Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

radek.stembera@volny.cz

24. 10. 2011 23:27
socanský blaf

většina toho co píšete je socialisticko komunistický blaf. Máme zde volby? Máme. Volte si koho libo. Pak po něm žádejte plnění slibů. Toť vše. Co je nad to je zlodějina a buřičství.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

25. 10. 2011 16:34
Re: socanský blaf

Zákopnitosti, které popisuji politika neovlivní. Predikuji vývoj na základě faktů, nikoliv na základě přání kohokoliv. Vývoj neovlivní ani žádné volby. Váš post mne potěšil, zřejmě jsem zde jevy popsal natolik přesně, že je nedokážete zpochybnit, a uplyvnutí beru jako výraz vašeho zoufalství (což mne mrzí). Vztekáním nic nevyřešíte, jen si zbytečně ničíte zdraví.

1 0
možnosti
ANONYMOUS

A n o n y m o u s

22. 10. 2011 0:07
Proč ne...

Ale jak toho docílíte? Máte pocit, že současný systém se nebude bránit? Je to natolik vzdálené realitě, že je to de facto neaplikovatelné. To že se v současné době v mnoha zemích bouří přibližně 5% místních, není zazemí pro změny, o kterých píšete. Jste tak 5 levelů napřed a to navíc pouze v laboratorních podmínkách, kde nepočítáte s realnými lidmi, ale s pouhou změnou algorimtu. Nevím, ale rád bych se pohyboval v intencích reality.

0 0
možnosti
K

kaktusak

22. 10. 2011 0:10
Re: Proč ne...

V listopadu 89 se tady bouřilo taky asi tak 5% lidí.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

21. 10. 2011 19:48
.

Zapomínáte na jednu drobnou věc... zdroje této planety jsou fakticky omezené.

(ropa nedojde tak že by jí nebyla ani kapka na celé planetě... dojde prostě tak že na vytěžení a rafinaci bude třeba cca stejně enegie jako je v ní obsažené...)

Mimochodem technologie sice objevila nová ložiska... ale energetické náklady (na peníze "se.e pes") rostou k tomuto bodu lineárně už 100 let. Nová ložiska se sice objevují, ale to neznamená že se je vůbec energeticky vyplatí těžit. (Pokud někdo magicky nevymyslí nějakou zázračnou novou technologii s menšími nároky což sice možné je, ale spoléhat se na to nedá. (Valná většina technologie a vědy co má lidstvo k dispozici pochází od autistických "šílenců" typu Cavendish, Tesla, Newton... tedy lidé absolutně se vymykající jakémukoli společenskému řádu, I Einstein nebyl "normální" dnes by měl podle všech definic nařízenou ústavní péče už jako dítě)

Pokrok vždycky táhli především individuality které se postavili celému systému.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

21. 10. 2011 20:05
Re: .

Současný sociální model tvůrčí individuality potlačuje. (Ono taky... co nového se vymyslelo od konce druhé světové? tranzistor, to je vše... od té doby jen vylepšuje již objevené technologie...)

V cernu stále doutná jiskřička naděje že by se něco nového (co by eventuelně mohlo i lidstvu umožnit vypadnout z téhle sluneční soustavy (z planety už mělo lidstvo expandovat teď- současná spotřeba zdrojů je dlouhodobě neudržitelná...

Jenomže to je problém- než dělat na nové věci tak se u státu "zakáže" konkurence jako nebezpečná (GMO)... (pochopitelně když si firmy raději utrácí za soudy kdy pomocí státních regulací omezují konkurenci místo toho aby tu konkurenci zničili lepší technologií), svorně se odhlasuje nefunkční a neefektivní solární panely... sice to prakticky nefunguje, ale zachrání to pár pracovních míst...

Systém je rozbitý... problém je že je rozbitý kvůli tomu že i současná "starost o lidi" je příliš. Lidí je moc a populace mustí klesnout.

0 0
možnosti
AA

Jack Russell

21. 10. 2011 19:36
Kupodivu je tato diskuse

vedena nezvykle slušně a snad i věcně. Nezdá se vám? Nikdo tu nikoho neposílá do p.dele ani do KLDR, nenacházím zde voly ani komouše. Zřejmě "napříč politickým spektrem" všichni cítí, že něco je špatně a každý slušný a poctivý člověk hledá příčiny a cesty, jak z toho ven. Že bychom opět, jak už to Češi tradičně umí, nalezli společný jazyk? Možná i to o něčem svědčí.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

21. 10. 2011 22:17
Re: Kupodivu je tato diskuse

to je skutecne trefna poznamka.

Ze to ted hodne lidi 'citi' ma podle me takovy lapidarni duvod ... je to ta znama, mysteriozni  doba trvani = 20 let. Urcite to ma co do cineni s pojmem 'generace.

0 0
možnosti
OS

Oldřich Slováček

21. 10. 2011 18:07
Moderní levice, a nejen ona,

již řadu let tvrdí, že problém chudoby a vše, co z ní následně vyplývá, nespočívá v nedostatku zdrojů nebo v nemožnosti tyto zdroje zajistit, ale právě a jedině ve způsobu přerozdělování zdrojů již vytvořených. Nehledejme složitě to, co již před více jak 160lety našel Marx. Otázkou zůstává, jak ono přerozdělování spravedlivě a fungujícím způsobem zajistit. Podle mě je toho schopen pouze silný stát. Nikoliv totalitní, ale silný ve smyslu schopnosti bez ztráty demokratických principů a občanských svobod společnost řídit. Strašit lidi tím, že přerozdělování vede k potlačování iniciativy na jedné, a posilování pasivní závislosti na straně druhé je nesmysl. Je nutné jen nalézt hranici, únosnou míru akceptovatelnou všemi zúčastněnými subjekty.

1 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

21. 10. 2011 18:27
Re: Moderní levice, a nejen ona,

všechny teorie ideální společnosti, ve které budou všichni spokojeni a stejně zabezpečeni naráží na mantinely neideálních lidí. i když komáři se snažili vypěstovat ideálního komunistu, víme jak to dopadlo. i současná společnost se snaží vychovávat ideální občany, ale s podobným výsledkem. šanci bude mít jen takový systém, který bude selským rozum tyto odchylky akceptovat a systém tomu přizpůsobí. musí zajistit mimo jiné rovnost před zákonem, rozbít monopoly (i centrální banka je monopol), zredukovat sociální stát na únosnou míru (a použít u toho selský rozum), podporovat výrobu a obchod, chránit krajinu (ne pseudo zelenou bionaftu a soláry), zeštíhlit byrokratickou hydru, dodržovat principy zodpovědnosti, minimalizovat daně s ohledem na efektivitu vedení státu (poddimenzovaná správa státu je škodlivá stejně současný stav) , rychlé a efektivní soudnictví, důraz na svobodu, podporu vzdělávání, vědy  a umění

0 0
možnosti
PH

petrph

21. 10. 2011 17:08
ano je to tak

Škoda že se jediný funkční systém,který by to dokázal nahradit, komunismus se historicky zdiskreditoval antidemokratickou totalitou. Můžeme si představit ideální socialistický stát, ve kterém jsou podniky státní, řízené najatými profesionálními manažery.Vzhledem k tomu že stejní manažeři řídí i dnes kapitalistické podniky, jejich výsledky by měly být podobné. Podniky jsou státní, tedy i celé jejich zisky jsou státní stát má dostatek peněz na sociální potřeby, zdravotnictví,důchody,infrastrukturu, atd..Lidé jsou odměňováni podle své skutečné kvalifikace a odvedené práce a nikoliv dle výkyvů nabídky a poptávky na trhu práce.. atd...

1 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

21. 10. 2011 17:25
Re: ano je to tak

Ottázkou je co nahrazovat. Tržní efekt pracovní stimulace je ttěžko nahraditelný. S ním však hlavní problém není. Problém je v tvorbě zisků bez reálné produkce a příliš vysoká koncentrace kapitálu. Když byl kapitál "naředěn" fungovalo to. Lidé měli rovnější šance. Korporacím se konkurovat téměř nedá. Není to vina lidí, ale nastavení systému. Lidé jsou pořád stejní.

1 0
možnosti
FM

fr-mottl

21. 10. 2011 16:55
souhlas s tim co pisete, jenom je potreba

prekonat to zakorenene: 'bez prace nejsou kolace, kdo nepracuje at neji, nepracijuci ziji na ukor pracujicich' apod.

Tato krestansko-kalvinisticka zivotni filosofie jiz jak pisete nefunguje v dnesni spokecnosti, kde 98% energie vydavaji stroje.

Bohuzel je tato zmena mysleni na ton to  nejtezsi.

1 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

21. 10. 2011 17:26
Re: souhlas s tim co pisete, jenom je potreba

z dlouhodobého hlediska změna stejně nastane

0 0
možnosti
M

milanalois

21. 10. 2011 16:52
souhlas

Vidím to stejně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!