádež, je to v podstatě členský příspěvek v klubu. Komu se nelíbí způsob placení členských příspěvků, může změnit klub.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

16. 3. 2010 4:59
Re: Znárodnění není krádež,

doufam, ze nebudete mit nic proti znarodneni vasi manzelky... vsichni budou "obohaceni"

0 0
možnosti
JO

oneill

15. 3. 2010 23:44
Práva dat

Ještě jeden futuristický postřeh: kopírování dat by mělo podléhat souhlas originálních dat, pokud ta data budou mít vědomí

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

16. 3. 2010 0:03
Re: Práva dat

:-)

0 0
možnosti