Diskuse

Důchody

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LU

pidla

12. 4. 2010 15:54
Moc dobře napsané

0 0
možnosti

lost

11. 4. 2010 22:01
pokud hodláme, nějak mocensky světu dominovat

:-)..můžem klidně tisknout peníze, a vyplácet důchody. kde je problém HE ?

0 0
možnosti
K

kaktusak

11. 4. 2010 3:00
Prostředky byly uloženy v našem národním majetku,

který byl ovšem zprivatizován. Tady je potřeba hledat nápravu.

0 0
možnosti
RR

rezjir

10. 4. 2010 17:07
Dvě poznámky

už vím, co pan blogger píše za literární útvar: ekonomickou pohádku. Ale ta musí mít dobrý konec. Aby měla dobrý konec, je třeba podívat se na náš průběžný důchodový systém, který byl tak robustní, že vydržel všechny státní zásahy, vyplácejí se z něj totiž důchody, které nemají z pracovní zásluhovostí nic společného. Sirotčí, pozůstalostní a invalidní, to bratru činí tak jedna třetina penzí.

Tyto penze je zapotřebí vyvést ze systému a je možné je nějakým způsobem privatizovat, a nebo dejme proplácet z výnosu spotřební daně Pak by mohlo pojistné o jednu čtvrtinu  poklesnout a.tím by se ten systém dostal do dlouhodobé rovnováhy. Pouze ten kdo by se připojistil do větší než dnešní původní výše, by měl nárok na ty pozustalostní a sirotčí penze.  

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

10. 4. 2010 17:28
Re: Dvě poznámky

Pohádka se šťastným koncem... to je právě ten koncept ze kterého se musí ti co plánují budoucnost probudit...

Jejich povinnost je připravit a realizovat takový plán který počítá s tou absolutně nejhorší možnou budoucnosí. Budoucností kde nic nefunguje, zdroje jsou jenom minimální a špatně se sbírají.

V plánování je třeba absolutní pesimismus. Je 100 zaručen ekonomický růst? Není, i kdyby šance na to že bude byla 99,99999 procenta je třeba jednat tak jako by bve výhledu žádný ekonomický růst nebyl.

Vždy je třeba počítat a jednat tak jako by se realizoval ten nejhorší možný scénář. Optimismus si dobrý plánovač nemůže a nesmí dovolit.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

10. 4. 2010 16:24
důchodový systém může zachránit jenom jedna věc

Udělat ho zcela dobrovolným- kdo ůpodepíše že nebude pobírat důchod ať je zcela osvobozen od důchodového pojištění.

0 0
možnosti
RR

rezjir

10. 4. 2010 17:11
Re: důchodový systém může zachránit jenom jedna věc

Že tuto genialitu nevrhnete u povinného pojištění automobilů. Prostě ty negativní extarnality spojené s vaším opatřením jsou tak velké, že to je neproveditelné. Žádná společnost nemůže mít zajem na tom, aby se po ulicích poflakovaly miliony hladovějích stařečků a stařenek. To by podlamovalo turistick ruch.

0 0
možnosti
L

lrklo

10. 4. 2010 15:23
Problém je že vytvořené bohatství je rozdělováno

velmi nerovnoměrně. Když vznikaly státní důchodové systémy, byla obecně produktivita ve výrobě velmi nízká, takže na základní potřeby důchodce ( jídlo, skromné bydlení) muselo vytvářet prostředky více lidí. Dnes je produktivita neporovnatelně vyšší , Ale vytvořené hodnoty jsou konfiskovány velmi úzkou vrstvou zbohatlíků.Vytvořit si za život miliardové majetky je nereálné.K zachování takového statusu quo je vytvářen represivní aparát, média a církev. Aby většině zdůvodňovali, že takové bezpříkladné okrádání je zcela v pořádku Rozhodně není v pořádku, že cca 1 % lidí vlasní 90% hodnot. Inteligentnější podnikatelé svého času vytvořili sociální stát, protože po historických zkušenostech se nechtěli jednou probudit visící na branách svých vil. Dnes si naši noví podniklavci chtějí vyzkoušet pocit visícího. No komu není rady, tomu není pomoci..;-D

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

10. 4. 2010 15:41
Re: Problém je že vytvořené bohatství je rozdělováno

takze opet levicacka klasika "zaplat dost hodne, nebo te zitra povesime na nejblizsi kandelabr" ? nu, dekujeme za nezvykle realisticke zhodnoceni levicovych idealu ;-)

0 0
možnosti
L

Luborka

10. 4. 2010 15:13
Úmysl

není o tom, jestli někdo něco myslí dobře, ale jestli to co udělá přinese užitek. Myslet dobře pro jednoho může znamenat problém u druhého. Užitek je užitkem pro každého.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 4. 2010 15:18
Re: Úmysl

Zde se však jedná o upřednostňování okamžitého užitku před budoucím užitkem.

0 0
možnosti
E

ehm

10. 4. 2010 14:57
Demografická prognóza 2003-2065

Nečtěte pořád jen demografickou prognózu 2003-65 starou sedm let. Dnes je jasné, že ve věci porodnosti se prognóza nestrefila - má ambice předpovídat šedesát let dopředu, prvních šest let ji usvědčilo z diletantizmu - porodnost je mnohem výše, než byla prognóza. A protože "bejbyboom" neskončí, jako když utne, nýbrž bude ještě doznívat, a protože ty děti, co se rodí, ačkoliv podle prognózy neměly, samy dospějí a budou mít děti, s nimiž prognóza nepočítá, veškeré to strašení o kolapsu průběžného systému není nic než kampaň bank, které chtějí povinné odvody z mezd do svých ryze soukromých a samozřejmě nepojištěných fondů. (Že, pane exministře Rusnoku, nyní činiteli asociace penzijních fondů?)

Ostatně s dobou dožití (a představou o desítkách procent stoletých penzistů v populaci) to zatím vypadá podobně jako s porodností - mírný vzestup doby dožití (devadesátá léta) se v novém miléniu zastavil, zatím co demografická prognóza extrapoluje další růst dlouhověkosti. Asi z řišťálové koule.

0 0
možnosti
KV

valissen

10. 4. 2010 15:06
Re: Demografická prognóza 2003-2065

Důležité je se podívat, čí zásluhou se zvyšuje porodnost. Jak to vidím kolem sebe, je to akorát zásluhou romů a vietnamců. Ani jedno etnikum nesplňuje záruku, že bude celý život pracovat a platit sociální pojištění.

Takže závěr: starobních a invalidních (někteří již od kolébky) důchodců přibývá, plátců ubývá.

Čemu na tom nerozumíte?

0 0
možnosti
M

milenkamikes

10. 4. 2010 14:46
ano

máte pravdu, že  " přebytky z minulosti stát už dávno rozmařile utratil " Takže by se taky stát měl postarat sám.

Mě by však zajímalo, co konkrétně má přinést důchodová reforma. Zatím se jen mluví, že by měla být, ale jaká konkrétně? víte to? já ne.VVV

0 0
možnosti