Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

marek,voksay.idnes

5. 12. 2011 16:59
Výborně napsáno pane kolego .....

Nutné to rozhodně není, a z mého pohledu je to dokonce spíše nežádoucí ...

0 0
možnosti
JR

janulator

19. 11. 2011 0:51
Problémem je, že většina finančních toků má virtuální podobu

a virtuální peníze mají také virtuální hodnotovou konstantu. Je naprostá hloupost tvrdit,že když padne nějaké banka, dokonce i hodně bank, že se přestane financovat zdravotnictví, průmysl, sociální služby a pod. Proč? Protože většina peněžních toků jsou jen účetní položky, nic víc. Vždyť i ten záchranný fond eurozóny je zcela virtuální záležitost, protože neobsahuje ani jedno reálné EURO...jen jakési pofiderní záruky členských států.

Dříve narození si dobře pamatují jak to fungovalo v RVHP.Taky se mezi státy jen přesunovaly virtuální peníze pomocí bankovních účetních položek.A vzhledem k tomu, že nastala doba, kdy se muselo začít započítávat protože nákupy za "tvrdou" měnu přesáhly příjmy (banky států RVHP tiskárnu na peníze "tvrdé" měny" neměly), tak se tento systém zhroutil.

Jednou se zápočty závazků a pohledávek zemí eurozóny musí reálně provést a to nejenom vzájemně mezi sebou, to se dá řešit tiskem EUR a inflací, ale i směrem ke státům kde se platby provádějí v jiných měnách.

0 0
možnosti
JB

Vím, že něco vím?

19. 11. 2011 2:00
Re: Problémem je, že většina finančních toků má virtuální podobu

To se mi jeví jako blbost.Virtuální vystupuje i do reálného světa.

0 0
možnosti
M

maxas

18. 11. 2011 7:55
Dnes to bylo velmi slušné,

Otázka, zda banky potřebujeme, nebo jestli ony potřebují nás, má jednoduchou odpověď, v současné době se potřebujeme navzájem. Představa ekonomiky bez finančních toků v bezhotovostní formě je evidentně nereálná. Skoro stejně nemožná jako ekonomika bez peněz. U komerčních bank je jejich existence méně významná, dají se nahradit navzájem.  Poněkud jiná je úloha a tím i význam centrálních bank, o kterých se dá říci, že jsou významnou složkou státnosti, a jejich existence  je nezbytná. Uvidíme po krizi, ale určitě jich dost zbude. Složitost ekonomiky si to vynutí.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

18. 11. 2011 18:10
Re: Dnes to bylo velmi slušné,

nepíši o zrušení bank a peněz, ale o krachu těch, kteří fungování peněz nezládli. Zachraňováním bank se problém pouze posune a oprávněná nedůvěra v tyto banky se časem v důsledku přelije do nedůvěru v peníze a měnový systém.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

17. 11. 2011 22:51
7 procent

teď jsem četl článek :http://www.patria.cz/zpravodajstvi/1951236/spanelsko-prodalo-dluhopisy-s-nejvyssim-urokem-za-14-let-bojuje-o-7-hranici-a-salgadova-mluvi-o-systematickem-utoku.html, nic nového, jen mne napadlo, proč to španělsko, když je údajně tak ekonomicky silné těch 7 procent akceptuje, proč prostě neřekne - za těchto podmínek nechceme? Jinými slovy spekulanti zkoušejí co jim zákazník (státy) poptávající peníze je ještě ochoten dát, a pokud jim 7 procent akceptuje pak si o ně prostě řeknou. Celý problém je že si státy zvykli půjčovat a pokud to majitel peněz vidí, zkusí co si může říci. Pokud jsou státy na půjčkách tak závislé jak jsou, prostě se jim nechce odejít z dluhopisové aukce bez peněz.. Jsou jako narkoman závislý na své dávce který křičí - ti vyděryči mně nechtějí prodat drogu za tu cenu jako minule - to je útok . Prodejce však jen zkouší kam až může jít. Pokud by jeho produkt nekupovali šel by s cenou dolů. Celý problém tedy je JEN v závislosti na půjčování.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

18. 11. 2011 18:15
Re: 7 procent

To je sice pravda, ale dnes už jsou některé státy zadlužené natolik, že už nejsou schopny dluh snížit, protože to neumožňují náklady na úroky. A pro banky je to nejvýhodnější stav - nepotřebijí splatit dluhy - ale získat věčného plátce úroků.

0 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

17. 11. 2011 19:43
Hezka teorie, ale neco v ni chybi

Problem neni, ani tak banky obecne, ale to, co financuji. Pokud totiz banky prestanou nektere veci financovat, tak ty prestanou byt dostupne. Povaha soucasne krize v tom, ze je ohrozen Tier 1, tedy core kapital bank jenz je navic diky millionum deregulaci na velice nizke urovni a pri vypadku obsluzi zhruba mene nez 10% tech co z banky berou penize. Rovnez si je treba uvedomit, ze Tier 1 jsou banky systemove, ktere financuji dalsi banky ty kam chodi lide a ani nevi, ze sve penize (nebo za co je povazuji) posunuly potravnim retezcem dal. A pokud potravni retezec zkrachuje, ty male banky to odnesou mnohem tvrdeji, nez velke s diverzifikovanymi potrfolii. Na druhou stranu Tier 1 mohou padnout s obrimi nasledky jako treba Lehman. Proste dojdou penize. A tim padem prestanou napriklad fungovat verejne sluzby doprava, zdravovtnictvi, skolstvi, duchody..vse na co si stat pujcuje. Otazka je, co nastane, kdyz se to stane. A jelikoz se bavime o Tier 1 systemove riziko tu opravdu je.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

18. 11. 2011 7:50
Re: Hezka teorie, ale neco v ni chybi

Jiný způsob jak racionalizovat ekonomiku a eliminovat zbytečné instituce, jak státní tak veřejné neexistuje.

Neefektivní výroby, státy subvencované zbytečné služby. Potravní řetězec by se vyčistil a zefektivnil.

0 0
možnosti
H

hlava.dvacetdva

17. 11. 2011 17:27
Banky

si svůj boj prohrají samy.Lépe řečeno jim ho prohrají přepážkáři a nekompetentní osobní bankéři. Riskují tam kde nemají a tam kde by mohli snadno vydělat se bojí. Chtějí nesmyslné obraty na účtu a zároveň jim nevadí, když si tam ty samé peníze nosíte každý den z bankomatu zpátky. Hlavně, že je obrat. Ve valné většině neumí a nechtějí  financovat normální projekty a tím tlačí spíš všechno k zemi. A až dotlačí budou se divit jak málo stačí lidem k životu a jak se obejdou i bez bank a jejich úroků.

0 0
možnosti
JH

duch zavražděného iuose

17. 11. 2011 18:06
hmm

nemyslím si, že by to byla vina pobočkářů - ti se jen snaží plnit mnohdy nesmyslné požadavky vedení

0 0
možnosti
LM

lada222

17. 11. 2011 14:22
Odpovědi

Na otázku v titulku - jednoznačně ano. Na otázku v závěru článku se jednoznačně odpovědět nedá - banky potřebují klienty a klienti banky:-).

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

17. 11. 2011 14:50
Re: Odpovědi

Jediné co skutečně potřebujete je jedno jídlo a dva litry vody denně. Cokoli navíc k přežití není třeba.

1 0
možnosti
K

kion333

17. 11. 2011 11:13
Souhlas

R^

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

18. 11. 2011 18:26
Re: Souhlas

dík

0 0
možnosti
AZB

Asocial z Berouna

17. 11. 2011 11:11
Banky neselhaly

Mala oprava, pokud pouziji vasi terminologii, tak banky neselhaly, jen vsadily na to, ze nebudou muset penize vratit centralni bance (moralni hazard, socializace prodelku atd.) Zatim se jim to vicemene dari, dulezite je, aby jim tento bussiness plan nevysel.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

18. 11. 2011 18:26
Re: Banky neselhaly

také to lze tak popsat

0 0
možnosti

TheBaron

17. 11. 2011 9:25
A Vy si myslíte, že ...

... současné banky při jejich pádu nahradí nějaké "lepší"? Nebo že se něco může změnit?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 11. 2011 9:28
Re: A Vy si myslíte, že ...

Kdysi byly zvlášť banky provozní (pošta administrující platby) a investiční (úvěry a pod). Smíchání obojího asi nebylo rozumné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!