Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

milan16647

20. 2. 2011 14:05
Miláčkové!

Miláčkové,nevím jak kde ale tento stát je založen na okrádání.Okrádáme stát na daních.Stát okrádá nás rozkrádáním.Podnikatel mi prodá masíčko naplněné vodou.Paštičku narvanou peřím a různým hnusem.Já si stáhnu muziku za hubičku.Instaleter mi nainstaluje cokoli za 500-600 na hoďku.No proč se čílit nechme to tak jak jsme zvyklí.Kdo si co urve.Že pane premiere a spol...................:-)[>-]

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

20. 2. 2011 13:47
pokud zrušíme autorská práva

pak ztratí smysl cokoliv vytvářet (pro autora). u mnoha produktů jsou totiž největší náklady vynakládány právě na vývoj.

0 0
možnosti
ZK

SID09

20. 2. 2011 16:16
Re: pokud zrušíme autorská práva

Věřte, že znám spousty autorů, kteří vůbec netouží po tomto zpoplatnění a chtějí jen, aby se jejich dílo dostalo co nejširšímu okruhu uživatelů - a to i bez nároku na jakoukoliv odměnu. ;-)!!

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

20. 2. 2011 12:24
v zásadě souhlas

ale je tam jedno ale. Autorská práva vznikla kdysi, aby autoři neumírali hlady (to trochu řešil i institut mecenášů... pak ale nebyl umělec nezávislý) a později, aby mohli tvořit a nemuseli dělat jinou práci (což není úplně neregulérní, ve volném čase někdo může složit písničku, ale ne Prsten Nibelungů s rozpisem pro celý orchestr a ještě návrhem kotýmů). Samozřejmě i tak je nutný trh, aby řekl, který umělec je úspěšný a který ne.

Já se třeba přiznám, že i když stahuji kopie pro osobní potřebu, tak u věcí, co se mi hodně líbí si koupím CD - abych podpořil autora.

Problém jsou ty zbytečné mezičlánky mezi autorem a konzumentem.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

20. 2. 2011 12:39
Re: v zásadě souhlas

Také mám doma spoustu "artefaktů" v podobě CD a DVD. Internet beru jako kvalifikovanou reklamu (mohu si vybrat). Když se mi věc hodně líbí zakoupím nějaký artefakt (i když nejčastěji na koncertě). Filmy Davida Lynche, či hudbu Trenta Reznora mám na DVD a CD téměř komplet. Některé věci od DL nelze u nás vůbec koupit (např. Eraserhead), naštěstí lze koupit přímo od autora: http://www.lynchnet.com/eraserhead/dvdreview.html

0 0
možnosti
C

certik_bertik

20. 2. 2011 11:04
no

jenomže z toho že někdo dá na internet cizí nahrávku ke stažení z toho ten interpret se asi moc neuživí bych řekl, lidí co přijdou dneska na koncert jsou spíš desítky a muzikanti hrají tak maximálně za pivo a párek. Je to v podstatě to samé jako bych vám vlezl do baráku a vykradl bych vám ho a kdybyste mi chtěl něco dokázat tak bych tvrdil že vaše nároky neuznávám.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

20. 2. 2011 12:00
Re: no

Nesmysl, nikdo se k nikomu nevloupává. Je to jako když si stoupnete na ulici a začnete tam zpívat a budete chtít po všech co jdou o kolo, aby vám platili. Proč? Nikdo nenutí umělce zpívat, nemusí to dělat. Když se tím nedokáží uživit, nemohou se uměním živit. Je to jejich problém.

Nebo je to jako, když napíšete nápis na bilboard a chcete vybírat od projíždějících řidičů poplatek za shlédnutí.

Kopírovací monopol je něco podobného, jako kdyby před sto lety železniční lobby prosadila do zákona, že auta musí jezdit po kolejích. Argumentace by byla stejná. Co budou chudáci stavitelé železnic dělat, když auta koleje nepotřebují. Je je tedy potřeba zákonem před důsledky nelegálního automobilismu chránit (nelegální automobilismus=nezákonná jízda mimo koleje).

Internet je otevřený Informační prostor. Kdo se toho nedokáže využít skončí na smetišti dějin i ekonomiky.

0 0
možnosti

martin013

19. 2. 2011 22:10
Poplatek

Proč už dávno není odváděna platba  z připojení k internetu, ve formě procentuálního podílu, na konto autorů digitálního obsahu? Podstatná část by šla samozřejmě za poskytovatelem, menší část pak za autory. Klidně ať to rozděluje jakýkoliv Ochranný svaz autorský, ale jen potud, pokud si ho autoři ustanoví. Zatím to u nás vypadá na nějaký téměř samozvaný orgán. Lepší cestou by byl jednotný a spolehlivý mikroplatební systém, který by byl adresnější. Jenomže takový zatím není, jen mnoho pokusů o něj. Technologie předbíhají některé zaběhnuté zvyklosti.

0 0
možnosti
ZK

SID09

20. 2. 2011 9:21
Re: Poplatek

Tento nápad se jeví jako maximálně naivní. ;-D!! 

0 0
možnosti
TX

Tomas_X7

19. 2. 2011 22:00
Nesmysl

Takže Vy tvrdíte, že pokud technologický pokrok umožní snadno překonat nějaké omezení nelegální činnosti, pak to přestává být nelagální a je to v pořádku? Pokud kopírka zvládne skvěle kopírovat peníze, pak je v pořádku, když si každý nakopíruje kolik chce? Pokud si koupíte techniku na otvírání všech zámků, pak smíte vykrádat byty? Pokud máte nezjistitelné mikrokamery nebo hackera, pak smíte krást know-how? Atd...?

Koupě hudební kopie není nákup schopnosti to zkopírovat, ale koupě licence. Všichni muzikanti, pokud chtějí, mohou dělat to, co J.Nohavica, dát volně ke stažení jeho jedno CD-čko. Proč to neudělají všichni s veškerou hudbou? Udělali by si dle Vás přeci reklamu na koncerty a ještě by mohli do textu písničky přidat dámské vložky a pobírat peníze za reklamu, ne? Nedělají to proto, že se chtějí uživit. Stejně jako autoři knížek, softwaru, ... Proč by tvůrci "nehmotného" díla měli mít povinnost dávat všechno zdarma. Prodá pekař také jen 1. rohlík a ostatní kopie jsou zdarma?

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!