Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

radek.stembera@volny.cz

1. 10. 2010 15:19
0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

1. 10. 2010 6:45
ale ono to tak přece už je

takhle to už funguje dlouho... je to jediná možnost jak "ubírat" když demokracie nutí stále "přidávat"... prostě všichni chtějí víc tak to dostanou a protže jim to nelze upřít tak se jim to skrouhne inflací (dotiskerm - kvantitativním uvolňováním, emisí - nazvěme to jak chceme). Lidé míň spoří a více utácí, protože vše jde neustále nahoru... DEFLACE je pro dnešní makroekonomy postrach číslo 1. Krize tomu dělá poněkud čáru přes rozpočet tím že přes všechny tisky peněz se inflaci nedaří mít tam kde by chtěli. Ale oni to zmáknou... je to krásně "samoopravný systém". Je krize, vše se hroutí, hrozí deflace... tudíž je možnost beztrestně (bez inflace) tisknout peníze a sanovat ekonomiku... navíc se na krizi lze vymlouvat a propouštět, šetřit, prostě to ZÁPAD tahá z bryndy (splaskávají bubliny, systém se pročišťuje a lidé realističní). Nevěřím však že to povede k novému (jinému) NORMÁLU. Upustí se pára, čína páru naopak natlakuje a vše se vrátí k původnímu rozežranému - inflačnímu stavu.

0 0
možnosti
LH

hvarcz

26. 9. 2010 23:43
hmm

takhle už to mají někde v africe, jedou si koupit maniokovej chleba s kolečkem plným peněz,

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/afrika/clanek.phtml?id=611338

0 0
možnosti
JC

Mr-Rubikon

17. 9. 2010 10:26
A co dluhy a úspory?

Zapomínáte tak trochu na kategorie spojené se stabilní měnou - dluhy a úspory. Okamžitě by všichni vybrali a vyměnili úspory za trvalejší hodnoty a měna a banky by spadly do pekla. Dlužníci by přestali splácet a čekali by až jim čas přinese nižší reálné splátky. Pád (i když nakrásně dopředu deklarovaný)  domácí měny by pak (jako třeba v Rusku) měl za následek spontání zavedení a respektování jiné tvrdší měny - třeba dolaru, což by inflaci domácí měny ještě znásobilo. Pozemky, nemovitosti a zlato by se prodávaly jen za dolary. Domácí měna by se stala jen náhražkou pro chudáky, za kterou nic pořádného nekoupí.. 

0 0
možnosti
LZ

generallz

15. 9. 2010 12:06
Filozoficky velmi zmatené návrhy, ale sympatické

Samozřejmě že morální stát by se neměl dopouštět daňové konfiskace, která je v principu krádeží, a tedy zlem (což ovšem vy nemůžete nijak odsoudit, protože, jak máte napsáno v profilu blogu, zlo je zlem jen pro někoho, a není tedy nic jako objektivní dobro nebo zlo - v čemž se samozřejmě pletete). Ovšem prvotní námět k diskuzi není to, jak zajistit státní rozpočet, ale to, jaké funkce má stát mít. Stát je v principu monopolem na výkon fyzické síly - neumí fungovat jinak, než pomocí násilí. Aby nepůsobil ve společnosti zlo, musí tedy násilí neiniciovat. Tedy, musí jednat pouze na obranu individuálních práv občanů. Nemůže např. poskytovat zdravotnictví, protože státní zdravotnictví znamená regulace, ktefré jsou násilím vůči svobodě lidí. Nemůže poskytovat sociální transfery, protože to znamená konfiskovat lidem násilím peníze.

0 0
možnosti
LZ

generallz

15. 9. 2010 12:10
Re: Filozoficky velmi zmatené návrhy, ale sympatické

Doplnění: Vy chcete, aby stát poskytoval prakticky to samé co dnes, ale nevybíral na to daně. To nedává smysl. Inflační daň bude stejně ničivá jako jakákoliv jiná přímá nebo nepřímá. Pokud si myslíte, že inflační daň sebere peníze spořílkům, boháčům (které patrně pokládáte za vhodné oběti, kteří hanebně akumulovali peníze, a je potřeba jim jich pár sebrat ), pak se pletete. Jestliže by stát měl získávat peníze jen inflační daní, pak se samozřejmě inflace poněkud zvedne. Každý, kdo má všech pět pohromadě, se proti inflaci pojistí nákupem bezpečných aktiv, jako je například zlato, které vždy bylo bezpečným přístavem proti inflaci.

Lidem, kteří nepatří mezi zrovna bohaté, ale mají vůli spořit, spoření znemožníte - nebude pro ně smysl mít peníze ve zlatě, ale nebude mít smysl ani jakékoliv běžné spoření. Představte si takovou situaci v celé ekonomice! Co je základem prosperity? Přece prvotní spořední, akumulace kapitálu. Co se podle vás bude vyrábět, když nebude z čeho?

0 0
možnosti
LZ

generallz

15. 9. 2010 11:55
Deflace je zdravá

Deflace samozřejmě není hrozbou,ale přirozenou snahou měny zbavit se inflačního balastu. Nikdy nemůže dojít k deflaci tam, kde předtím neproběhla masivní inflace.

A důležité je si uvědomit, že deflace NENÍ pokles cen, nýbrž pokles peněžní nabídky. To je velký rozdíl.

Jediný důvod, proč deflace může vést k výrazným problémům, je nepružnost mezd, kvůli odborům. Jestliže by zaměstnavatelé mohli pružně snižovat mzdy, aniž by jim do toho kecaly odborářské mafie, deflace by nebyla problémem.

Více např. skvělý článek ekonoma George Reismana "Anatomy of Deflation" na http://www.mises.org

0 0
možnosti
LM

lada222

15. 9. 2010 13:13
Re: Deflace je zdravá

Deflace je zdravá pouze pokud je způsobena růstem produktivity, technologickým pokrokem. Deflace, o které se píše, tedy způsobené klesající agregátní poptávkou, je hrozbou, větším zlem než inflace. Inflace v jednotkách procent(2%) je zdravá. Problémy deflace lze dlouhodobě pozorovat na ekonomice Japonska.

0 0
možnosti
MK

mozek2009

14. 9. 2010 20:20
Tak nevím

Tím, že je inflace a emitují se další peníze, tak lze také zjednodušeně říct, že je to jenom nominální hra. Reálně se nic nemění (z důvodu emise peněz). Uložené peníze by zase měly být zhodnoceny o inflaci úrokem.

0 0
možnosti
H

huan

14. 9. 2010 20:08
Diagnoza slušná, léčba podle

mne tentokrát míří těžce mimo.

Inflace v řádu dvou procent za rok nikoho přiliš nedojímá, akorát teoretici ekonomové se o ni hádají. Ani já (přestože mám ekonomické vzdělání a v teoretické rovině mně strašně štve že někdo má takovou moc která jde navíc zcela mimo demokratickou kontrolu) se o ni třeba při vyjednávání o platu nezajímám. Ale to je také důvod proč to funguje. Většina lidí má důležitější práci než přemýšlet o kolik je stát takovou skrytou daní okrádá.

Pokud ji zvýšíte tak aby ufinancovala stát, tak o tom začně přemýšlet daleko víc lidí, a podle mně vám prostě takovou měnu přestanou používat. A bude velký uspěch pokud ten přechod bude bez násilí.

Tohle je bez diktatury reálné asi tak stejně jako že se zavede 100% krytá měna. Přesto, že výhody stoprocentního krytí má třeba Rakouská škola velice podrobně teoreticky rozpracované. Vaše řešení nemá ani to, literaturu na Vaší verzi ekonomie jsem ještě nepotkal, zkuste kdyžtak doporučit, třeba se poučím.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

14. 9. 2010 20:21
Re: Diagnoza slušná, léčba podle

Smysl textu je dvojí: 1)odvrhnout v mysli zaběhaná pravidla, která se jeví zdánlivě jediná možná 2)uvědomit si důsledky konání FEDu a ECB.

Nečerpal jsem z žádné literatury, chtěl jsem psát o inflaci a o tom, jak stát získává pomoci inflace peníze. A provedl jsem klasickou průlomovou analýzu (samozřejmě jen povrchně).

někdo sem dal odkaz na něco podobného: http://p3m.cz/

ale nepročetl jsem to zatím pořádně, takže nevím

0 0
možnosti
VP

Vítek P.

14. 9. 2010 19:50
.

Dobrý den,

Je to zajímavé, já navrhuji úplný opak. Omezit vytváření nových peněz z ničeho, a když už se budou vytvářet nové peníze, ať to dělá stát a ne soukromé banky. http://www.deosum.com/poctive-penize/

Cítím to tak, že inflace je špatná, protože okrádá ty, kdo mají nějaké peníze. Ti pak musejí utéct s úsporami někam jinam, například ke zlatu. Vytvářet inflaci, to je jako měřit metrem, který má každý den větší počet dílků.

Souhlasím s myšlenkou, že peníze má vyrábět společný stát a nikoliv soukromé banky.

Mějte se fajn :-)

0 0
možnosti
MK

mozek2009

14. 9. 2010 20:59
Re: .

Inflaci by Vám měly vyrovnat úroky, takže reálně by Vám mělo zůstat stejně. Peníze v ČR emituje pouze ČNB, tedy stát.

0 0
možnosti