Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JO

oneill

18. 3. 2010 10:38
Otevřené standardy

Přidal do programu ČPS ještě používání otevřených standardů pro výměnu dat a dokumentů. ČPS má v programu co nejlepší využití IT ve státní správě, ale na ty standardy nějak zapomněla.

Uvedu možná trochu šílený příklad: Bylo by možno odevzdat na stavebním úřadu projekt v Cadu, úředník to projede programem pro výpočet statiky, tepelných ztrát atd. a dá povolení ke stavbě. Nyní to všechno musí počítat soukromý subjekt, který za správný výsledek ručí drahým členstvím v ČKAIT. Zárukou správnosti a pravdivosti výpočtu je tedy razítko.

Další příklad je vedení účetnictví a výpočet daní: stačilo by doplnit potřebné informaci k bankovním transakcím, ke kterým by měl přístup finanční úřad a daně by spočítal.

Nyní se má vypisovat tendr na nový informační systém pro katastrální úřady.

0 0
možnosti
JO

oneill

18. 3. 2010 10:41
Re: Otevřené standardy

Určitě by šel vymyslet lepší příklad, kdy by se hodilo komunikovat se státem elektronicky. Problém bude, pokud se použije komerční či patentovaný formát dat a uživatel tak bude muset platit třetí straně za možnost komunikace se státem. Pokud by stát dával tendr na něco takového, pak by měla být podmínka použití otevřených zdarma standardů.

Příjde mi docela příšerné, že se domluvilo digitální vysílání včetně veřejnoprávní televize v patentovaném formátu MPEG. Bohužel takto se zachovala většina států.

Z jiného soudku, myslím, že by volně přístupné měly být také normy ČNI, protože jde v podstatě o přílohy k zákonům.

0 0
možnosti
W

Wesloun

18. 3. 2010 10:21
možná zbytečný optimismus

Zaráží mě že si myslíte že Internet pomůže kvalifikaci a vlastní zodpovědnosti lidí... Osobně mám pocit spíše opačný.Internet jakožto (zatím) realtivně svobodné médium nabízí každému to co je mu vlastní...

Logicky tedy debil zůstane debilem ... stačí se podívat na libovolný masový zpravodajský portál a jeho diskuze... (třeba tady na lžidnes)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

18. 3. 2010 10:49
Re: možná zbytečný optimismus

To k tomu samozřejmě patří, ale je to nepodstatný atribut. Podstatné je, že internet umožňuje lidem přístup k většímu množství informací a také jim umožňuje šířit vlastní informace, ať už je to nabídka práce, či názor, případně umění. Všechno je to zatím na úplném začátku.

Někde už to pochopili:

http://digiweb.ihned.cz/c1-38677180-rychly-internet-jako-obcanske-pravo-ve-finsku-ano-zajisti-to-zakon

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=663408

0 0
možnosti
K

karelgr

17. 3. 2010 18:39
škoda

Pane Vašíčku, rád bych Vás i volil, ale považuji za nemožné,aby piráti dostali alespoň 3%,natož 5.Zatím jste bráni jako silně specializovaná strana s úzkým záběrem, ani nikde v diskuzích o vás neuvažují jako o alternativě.No, ale držím palce.Sám nemám volit koho.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

17. 3. 2010 18:56
Re: škoda

Proč je tedy nevolit, když nemáte koho? 8-o Je to váš hlas, jak naloží s hlasy ostatních 5 miliónů voličů je jejich problém.

-

Já se taky chystám volit SSO, i když nedosánou 5% a navíc se tam natahalo spousta podivně uvažujících exotů. To jsou potíže růstu. ;-)

0 0
možnosti
RP

Roman Potoczný

17. 3. 2010 16:54
Jako "vlajkový" článek Pirátů ...

... rozhodně dobrý, proto karma R^ (spíš za nalezení rozumných argumentů pro podporu "mezi řádky" této strany), ale jinak nesouhlas ve dvou ohledech ... Jednak na konci a přelomu století nenastal největší přesun zaměstnanců do IT, ale obecně do služeb. Služby mají nyní naprosto navrh nad tradičními odvětvími (zemědělství, průmysl) a faktem je, že se částečně jedná i o služby v oblasti IT, které dříve nebyly k mání ...

S tím zaměstnáváním v IT a odhadem jeho prudkéko růstu bych byl opatrný ... Především boom IT je již v podstatě minulostí, řada, původně IT věcí se stala běžnou elektronikou (počítače, tiskárny) a co se programování týče, tak doba, kdy, jak kolega říká jsme mohli "opravovat své chyby za cizí peníze", je už taky v čudu ... IT spěje k optimalizaci, zjednodušení procesů a programů a časem se odbourá i, v současné době, už umělá honba za novými verzemi s malou přidanou hodnotou.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

17. 3. 2010 17:04
Re: Jako "vlajkový" článek Pirátů ...

Já bych řekl, že nikdo netuší, kam IT spěje. Obor se bouřlivě rozvíjí a mění s inovací technologií. Dokážu si představit oba extrémy - konec lidí v IT (samoučící programy lidi převálcují) i skoro všechny lidi v IT (automatizace výroby a robotizace všechny využitelné lidi použije k programování strojů). ;-)

0 0
možnosti
LU

pidla

17. 3. 2010 16:14
Z tohoto

pohledu je i podpora a samozřejmě vznik ČPS jen dobře. A ještě osobní pohled. Provozuji cukrárnu a knihu, jedno je už teď jen záliba , druhé snad přežije i niternet. Tedy pokud nevyvinou technologie na přenos i jiného než dat.:-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 3. 2010 17:20
Re: Z tohoto

dík

0 0
možnosti

martin013

17. 3. 2010 16:06
Internet

S podporou rozvoje internetu souhlasím. Jen se obávám, že v našem českém podání, to sklouzne do projektů typu INDOŠ, případně do nedotahování původně zajímavých námětů. K těm řadím např.podmínku pro našeho v pořadí třetího mobilního operátora, jehož licence byla podmíněna "internetizací" všech knihoven v ČR. Dodnes jsem nepochopil, proč nikdy nedošlo k naplnění této podmínky a proč média důsledně nešla za touto kauzou. Pokud uvažujeme o rozvoji internetu, předpokládám záběr na zvýšení počtu vysokorychlostních přípojek. Velký potenciál vidím v moderních mobilních datových sítích. Ale to jsme zase trochu zpět u liceční politiky... S těmi novými pracovními příležitostmi to bude složitější. Zatím nevidím mnoho služeb, profesí nebo zaměstnání "internet only", ve kterých by se tvořila nějaká vysoká přidaná hodnota. Doufám, že se to bude měnit. Mnoho internetových služeb zatím funguje  více jako "penězo a časo vysavač", než jako generátor hodnot.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

17. 3. 2010 15:46
Je to tak, a i více

Doba je komunikační, informační a digitální. Informace uložené v digitální podobě, snadno kopírovatelné a sdílené přes nové komunikační technologie. Každá z těch tří složek zvlášť by neudělala revoluci, ale všechny dohromady úplně změní svět.

-

Aby to bylo správné sci-fi, čekám ještě, až prorazí virtuální realita. ;-)

-

Pro vás samozřejmě karma.R^

0 0
možnosti
M

machinist

17. 3. 2010 15:54
Re: Je to tak, a i více

Virtualni realita? Ta uz tu davno je! Mozna to neni uplne ta sama jakou myslite. ale na oblbnuti lidi je dobra az, az. .O)

0 0
možnosti
AB

[eT]

17. 3. 2010 15:43
Líbí se Vám cenzura?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 3. 2010 15:50
Re: Líbí se Vám cenzura?

Ne, proč se ptáte?

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!