Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

Parabellum

17. 2. 2010 9:56
Mexicky zaliv

 Jde o vrt realizovany z ropne plosiny Jack 2, a k tomuhle Vam napisu par podrobnosti, protoze to stoji za komentar. Tohle skutecne je jeden z prvnich nalezu hlubokomorske ropy, a technika, ktera pri tomhle byla pouzita, je tak na urovni raketroplanu. Predstavte si, ze ten Jack 2 neni ukotveny, ale je na jednom miste udrzovan ctyrmi lodemi napojenymi na satelity, a na teto funguje stroj, ktery otaci 8000 metry soutyci podobne dlouhe tenke hrideli. To cele se deje 270 kilometru od brehu ve vodach, ktere jsou hnizdem hurikanu. Pri vrtani padlo 10 svetovych rekordu, ktere se tykalo tlaku na jednotlive dilce soupravy, unavovych charakteristik, ale take mimo jine nejhloubeji pouzitych vybusnin. Tenhle vrt byl jako mnoho dalsich zapazeny ocelovymi trubkami, a ty je treba v konecne fazi perforovat peclive serizenymi nalozemi, aby se dovnitr mohla tlacit okolni ropa. Za tech tlaku, ktere tam jsou na vzdalenost nekolika kilometru to byl extremne obtizny ukol, ktery je nutne zvladnout napoprve.

0 0
možnosti
P

Parabellum

17. 2. 2010 9:58
Pokracovani:

A ted zkusme spolu kriticky posoudit, co ta zprava ve skutecnosti znamena. Tenhle vrt stal nekolik set milionu dolaru, a pruzkum cele oblasti, kterou hosi z Chevronu odhaduji na 5-15 miliard barelu moznych zasob spolyka vetsi castku, nez je rocni rozpocet CR, pricemz z jwednoho vrtu vubec nelze tech 5-15 miliard barelu potvrdit. Pro uplnost dodam, ze ropne zasoby se deli na overene, pravdepodobne a mozne, pricemz u toho Jacka 2 je v soucasne dobe vubec obtizne urcit, v jake kategorii spolehlivosti se pohybujeme.

0 0
možnosti
P

Parabellum

14. 2. 2010 22:15
Pane Vasicku

Jednu zasadni vec jste zcela opominul. S tim, co pisete, co bylo do ted, 100% souhlas. Toto vse ale bylo podminene stale se zvysujici spotrebou energie/obyvatele. Jinymi slovy, informacni spolecnost a ekonomika predpoklada vysokou energetickou hustotu zdroju s nizkou entropii, to jest tech, ktere se nadno ziskavaji. Jenomze toto obdobi nas prave zacina opoustet. S tim, jak budeme mit stale mene energie, ziskavani kterezto nas bude stat stale vice vstupu, usili a opet energie, ktera bude stale drazsi a nepristupnejsi, se stale vice cinnosti  bude delat rukama, a stale mene datovych serveru bude v provozu. Snizujici se vynosy v zemedelstvi opet zpusobi priliv pracovnich sil.

Je obtizne si pripustit, ze jsme tam kde jsme nikoli pouze diky schopnostem, ale diky externim podminkam.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

14. 2. 2010 22:37
Re: Pane Vasicku

To je samozřejmě z hlediska budoucího vývoje pravděpodobné. No a právě proto nám nakonec nezbyde nic jiného než se živit jen prací. Majetek mít nebudem. No a čím kvalifikovanější práce a lepší podmínky pro ni, tím lépe se uplatňuje na trhu práce a lépe se žije všem. Datová centra budou kolem elektrárny a poptávka po vývoji energeticky úspornějších zařízení a revolučně nových zdrojích. Vývoj je vždy především o technologii. Hmoty se lze zmocnit, ale myšlenek ne. Je to takové vylepšení z mechaniků na programátory. Protože mechanici nepřežijí, nebo budou žít těžce. Teď přijdou investice do robotizace a ty přetrumfnou i čínské výrobce.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

13. 2. 2010 19:11
zmena paradigmatu?

tak se mi zdá pane Vašíček, že jste nějak změnil názor (paradigma?). Nejdříve osvícení a nyní pochopení? :-) Mně se vždycky líbily ty vaše řeči o "zdrojích" apod. Jediné o co jde jsou peníze. Samozřejmně "platné" peníze. Pokud si Já natisknu nějaké "dětské" peníze nejsou k ničemu. Pokud má někdo moc "úřední" vydávat peníze (tisknout je) pak tyto platí minimálně na jeho území. Pokud je někdo "vládou světa" má toto právo pro celý svět. Jedinou možností jak odmítnout přijímat peníze (které mi nevoní) je držet se MIMO jejich území platnosti. K daním vás stát také donutí, tak proč by vás nedonutil akceptovat jeho peníze. Pokud si nějaký zemědělec (např.) bude chtít svou produkci nechat a "vyměňovat" ji , může to vláda označit za nelegální... když Vás může nutit např. k placení převodem proč ne toto... takže to shrnu, jde o to - vydělat peníze.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

13. 2. 2010 20:50
Re: zmena paradigmatu?

Dobře shrnuto, souhlas.

0 0
možnosti
MP

admiral666

12. 2. 2010 14:51
distribuce prace

No zatim se vedouci pracovnici a to i ryze soukromych firem praci z domova po siti brani. Efektivita jde stranou, kdyz jde o sefovo EGO. Ono v prazdne kancelari by se mu tolik neproducirovalo, on sve podrizene chce videt a dmout se, ze je sef :-P

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

12. 2. 2010 14:59
Re: distribuce prace

No na úřadech to tak je všude. U soukromých firem se to rychle mění. Akcionáři nemají zapotřebí plýtvat na ukojení Ega kohokoliv ze svých zaměstnanců. Kontrola výkonu (výsledků práce) je efektivnější v rámci podnikové aplikacem, než pohledem na lidi čumící do monitorů. Důležité jsou jen a pouze výsledky.

0 0
možnosti
JM

zeolit

12. 2. 2010 14:44
"...nekvalifikovaná rozhodnutí na všech úrovních."

A proto jsem změnil názor, před časem jsem se díval na "malé strany" spatra. Jsem sice volič ODS, ale ti kapři potřebují pořádně prohnat. Jen do nich. Ať je to JINÁ STRANA, nebo PIRÁTI. Blogy v tom hrají velkou roli...

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

12. 2. 2010 15:00
Re: "...nekvalifikovaná rozhodnutí na všech úrovních."

Díky.

0 0
možnosti
JM

zeolit

12. 2. 2010 13:27
Kancelářské budovy už se nikdy nezaplní.

I laik může vidět, že nabídka vysoce předstihuje poptávku. Nechápu, proč pokračuje výstavba  takových budov?

V automobilovém průmyslu to je podobné...

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

12. 2. 2010 14:03
Re: Kancelářské budovy už se nikdy nezaplní.

To je právě ta porucha, ze které vše plyne - nekvalifikovaná rozhodnutí na všech úrovních.

0 0
možnosti
LU

pidla

12. 2. 2010 13:13
Ano,

vyvstává ale nyní otázka a i problém, dělník musí být kvalifikovaný a dnes spíše přibývá úplně nekvalifikovaných mladých lidí z různých důvodů: rodiče se nestarají , nezajímají, děti jsou líné , učitelé se nesnaží problémové děti začlenit, ale se jich zbavují a posílají je za asistence zblblých nebo neznalých rodičů do zvláštní školy a td. No a co s nimi v budoucí superindustriální době?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

12. 2. 2010 14:02
Re: Ano,

Jistě to jednoduché nebude.

0 0
možnosti

jrc

12. 2. 2010 1:28
Vážený kolego nemáte pravdu !

Máte karmu za zajímavý článek. Z internetu žádné potraviny, ani výrobky mimo software padat nebudou. Je to jen informační prostředek, kterým můžete nabízet jakékoliv zboží i potraviny, hrát a prodávat hry a točit peníze, pokud to umíte a nenaletíte na firmu, která Vás o ně připraví.

Alfa a omega je ve vývoji a tvorbě výrobků s vysokou přídavnou hodnotou, třeba i potravin. To nás učí Čína a Německo. Z Číny tady máme spoustu výrobků, nízké i vysoké kvality a z Německa, včetně výrobků, plné regály potravin. Baštíme tu Německé a Rakouské potraviny, přes jejich vlastní supermarkety a jsme rádi, když za nízký peníz přimíchají sem tam, nějaké české potraviny. Na těch potravinách jsou dnes často nejkvalitnější, ty pěkné obaly.

Naši politici zruinovali hospodářství a tak teď tady máme 500 000 nezaměstnaných a dluh nejvyšší v historii !

Pokud by se udělal pořádek v byrokracii, tak tady máme ještě dalších 100 000 nezaměstnaných navíc. Nesdílím Váš optimismus o vydělávání přes internet.

Lituji!

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

12. 2. 2010 9:23
Re: Vážený kolego nemáte pravdu !

Produkce potravin a hmotných produktů je zcela jistě klíčová (ostatně u jiných mých blogů jsem tento aspekt zdůrazňoval). Ke zvýšení produkce obojího však pracovní síla nutná není. Kdyby tomu tak bylo, byly by takové produkce nekonkurenceschopné. Ve zdravé ekonomice ta produkce vzroste, ale zvládne ji stejný počet pracovníků.

Chápu internet jako prostředek zvyšování efektivity produkce. Znám to ze zcela konkrétní praxe. Kancelářské budovy už se nikdy nezaplní. K tomu, aby někdo vytvořil aplikaci, nebo prováděl údržbu IS není nutné, aby seděl v kanceláři a trávil hodinu cestováním z domu.  

0 0
možnosti
PH

petrph

12. 2. 2010 1:02
nezapomeňme

že informační společnost už prošla svým prvním dot.com krachem. Už tehdy, před rokem 2000 se zdálo, že ona informatika díky internetovému obchodu

všechno zvládne, zvedne o stovky procent prodeje. investoři strkali peníze po balících do sebemenších internetových projektů, které měly jakkoliv oslovit či informovat jejich potenciální zákazníky,..a pak se většina těchto projektů zhroutila, neboť nevygenerovala sebemenší zisk.

Nějak podobně to vypadá teď, velcí hráči na trhu jako Google či Facebook spouštějí velké množství nových služeb a zdarma. Sice generují ohromný počet registrovaných uživatelů, ale ti jim přinášejí jen nepatrný zisk, tedy kromě reklamy, tedy že onen počet přeprodávají konzumním firmám co tam promítají své reklamy a doufají, že si lidé jejich výrobky podle té reklamy koupí. No a do toho připojme ještě spam, který dnes tvoří možná 70% elektronické pošty....Já už bych tomu neříkal informační společnost, ale něco na způsob lunaparku..

0 0
možnosti
H

huan

12. 2. 2010 7:11
Re: nezapomeňme

Poslední krize nejsou krizí informační společnosti, ale alespoň z části jsou umělé. První .com krach způsobil mimo jiné FED příliš nízkou úrokovou sazbou => bylo k dispozici příliš mnoho levných peněz a strkaly se i do nesmyslných nebo rizikových projektů, v té době shodou okolností v IT kde se zdálo že přinesou nejvyšší zisk. O pár let později to bylo podobné, jenom jako perspektivní obor se zdály nemovitosti, ale dopadlo to stejně. Těžko předvídat kde se projeví ty současné "historicky minimální úrokové sazby" příště.

A co má spam společného s informační společností a prací přes internet? Spam může tvořit 70% emailu (některé zdroje uvádějí spíš 90-95%), ale např. podle objemu provozu je email pod hranicí vnímání (http://www.ipoque.com/resources/internet-studies/internet-study-2007)

S článkem jednoznačný souhlas, i přes snahu různých vlád "řídit ekonomiku" a přes krize které to přineslo (a ještě přinese) se postupně výroba bude přesouvat do služeb.

0 0
možnosti
K

kaktusak

12. 2. 2010 0:33
Jde to správným směrem

Roste produktivita práce, cena výrobku klesá, ve vyspělém světě se zastavil růst populace, uměle je omezováno zavádění automatizace. Tudíž je dost zdrojů pro všechny, soukromé vlastnictví ztrácí význam, vývoj lidstva bude založen na něčem jiném, než na zápase o potravu.  

0 0
možnosti
JO

oneill

12. 2. 2010 7:43
Re: Jde to správným směrem

Můžete dát příklad, kde je uměle je omezováno zavádění automatizace ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!