Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Martin Procházka

10. 6. 2009 8:34
Spekulace

Nebudu rozebírat platnost rovnic ani jejich interpretaci, zastavím se u jednoho nesmyslného předpokladu. Spekulace nejen že není škodlivá, ale dokonce je naprosto nezbytná pro fungování ekonomiky. Právě ta spekulace umožňuje efektivní alokaci zdrojů. Z vašich dvou článků namátkově přečtených mám navíc pocit, že by jste raději reguloval vše, co v ekonomice probíhá. Někdo to tu zkoušel skoro 40 let a zjevně to nefungovalo. Pro vaše úvahy jste si navíc vybral špatný subjekt, klíčovou jednotkou není stát, ale jednotlivec. Jednotlivci mají motivaci jednat ve svém nejlepším zájmu, stát nic takového nemá, proto to vždy dopadne špatně, pokud se cpe do ekonomiky více, než je zdrávo.

0 0
možnosti
K

kaktusak

26. 5. 2009 1:25
Odměňovat podle práce

Lidé málo produkují, protože k tomu v dnešním systému nejsou motivováni. Za vítěze jsou považováni ti, kdo projeví schopnost si jakýmkoliv způsobem zajistit přístup ke zdrojům. Ne ti, kdo projeví schopnost tyto zdroje vytvářet.

To jsou příčiny krize.

0 0
možnosti
P

pehavecm

26. 5. 2009 8:19
Re: Odměňovat podle práce

jak se dá odměňovat podle práce? to zkoušeli již komunisté, víš něco lepšího?

0 0
možnosti
C

Curious

25. 5. 2009 20:57
Inflace

" form;zadluženost] může snížit pouze vyšší produkce zdrojů nebo válečná či spekulativní kořist. "

Doplnil bych i inflaci. Inflace zvysuje nominalni zisk, avsak na dluhy nema vliv (dluhy jsou vedeny v nominalni hodnote).

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

26. 5. 2009 9:28
Re: Inflace

Jistě by bylo možné napsat rovnici alternativním způsobem. Já v ní inflaci zahrnuji do koeficentu měnové a finanční spekulace - V. Pomocí inflace lze například splatit dluhy, ale množství zdrojů zůstává stejné. Stát si tím však zdražuje další úvěry, případně zcela ztrácí možnost jejich získání.

0 0
možnosti
PO

POToole

25. 5. 2009 16:49
Co se tyce

toho valceni - v historii USA byla kazda valka ve svych dusledcich vydaj, nikoliv prijem. To je velky omyl politiku, ze valkou se vydelaji penize, valkou se kratkodobe ozivi ekonomika, ale ve svych dusledcich kazda valka byla a je pro USA vzdy ztratova!

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

25. 5. 2009 17:07
Re: Co se tyce

Většina moderních válek USA byla ztrátová, u prohraných válek tomu tak obvykle bývá. Válka s Mexikem, s Indiány a pod. byly ziskové. WWII byla zisková pro SSSR i USA. Každá válka se vede za účelem zisku, ale ne vždy se to podaří. Podmínkou zisku z války je vždy vítězství, tedy efektivní vítězství.

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

25. 5. 2009 16:42
:)

Hezké :) Mohl byste si někdy popovídat s manželem mojí mamky, který tvrdí, že nejvýhodnější rozpočet je rozpočet mírně deficitní (výdaje o něco vyšší než příjmy) z důvodu zvýšené podpory produkce :-) ... já sám v tom nemám úplně jasno ... mohl byste mi doporučit literaturu?

0 0
možnosti
D

DOBR

25. 5. 2009 13:39
Vážený autore.

Tuším,že myšlenka a vyjádření bude naprosto přesné,ostatně jako vždy. Ale tentokrát mám poprvé pocit,že snaha o vyčerpávající přesnost bude vykoupena velmi malým procentem čtenářů,kteří budou ochotni a schopni dočíst a nastudvat tento text. Pokud si mohu dovolit,tak bych prosil trochu víc "polopatě",aby porozuměl, i občan,volič, očekávač příletu pečených holubů, který se zatím nalézá ve Vaší veličině P aniž by o tom měl tušení.

0 0
možnosti
ML

m. l.

25. 5. 2009 13:19
Teď to ještě upravte

aby se to netýkalo státu ale regionu (samozřejmě jakéhokoliv včetně libovolně malých), koeficienty nahraďte funkcemi polohy na Zemi, spočítejte parciální derivace a gradienty a najdete, kde je na Zemi nejlépe :-)

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

25. 5. 2009 12:56
Copak to děláte?

To má být nějaký vzdělávací kurs pro Martina Jirouska? 8-o

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!