Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

Novotnak

23. 6. 2009 14:30
Nevim

ale za sebe musím říct, že ač s tím tak z půlky souhlasím, přijde mi to dost povrchní. Takové nijaké. Prostě jste řekl:

"Průběžný systém je stejný jako systém s úsporami na stáří protože na sebe musíme tak jako tak vydělat sami, a když dlužníci přijdou o dluhy a věřitelé o kapitál, všichni schudnou a k tomu směřujeme."

Zbytek Vašeho textu je nicneříkající omáčka kolem toho. Chtělo by to zpracovat trošku důkladněji.

0 0
možnosti
C

Curious

22. 6. 2009 22:57
Jako vzdy, zajimavy clanek.

Uspory predstavuji hodnoty vyprodukovane v minulosti (t-1), dluhy predstavuji hodnoty, ktere budou vyprodukovane v budoucnosti (t+1). Vymena budouci produkce za spotrebu v soucasnosti (t0) zpusobi, ze blahobyt dluznika d(t+1) < d(t-1) < d(t0) a blahobyt veritele v(t+1) > v(t-1) > v(t0).

Se statem je to trosku jinak, o cemz jsem psal v diskusich pod minulymi clanky autora, ktere se daneho tematu dotykaly.

0 0
možnosti
P

philby

22. 6. 2009 21:57
analýza k věci.....

....... jen škoda že jste ji degradoval zjednodušením úspor na důchody a bláboly o bezpracném zisku :-) Dnes to bude bez karmy.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 6. 2009 9:00
Re: analýza k věci.....

Možná to vyznívá nesrozumitelně, ale je to o tom, že nejdříve byl zisk z práce. Ten byl odložen do budoucna. Následně je z toho zisk bez práce. Teoreticky - kdyby měli všichni dost peněz a všichni chtěli žít z toho, že je půjčí, žádná práce by se nekonala. Také do značné míry žiji z práce, kterou jsem vykonal již dříve. 

0 0
možnosti
VH

Stará kára

22. 6. 2009 18:29
Zajímavé

Tak vy máte zato, že půjčovat si je novinkou?  Že hypotéka je objev 21. století?  Že dříve investoři budovali (případně kupovali) podniky za své?

Jen jeden argument: a z čeho žily banky (a před bankami lichváři - původně to nebyl cech nechutný)???  Nevíte? No přece z půjček - na domy, ne podnikání (a třeba i na zábavu).

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 6. 2009 9:07
Re: Zajímavé

Půjčování má jistě dlouhou historii. Nyní se však už podruhé (poprvé v 30tých letech min.st.) dostaly dluhy do stavu nasycenosti. Dnes je na dluh prakticky vše. Stavební firma si půjčí na výrobní prostředky a na stavbu. Kupuijící koupí na hypotéku...většina majetku je pořízena na dluh, i firmy. Většina aktiv patří nepřímo věřitelům (zástava). Trh úvěrů ztratil běžnou dynamiku (viz téměř nulové sazby centrálních bank). Je to podobné, jako když dáte naplno rádio, vršky sinusovek jsou "ořezané" a místo hladké křivky jsou to "schody".

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

22. 6. 2009 13:37
Ano

Toto je kvalitní článek. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!