Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Funney

14. 1. 2008 9:23
ještě lépe

uniknutá souvislost

nepozorovaná

nechaná ladem

0 0
možnosti

Seeker

5. 12. 2007 17:57
Vzal jste to hopem.

Nějak mi unikl logický krok, kterým jste vyloučil existenci boží vůle vně hmotného vesmíru. Existenci lidské vůle vně hmotného vesmíru přitom nevylučujete. Co jsem ve Vaší úvaze přehlédl?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 12. 2007 20:26
nenapsal jsem "vně"

Poznání hmotných zákonitostí v podstatě prakticky vylučuje jakékoliv vnější působení na hmotu. Jedinou možností zůstává vliv rozhodování živých tvorů (tedy mají-li svobodnou vůli). Připomínám, že jsem napsal, že jediným zprostředkovatelem nehmotných příčin, které mají hmotné důsledky je vědomí. Další implikace mohou být různé, nicméně nic nezmění na faktu, že musejí působit přes vědomí. 

0 0
možnosti

Milan Krajčovič

3. 12. 2007 17:19
hezký

Já věřím na osud. Byl jsem svědkem určitých jevů a o mnohých jsem slyšel od důvěryhodných lidí. Vím, že omezenost fyzičnem postihuje schopnost většina lidí věřit v jiné síly. Zbytek věří v Boha, v posmrtný život, v osud, v paralelní světy a spokojí se s tím. Že to nelze měřit je nezajímá. Patřím k nim a nemusím být ortodoxní fanatik.

Jak řekl Boleslav Polívka v jednom filmu: "já jsem taky vašu p..u neviděl a věřím, že ju mátel".

0 0
možnosti
JD

hubertální zimníkus

3. 12. 2007 22:19
Re: hezký

Ale už nějakou p..u viděl, takže je veliká pravděpodobnost, že ju má.:-P

0 0
možnosti

da

3. 12. 2007 10:59
das

rozebral jste to spravne Ivo. u kostky je to samozrejme tak ze zalezi na fyzice presne jak jste to popsal, cili nikdy nejde o nahodu ale jen o to, ze clovek je tak dokonaly ze nedokaze z hlavy predem urcit jak ta kostka padne. zajimave by bylo studovat funkci ktera generuje nahodne cislo v pocitaci... ale uz jen z principu ze ta funkce je pouhy program cili striktni algoritmus je opet jasne ze nejde o nahodu... pak uz zbyva jen filozovat nad tematem zda je nahodne ci osudove ze se seznamite v zivote s urcitym clovekem.. :-)

0 0
možnosti

pavel

3. 12. 2007 22:14
Re: das

počítačové generátory náhodných čísel jsou opravdu triviální. Zpravidla se k nějakému základu stále přičítá nějaké velké prvočíslo a pak se to moduluje na požadovaný interval. Většina generátorů také vyžaduje něco, co se jmenuje "random seed", což je to první číslo, od kterého se vychází. Pokud se neinicializuje, dává generátor stále stejné sekvence čísel, což je výhodné při ladění programů. Vlastní inicializace "random seed" se pak odvozuje od aktuálního systémovího času, a to tam konečné vnáší tu správnou nahodilost.

Navíc náhodný generátor v základní podobě generuje pouze rovnoměrné rozdělení na intervalu (0, 1). Všechna dalších rozdělení už se z toho dá odvodit. A to, jestli je generátor dostatečně náhodný, se dá otestovat testem dobré shody, nebo nečím podobným. Pokud projde, pak je opravdu náhodný v tom nejširším smyslu, jaký si dokážeme představit. Z toho plyne, že i do náhody lze vnořit řád, jen jde o to vědět jak.

0 0
možnosti
MJ

M-J

3. 12. 2007 1:54
Výtečný

Parádní článek. Karma.

0 0
možnosti

maja

2. 12. 2007 20:50
Je předurčení příčinou?

Příčinnost – předurčení. Když o tom přemýšlím svou optikou vnímám, že příčinnost je působení důsledku předurčení.

Rozumím tomu tak: dnes, v této chvíli, svým rozhodnutím předurčíme, co se časem projeví jako náhoda. Je důležité s jakým úmyslem předurčujeme.  Abychom mohli předurčovat bez pochybnosti o pozitivním důsledku, který je pozitivní příčinou dějů, potřebujeme rozumět všem vztahům a návaznostem, a tak je dobré přijmout fakt, že je mnoho těch, kteří této předurčenosti říkají náhoda – to je příčinnost, protože podíl na předurčení je poznamenán pochybností. Takže Vaše „Náhoda je nepoznatelná nutnost", může vést k příčinnosti tj. že se lidé budou pod vlivem soudu vyhýbat dopátrání se skutečnosti=předurčení. Proč by to dělali, když to stejně nejede? Tím, že pochybujeme sami sebe zpochybňujeme.

0 0
možnosti

Alfred

2. 12. 2007 19:55
No nevím nevím,

Statistik by asi svým způsobem zkoumal kostku samu /pomocí opakovaných hodů/ a vyvrátil by tak hypotézu, že tato odpovídá Laplaceovu náhodnému modelu. Mohl by formulovat hypotézu novou a snažit se vysvětlit, nakolik je ta kostka "falešná". Pokud jde o fyziku, tam existují jen amplitudy pravděpodobností jevů, takže náhoda je zakomponované už v podstatě věci.

0 0
možnosti

vasicek

2. 12. 2007 20:07
Re: No nevím nevím,

Pravděpodobnost jevů je statistika. Fyzikálně není hod kostkou náhodný. Když ji budete shazovat stejnou silou, ze stejné výšky, stejné polohy,... (prostě za stejných podmínek) dopadne (zastaví se) vždy naprosto stejně. Můžete například měnit výšku a to se budou výsledky měnit - budou funkcí výšky. Pseudonáhodnost hodu kostkou je dána zejména tím, že je házena z lidské ruky, která se hýbe dost složitě.

0 0
možnosti
K

Pražák Roman

2. 12. 2007 19:05
Volič Národní strany

Budhistické náboženství tvrdí spoustu staletí něco podobného,že vše se navzájem ovlivňuje,mávnutí motýlích křídel na jedné straně světa může způsobit živelnou katastrofu na opačné.Podle mne je člověk když se narodí z 95% hotový člověk,z 5% ovlivnitelný výchovou.Jak říká S.Hawking-Chcete-li definovat Boha,položte si otázku proč se vlastně Vesmír obtěžuje existovat?Bůh si krátí věčnost a my hrajeme divadlo,nevíme o tom jinak by to už nemělo to kouzlo,pak si to v klidu možná pustíme,nebo půjdeme hrát znovu,až se nabažíme předvídatelnosti:-)

Jinak děkuji za článek.Pěkné.

0 0
možnosti

xyz

2. 12. 2007 18:18
Rozuzlení.

Nevěřím statistikám, které jsem sám nezfalšoval, pravil kdosi. Co dělá Vámi plně ovladatelná stínová žena Pavla Kritika: Už Vám taky reagoval AVG ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!