Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KF

k.fuksa

3. 10. 2009 1:54
Nesmysl

Nevim co Vas vede k tomu si myslet, ze pokud se na nasem uzemi utrati urcite mnozstvi penez, tak prave o tuto hodnotu vzroste nase HDP. Ve vypoctu HDP pres vydaje figuruje i export a import. Takze kdyz z tech pujcenych penez pujde treba polovina do zahranici, tak nase HDP vzroste jen o polovinu techto penez. Ale je pravda ze nam zase "pomahaji" ostatni staty. No kazdopadne ta argumentace je spatna

0 0
možnosti
KF

k.fuksa

3. 10. 2009 1:58
Re: Nesmysl

Jinak hospodarsky rust se samozrejme konal... Pokud se vyprodukuje vice zbozi a sluzeb tak to ja nazyvam hospodarskym rustem (rustem realneho HDP), dluhy a financovani toho rustu jsou jina vec a nic na predchozi skutecnosti nemeni

0 0
možnosti
P

Parabellum

1. 10. 2009 20:19
Pane Vasicku

A to je prosim jenom cast problemu, protoze uvazujete jenom monetarni zadluzeni. Pak je tu jeste latentni zadluzeni. To jsou hmotne statky, ktere zanikly a nebyly v plne mire nahrazeny a profinancovany - klasicky - vyrazena vojenska technika, nebo zastaravani technickeho parku CD, nekrate odpisy energeticke infrastruktury, atd.

Krome toho, v roce 2000 jsme jeste meli Transgas a Telecom, a ten jsme strelili a prozrali za 100, resp. 82 miliard.

Takze ta situace je jeste horsi.

0 0
možnosti
JW

Konstrukter

1. 10. 2009 23:34
Re: Pane Vasicku

Jak víte, že byly prožrány a že nebyly použity pro vznik hmotných statků? dálnic, železničních koridorů, knihoven, univerzitních kampusů...?

0 0
možnosti
P

Parabellum

1. 10. 2009 19:27
A jinak karma

Preji krasny vecer

0 0
možnosti
JW

Konstrukter

1. 10. 2009 13:10
článek je nesmysl

Srovnejte si s těmi dluhy taky jak od roku 2000 do roku 2008 vzrostly úspory.

Například úspory domácností byly v roce 2008 2,5 bilionu korun.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

1. 10. 2009 13:57
Re: článek je nesmysl

Nevím z čeho soudíte, že významně vzrostly

http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/MakroPre200602_TG_05_pdf.pdf

0 0
možnosti
C

Curious

30. 9. 2009 19:19
Statni dluh

Stat nabizi bankam v podstate 2 druhy uctu, kde mohou drzet rezervy: 1. bezurokovy 2. zuroceny. Ucet c. 2 se nazyva "statni dluhopisy". Pokud by se stat rozhodl c.2 nenabizet, statni dluh by neexistoval, avsak na blahobyt to nema zadny vliv - banky by drzely vsechny rezervy na ucte c.1.

Mimochodem z teto analogie je take videt absurdnost prohlaseni "co kdyz statu nikdo nepujci", ktere mnozi ekonomove casto pouzivaji.

0 0
možnosti
LM

lada222

30. 9. 2009 20:20
Re: Statni dluh

Pokud stat ztrati duveryhodnost investoru a nikdo nekoupi jeho dluhopisy, tak to zadnym kouzlem nespravite. Statni bankrot jiste neni konec sveta, ale za takovy stav lze povazovat treba menovou reformu v CR z r.1953. Nelze presne urcit miru zadluzeni, kdy takovy stav muze nastat. Japonsko ma dluh ve vysi 180% HDP a stale je duveryhodne, Argentina zbankrotovala v r.2001 s dluhem dosahujicim 60% HDP. CR ma dluh cca 40% HDP a co se tyce duvery na tom je dobre, patri do druhe linie, za vyspele zapadni staty.

0 0
možnosti
MU

Mira UL

30. 9. 2009 17:22
Jak může Čína kompenzovat výpadek

výroby v západních zemích, když všechny významné výroby jsou přesunuté do Číny? Naopak, ekonomicky vyspělé státy budou muset obnovit výrobu ve svých zemích a přestanou nakupovat zboží z Číny. Pokud vyspělé státy neobnoví výrobu, nebudou mít z čeho financovat svoji existenci, protože nebudou prodávat práci. Pro nás to není žádné riziko. Rizikem, a to jak ekonomickým tak i bezpečnostním, je přesunování pracovních příležitostí do jiných zemí - to začali dělat nenažraní američtí a po nich evropští akcionáři, aby své nehorázné zisky ještě zvýšili. To je jeden z důvodů, které mne vedou k závěru, že státy, resp. politici udělali osudovou chybu, když sanovali hospodaření akciovek na úkor drobných daňových poplatníků, kteří jsou rozhodující silou ekonomiky každého státu.

miroslav.vojta@volny.cz

0 0
možnosti
MU

Mira UL

30. 9. 2009 16:51
Světová krize hned tak neskončí.

A hospodářský růst je jen hra s čísílky pro veřejnost, HDP je nic neříkající údaj. Ekonomové jsou šarlatáni předstírající možnost neustálého, donekonečna stoupajícího růstu životní úrovně.  Je třeba podívat se na svět realisticky: automobilový průmysl je v troskách. Banky jsou převážně zadlužené, protože půjčují neexistující peníze a ženou úroky do nevídaných výšin. No a v Evropě a Americe není stát, který by měl aktivní účetní bilanci. Rusko, Indie, Brazílie a Čína, donedávna naděje všech ekonomů, zažijí strmý pád, protože evropské a americké státy přestanou nakupovat čínské zboží, aby obnovily rovnováhu na vlastním trhu. Stejně tak IT se přesunou zpátky do Evropy a Ameriky, čímž se chudé země stanou opět chudými a bohaté země budou nuceny omezit spotřebu, zejména potravin, energií a pitné vody. Svět se vrátí do starých kolejí.

miroslav.vojta@volny.cz

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

30. 9. 2009 17:05
Re: Světová krize hned tak neskončí.

S tou Čínou to vidím jinak. Výpadek spotřeby západu úspěšně kompenzují, jejich domácí spotřeba roste. Nutno dodat, že do značné míry ze stejných příčin jako rostla ta naše. Dluhy domácností a firem v Číně nebývale rostou, úvěrové firmy tam mají žně. Dokud se tam dluhy nesaturují bude jejich spotřeba stále narůstat. Pro nás je to vysoké riziko - staneme se zcela postradatelnými pro světovou ekonomiku.

0 0
možnosti
A

Arth-

30. 9. 2009 16:01
Nezlobte se... ale máte to pomotaný...

HDP  představuje hodnotu vyprodukovaného zboží a služeb na daném území...  lhostejno kdo ho vyprodukoval... a kdo a zda vůbec ho spotřeboval.

Většinu ohoho růstu HDP přinesli zahraniční investoři - dobrým příkladem je škodovka...  vyrábí se u nás... ale je to de facto VW.

Takže dluhy na to přímý vliv nemají...

Jiná věc je inflace. Nejsme odborníkem - dost možná, že je brána v potaz při výpočtu...  ale ta vliv určitě má.

HDP a míra zadlužení jsou dva klíčové údaje o "zdraví" každé ekonomiky. Platí to i v malém - jestli si firma vezme úvěr na stroje... ale díky těm strojům vyrábí (a prodává) 2x tolik produktů - pak je všechno v pořdádku. Jestli se zadluží a nakoupí auta pro management - pak jdou ke dnu. No - a přesně to udělaly všechny vlády ČSSD - zadlužily stát a nakoupily za to hlasy cca třetiny voličů. A tím ohroziliy suverenitu státu jako takového! Co je to státní bankrot? Někdo koupí celý stát...  kdo asi? Putin už se třese a olizuje...  opakujte si to cestou k volbám.

0 0
možnosti
ZK

SID09

30. 9. 2009 16:20
Re: Nezlobte se... ale máte to pomotaný...

Tak už jsme doma. Mrkl jsem se na jejich stránky a zjistil jsem, že to ČSU eviduje jako výrobkovou metodu a definuje jako: HDP  představuje souhrn hodnot přidaných zpracováním ve všech odvětvích činností považovaných v systému národního účetnictví za produktivní (tj. včetně služeb tržních i netržních). Jde o propočet v kupních cenách, za které jsou realizovány tržní výkony. Samozřejmě že to navíc zkresluje ještě o náhrady státním zaměstnancům a  odpisy ZP ( nebo že by tam státní investice dávali celé ? – to není zřejmé ). Z toho je ale jasné, že hlavní zdroj je účetní termín přidaná hodnota a to firem, které na našem území vedou účetnictví.  Z toho je jasné, že např. i nižší rentabilita výroby a nižší prodej výrobků má vliv na snížení HDP. Růst mezd státních zaměstnanců a státní výdaje - stavby dálnic...... na druhé straně tento ukazatel uměle nadlepšují, ale jen uměle. !!  

0 0
možnosti
VH

Totedyne

30. 9. 2009 15:46
Krotitel dluhů Ivo

Dlužník : " Měl bych možnost si víc vydělat, tak o 5000 Kč měsíčně, ale musel bych zaplatit dojížděním o 300 Kč měsíčně víc"

Krotitel dluhů Ivo Vašíček : "Tak tudy v žádném případě cesta nevede, růst příjmů znamená větší dluhy"

Dlužník: "?????"

Krotitel dluhů Ivo Vašíček : "A máte těch 300 Kč?, nemáte, musel by ste si je půjčit ! Mám lepší řešení, nejíst a odstěhovat se pod most. Do zaměstnání jezdit jen každý sudý den, čímž se ušetří 50% nákladů na dopravu":-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

30. 9. 2009 16:15
Re: Krotitel dluhů Ivo

Píšete nesmysly a podsouváte mi je, já bych něco takového nikdy nenapsal. Mě to nevadí, jen tím veřejně prezentujete svoji argumentační impotenci a zesměšňujete se. Každý vidí, že si ty nesmysly vymýšlíte, to že je spojujete s mým jménem Vám nepomůže.

0 0
možnosti
ZK

SID09

30. 9. 2009 14:19
No hlavně

je potřeba si uvědomit, že nevíme jakým způsobem  naši statistici HDP počítají.  Je několik způsobů jak se lze HDP dobrat. Některé z nich umožňují ještě určitá vylepšení, které pak smíchají hrušky s jabkama, přidají k tomu odhad vaší práce na zahrádce a vaření perníku, vládní výdaje, saldo zahraničního obchodu ....... a souměřitelného výsledku se těžko doberete.  Takže je pěkné, že všichni operují růstem, či poklesem HDP - ale kdo přesně ví co nám Paroubek s Topolánkem vlastně sdělují ? ??!!!!

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

30. 9. 2009 14:22
Re: No hlavně

Ano ty metodiky jsou mnohdy pochybné. Nicméně vycházel jsem z údajů ČSÚ zpracovaných identickou metodikou (před r.2000 byla jiná).

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!