Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

25. 8. 2008 18:11
Vaše obavy jsou zbytečné

Smlouva má kouzelnou formulku o opci. Irácká vláda může požádat o prodloužení pobytu, bude-li to situace vyžadovat. Garantuji vám, že to vyžadovat bude. USA jsou v Iráku jednoznačně "dočasně".

V současnosti vnitropolitická situace obou signatářů vyžaduje definovat termín "stažení vojsk". Ale žádný ze signatářů fakticky stažení nechce.

Je to jasné?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

25. 8. 2008 19:27
Situace se změnila

Irák dnes není výnosný business, je to ztrátové. Irácká vláda jistě potřebuje "ochranu", ale američanům už se to nevyplatí. Kromě toho se na ně řítí reálné problémy a ohrožení a oni nemají dostatek zdrojů na řešení.

0 0
možnosti
JK

Marsmeloun

25. 8. 2008 8:20
Občanská válka už tam je několik let

takže žádná změna a alespoň se věci dají po odchodu okupantů do pohybu. Myslím ale, že se toto čím dál víc používá jako argument přítomnosti USA.

0 0
možnosti
T

TurboFrank

25. 8. 2008 7:25
Ale jen klid autore.

Dokud je tam ropa, tak američtí "mírotvůci" neodejdou. A taky musí ještě najít ty ZHN. Když to Bush jednou řekl, že tam jsou, tak to musí mýt pravda! Autor ještě zapomněl napsat, jak američtí vojáci pomohli utlačovanému iráckému lidu. A proč kníže Trautenberg dávno nenavrhl poslal nějaké peníze na jejich infrastrukturu? Tak a teď bude třeba pomoci Íránskému lidu.

0 0
možnosti
M

milanm.

25. 8. 2008 8:03
Re: Ale jen klid autore.

Hele soudruhu, sleduj trošku zprávy, aby jsi se neztrapňoval....

0 0
možnosti
C

ctenar1970

25. 8. 2008 1:28
Diktatori -podle Americane a jejich bandy-vsude:

na Kube,ve Velezuele,Nikarague,v S.Koreji,Cine,ve Vietnamu...Kdyby v Iraku nebylo tolik ropy ,snad Americane nemaji takovou"chut" osvobodit Iracany od hrozne diktatury Sadama Huseina! Sadam byl jenom zaminka,Greenspan byl mene pokrytecky,kdyz prohlasil,ze Irakska valka je  "largely about oil".Je tady nejake mezinarodni pravo nebo jen zakon dzungle?Arabove a jejich fanatici maji duvod k eskalaci " terorismu "do zeme sve nepratel  ,ne?

0 0
možnosti
M

milanm.

25. 8. 2008 8:07
Re: Diktatori -podle Americane a jejich bandy-vsude:

krásná bolševická propaganda....apropos: V Jugoslávii tu ropu našli?

0 0
možnosti
C

celim

24. 8. 2008 23:08
no co by se stalo?!

Jsou tam šítové , sunité a Kurdové ( ti mají smůlu v tom, že jejich území je rozděleno a právě ropná pole jsou pro ně za hranicemi) . ! Dobrý mix na občanskou válku! A ta tam vypukne. K jednání dojde, až buď některá frakce, která bude vítězit, mezi sebou najde vhodného diktátora, nebo až mezinárodní komunitě dojde trpělivost při pohledu na statisíce mrtvých a znovu tam přijede udělat pořádek.

0 0
možnosti
F

franta_straka_unban

24. 8. 2008 23:35
Re: no co by se stalo?!

jinými slovy kam noha amišmejda vstoupí sto let tráva neroste:-)

0 0
možnosti
OZ

ovoce.zelenina

24. 8. 2008 22:49
Je zřejmé

že nejlepším řešením bude, když ruský car do Iraku pošle svá chrabrá vojska. Oni mají totiž zakodováno zabírání dalších území, zvláště pokud se tam dá odčerpávat další ropa. Rozhodně by to bylo nejlepší, do vedlejších států stejně Rusové posílají stovky svých poradců a techniků, moderní zbraně, čili bylo by to pouze zveřejněním utajovaných skutečností.

0 0
možnosti
MM

Miodrag Milovánovič

24. 8. 2008 22:04
Ten clanek je rasisiticky

Urazi Iracky lid, protoze o nich tvrdi, ze jsou podradny. Snad se i autor dopustil trestniho cinu.... Jinak tento clanek (uvaha) nic neresi. A Americti vojaci v Iraku? Uz na zacatku bylo zcela jasne, ze jsou tam k nicemu. Kazdy den v iraku umiraji desitky lidi... Americane nic nevyresili. Uprime jsem yvedavy jak to dopadne. Ja nemam sajnu........................8-o 

0 0
možnosti
TK

trdelnik

24. 8. 2008 21:10
Konec sveta, jak ho zname

Sledovanim vyvoje celosvetove situace ve svete dochazim k nazoru, ze Nostrodamus asi mel pravdu a predpoved po 2012 neexistuje.

0 0
možnosti

Zirkon

24. 8. 2008 18:54
bojovníci za mír budou slavit, masakry nevadí

Květinové děti  a další  milovníci  míru  budou slavit  vítězství, ačkoliv  po odchodu Amričanů  nastane  skutečná  apokalypsa. Nakonec  budeme  rádi, když  následná  válka  Irák  rychle  rozdělí  mezi  sousedy  podle    náboženského a  etnického klíče.

  Popravy odpůrců potom budou  košer

a  určitě  to  všichni pochopí.

Vývoz  demokracie  je  pěkná věc, ale  nejdříve je třeba ( bez  korektní  zaslepenosti )  posoudit  mentální  úroveň  osvobozovaného národa.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

25. 8. 2008 8:12
Re: bojovníci za mír budou slavit, masakry nevadí

... posoudit mentální úroveň, stupeň rozvinutosti  společnosti, historické souvislosti, bohatství společnosti .... Demokracie pro svoje fungování potřebuje některé podmínky ... bez nich se prostě "nepovede". Podobně chtěl Lenin zavádět proletářskou revoluci v rolnickém Rusku, ale nebyli dělníci, tak musel Marxovo učení zpitvořit místním podmínkám a ruskému imperialismu (a vzniknul marx-leninismus).

Než úplná a nefunkční demokracie v Iráku, to raději funkční semidemokracie (jako Pákistán).

0 0
možnosti
RS

Zly_Soused

24. 8. 2008 18:06
Jak to bude?

Podle mě je nejpravděpodobnější tento scénář.

Eskalace náboženského a etnického násilí, faktický rozpad na 3 části, vznik šítského státu s rěžimem íránského typu, nebo dokonce anexe Íránem, vznik relativně demokratického Kurdistánu a jeho pravděpodibný vojenský konflikt s Tureckem. Ve střední sunitské části Íráku to těžko odhadovat.

0 0
možnosti
M

milanm.

25. 8. 2008 8:08
Re: Jak to bude?

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!