Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BM

Krabat77

26. 10. 2008 9:18
Začínáte se opakovat

Opoměl jste, že hodnota výrobku není dána pouze místem výroby. Co takhle vývoj a prodej. Číňani dostanou zaplaceno 10% hodnoty výrobku a zbytek zůstane v USA nebo Evropě. S tímthle nemá finanční krize nic společného.

Co jste myslel tím, že Evropě a USA nechce nikdo půjčit?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

26. 10. 2008 11:32
bejvávalo

obchodní marže klesají, platy Číňanů rostou. Vlastníky firem se postupně stávají občané asijských států a mnoho vlastníků se z USA a Evropy odstěhovalo a stěhují se dál. To půjčování - dluhopisy jaksi nejdou na odbyt - státy jsou totiž před krachem a co si na nich kdo vezme. 

0 0
možnosti
E

ephemeroptera

25. 10. 2008 23:32
...

Pohledů na příčiny krize existuje mnoho a ani jeden není správny bere-li se jako jediný. Já bych příčiny hledal už v dobách, kdy byla bankám dána do ruky moc nad měnami států, kdy se z občanů stali spotřebitelé, kdy se propagandě začalo říkat Public Relations a kdy se z demokratických vlád staly loutky velkopodnikatelů a korporací.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

26. 10. 2008 11:34
politici jsou především

populisti. Demokracie s všeobecným volebním právem k tomu zákonitě vede. Tedy výhody pro líné davy a zdroje na to nejsou, tak se půjčuje. Podnikatelé, kteří tenhle cirkus nechtějí platit prchají a to se děje.

0 0
možnosti
K

kulhanek21

25. 10. 2008 21:34
to jsou ale kecy ;-)

no dobře - a co byste jako navrhoval?

s vašimi názory to tipuju na zrušení minimální mzdy a zaměstnávání lidí za korunu na hodinu... možná se zkuste na problém podívat i z jiné strany... např. že přesuny firem tam, kde je prac. síla levnější, zapříčiňuje kromě "touhy po konkurenceschopnosti" také "nenažranost" podnikatelů... já chápu, že je pro majitele firmy příjemnější jezdit v posledním modelu mercedesu a zaměstnancům neplatit ;-) ale to se dostáváme někam do 19. století - vašim ideálem je bezpochyby ebenezer scrooge, že? ;-) v rozvojových zemích prostě buď makáte za pakatel, nebo chcípnete na ulici - což je pro "podnikatele" jistě ideální stav - nejsem si ale jistý, zda je tento stav ideální i pro ty zaměstnávané... ;-)

jinak - na příčiny hypotéční krize se lze samozřejmě dívat také tak, že ji zapříčinila nenažranost "risktejkrů" a snaha vydělat za každou cenu (analogie s "nenažranými" podnikateli)... a mimochodem, ta úplně prvotní příčina by mohla být ne v tom, že se lidem platí 

0 0
možnosti
K

kulhanek21

25. 10. 2008 21:35
Re: to jsou ale kecy ;-)

MOC, ale v tom, že se lidem platí MÁLO... víte - ona potom není žádná koupěschopná poptávka, když zaměstnancům nezaplatíte - ekonomika skomírá, a je třeba vymýšlet zhovadilosti typu dotcoms nebo siv - přitom každé dítě ví, že nafouknutá bublina jednou splaskne ;-)

jinak vám ale přeju mnoho úspěchů s vašim jednoduchým pohledem na svět ;-) a kdyby se - nedejbůh - vaše vize naplnily - a my se vrátili o století zpátky, tak jen příteli doufejte, že budete scrooge - a ne jeho zaměstnanec ;o)

0 0
možnosti
JN

honzajaka

25. 10. 2008 17:49
nesmysl

je možné vyrábět levně i v Evropě, ale chybí kvalitní management, spousta podniků s tím problémy nemá

0 0
možnosti
W

wiki5.5

25. 10. 2008 17:56
Re: nesmysl

vy nemate ani zakladni skolu

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

25. 10. 2008 13:36
je to vývoj

vytváříme si blahobyt jako kvasinky ve víně alkohol a dopadneme stejně. Náš produkt nás nejdříve omámí a pak zahubí.

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

25. 10. 2008 13:38
Re: je to vývoj

a jdeme prošlapanou cestou, Babylon, Egypt, Řím.

0 0
možnosti
S

Semper2

25. 10. 2008 13:24
A co "Clintonův Hippie-odkaz "?

S textem naprosto souhlasím, ale chybí mi v něm poukaz na důvody, proč se tak stalo... Byla to jenom hamižnost a snaha vyrábět co nejlevněji ?

Mnozi autoři z řad americké křestanské pravice tvrdí, že je trend masového přesunu výrob do Číny nebyl jen otázkou ekonomického kalkulu, ale že za ním stálo dokonce cílevědomé podkopávání americké bezpečnosti a postavení ve světě. Jinými slovy hipík a levičák Clinton a jeho klika (a podobné rudé tržní kliky v Evropě, např. Schröderova v SRN) zobchodovali tradiční západní hodnoty za krátkodobý profit a plnou peněženku nabitou provizemi od čínských komunistů .

Amerika potřebuje silné vůdce -poctivé, věrné a odvážné. Clinton a jeho klika by měli být souzeni za velezradu (sic!)

FED by měl být zrušen a nová emisní banka musí být podrobena úplné kontrole státu. Neomarxismus a merkantilismus musí být vymeten z amerických institucí a universit. V opačném případě bude s USA konec.

Toho by byla schopna ovšem jen vojenská vláda...

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

25. 10. 2008 13:34
je to synergie

Mám s tím osobní zkušenost. Působí to komplexně - byrokratická nařízení, ekologické předpisy, odbory, dané, povinné sociální a zdravotní pojištění, minimální mzdy, sílící role různých protestujících sdružení proti čemukoliv - to vše vyhání výrobu ven a stěhují se pryč i majitelé firem, migrace bohatých z USA a EU v posledních letech prudce narůstá

0 0
možnosti
JK

danzero

25. 10. 2008 13:24
Rozdíl v kvalitě

podle mne je. Staré martensky šité v Anglii se ne dají srovnat s nynějšími, které jsou prý šité v Číně.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

25. 10. 2008 13:27
to je velice pravděpodobné

jenže ten rozdíl nevyváží trojnásobné snížení výrobních nákladů, takže nemáme na výběr. Ostatně dnes jsou Martensky levnější a degradovaly na mainstream, ostatně jako všechno. Nejůspěšnějším obchodním řetězcem v ČR je Lídl - co s tím naděláte?

0 0
možnosti
ZF

Zubrsu

25. 10. 2008 13:18
Ještě.....

...aby tohle pochopili politici napravo i nalevo a jsme mnohem dál alespoň v tom, že problém "je čitelný a rozklíčovaný".;-D Ovšem nedovedu si představit ani jednoho (i třeba jen potencionálního) ministra financí ČR, který s touto záležitostí dokáže v krátkém časovém horizontu pracovat ve prospěch této země!;-(

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

25. 10. 2008 13:08
Máte pravdu

Ale situace je o to bolestnější, že veškeré peníze v ekonomice se do ní dostaly jen díky tomu, že si někdo vzal úvěr. Žádné úvěry = žádné peníze a to doslovně - nebudou existovat ani v elektronické, ani v papírové či mincovní podobě. Vyjádření peněžní zásoby a dluhů je jednoduché. P=D+U kde P jsou peníze, D je dluh (a platí že P=D) a U jsou úroky. Tuto rovnici není možné NIKDY vyvážit.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

25. 10. 2008 13:24
ale ano

existují minimálně dvě možnosti:

1)hyperinflace a znehodnocení peněz - měnová reforma a vydání nových peněz - tedy okradení věřitelů a jede se nanovo 

2)konkurenční peníze - emitování komditních a zbožových směnek - tedy peníze kryté reálnou hodnotou, třeba i zlatem

0 0
možnosti
K

kion1

25. 10. 2008 12:36
Volič Národní strany

Vidím to úplně stejně, jako Vy pane VašíčkuR^[>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!