Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

radek.stembera@volny.cz

4. 6. 2012 13:20
časová banka

zde je něco, jako jste popisoval , v praxi:

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2084331/rekove-se-v-krizi-uchyluji-zpet-k-bezpenezni-smene-oprasuji-casove-banky.html

nic proti tomu, ale pokud bude hodina práce lékaře stejně hodnotná jako hodina práce uklízečky, jak zde popisují , neb všichni jsme si rovni, pak můžete rovnou zapomenout na to, že o těžkou práci nebo náročné obory bude větší zájem. Dovedete si představit jak kvalitní lékaři se budou do takového systému směny zapojovat. Já ano. Tedy jak již klasicky - rovni si v bídě.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

6. 6. 2012 8:21
Re: časová banka

technické řešení a jeho nastavení jsou dvě různé věci

0 0
možnosti
ŠM

rmstepka

28. 5. 2012 23:06
Smíření s deflací

Japonsko mohlo prosperovat i s deflací. Je logické, když se snižují možnosti a kapacity exportů, že rostoucí konkurence, přebytky na domácím trhu snižuje cenu zboží/služeb.

Lidem se nemusí nominálně neustále zvyšovat příjem, pokud si za "méně peněz" pořídí více zboží.

Hodnota dluhů, hypotek se přirozeně zvyšuje. Zdá se to jako problém pro dlužníka. Logicky však ušetří na ostatnim spotřebovávaném zboží.

Je pošetilost když politici/centrální banky chtějí mněnit deflaci na inflaci.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

28. 5. 2012 23:21
Re: Smíření s deflací

ano, tak jest.

0 0
možnosti
JH

Jan Herník

28. 5. 2012 22:48
Zlato je důležité

Pane Vašíčku, moc rád Vás čtu a obyčejně na 100% souhlasím. Teď jste se dostal k jádru věci, že hlavním problémem je tvorba peněz dluhem. Ale naprosto nesouhlasím s Vaším názorem na zlato. Seznamte se prosím s názory prof. Antala Fekete( píše anglicky). Navazuje na Heinricha Ritterhausena, který ukázal, že nucené odtranění zlata a směnek (real bills) z ekonomiky bylo přímo odpovědné za velikou nezaměstnanost ve 30 letech. Zabýval se tvorbou kapitálu. Přímo to souvisí s Vaším posledním článkem.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

28. 5. 2012 23:59
Re: Zlato je důležité

Netuším co psali. Nicméně je zcela matematicky a ekonomicky jednoznačné, že pokud neroste peněžní zásoba může růst produkce jen při snížení cen (deflace) nebo zrychlení obratu. Jinak ji není možné směnit. Chybí k tomu směnný prostředek. Emitováním peněz na základě těžby zlata nelze navyšovat dostečně rychle. Těžbu zlata nelze zrychlovat stejně rychle jako celkovou produkci. Proto ho rušili. Nemuseli, ale museli by vedle toho povolit ještě konkurenční peníze.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

28. 5. 2012 16:19
pokud se tohle podaří

V americe nejspíš vyhraje příští volby OBAMA. Pak by ale mohlo zvítězit v rep. straně křídlo Rona Paula

http://www.reformy.cz/zpravy/ticha-revoluce-v-americke-republikanske-strane/

který je velký příznivec Zlatého standardu. Pokud by měly USA a Švýcarsko zlaté krytí, bude je zbytek světa následovat.

Bude to navíc v době kdy se už definitivně ukáže že bublegum money , euro a dolar, nikdo nebude chtít akceptovat.

http://www.amazon.com/U-S-Money-Bubble-Coins-Candy/dp/B002HEK1QU

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

28. 5. 2012 17:05
Re: pokud se tohle podaří

to není racionální. Mohou přidat další měnu, je celkem jedno zda je "krytá" zlatem. Zatím neexistuje žádný faktický důklaz, že by byl z float money problém. žádné znehodnocování ani inflace se nekoná, naopak. Je to jako, když někdo nostalgicky vzpomíná, že v době koňských spřežení nebyly autonehody. Vedle současného automobilového provozu mohou klidně jezdit po polních cestách i povozy. Trochu to kapacitu dopravy zvýší, ale automobilovou přepravu konské povozy nenahradí, stejně tak nenahradí peníze opírající se o zlato.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

28. 5. 2012 15:53
0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

28. 5. 2012 16:59
Re: zlatý švýcarský frank

to je jen přidání dalšího prostředku směny

0 0
možnosti
M

meda_beda

28. 5. 2012 13:42
dobře popsáno, karma

Jen je mi záhadou, jak je možné že se teorií alternativních finančních systémů nikdo moc nezabývá. Že by to bankám nešlo moc pod nos?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

28. 5. 2012 15:19
Re: dobře popsáno, karma

Začíná se to rozbíhat, např Bitcoin, ale i multibartery, zejména v Austrálii a na Novém Zélandě.

0 0
možnosti
AZB

Asocial z Berouna

27. 5. 2012 22:33
Moc nechapu

Moc nechapu, z ceho usuzujete, ze je zde nejaka zasadni systemova nedostatecnost v parovani nabidka/poptavka, ze tedy existuje realne moznost smeny, ale "brzdi" to nejaky nedostatek penez. Neco takoveho se dle meho nedeje, okamzite by vznikly bartrova trziste, z kterych by si nekdo bral desatek ... problem vidim jinde, moznost produkce/nadprodukce tu je, ale neni pro koho produkovat, resp. poptavka tu take je (ta je skoro nekonecna, mame tu napr. chudou Afriku, kde lide nemaji skoro nic), jen se neparuje s nabidkou, tedy proto se nevyrabi. Je to logicke a prirodou dane, proc produkovat neco, z cehoz nebudu mit uzitek ... jiste by se prodaly miliony mercedesu za sto tisic korun jeste vice za tisic korun, zdarma by je bral skoro kazdy a mohlo by se jich vyrobit miliardy, ale jaksi neni pochopitelna  motivace k tomu to produkovat ....  a nepomuze tomu ani rozdavani penez, to je jen inflacni zalezitost.

2 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

28. 5. 2012 9:10
Re: Moc nechapu

Barterové obchody a použití jiných měn roste nyní téměř geometrickou řadou. Není to však jednoduché, účastníci směny na to nejsou zvyklí. Právě proto si myslím, že situaci vyřeší rozběhnutí barteru na Internetu. Nicméně značný problém je bártrovat např. práci, i když i to se dnes v Řecku a Španělsku stále častěji děje. Př. z historické  povídky z min. st.: "Máme doma zimu, protože nemáme na uhlí. Na uhlí nemáme, protože táta nemá práci. Táta je horník, ale horníky propuštějí, protože lidi nekupují uhlí. Lidi nekupují uhlí, protože nemají peníze." Trochu jsem to zjednodušil- byl tam ještě řetězec vzájemných dodavatelů. Ostatně dnes je to tak u firem zcela běžně - objednáme až prodáme a všichni čekají až prodají, aby mohli nakupovat.

0 0
možnosti
P

praveverka

27. 5. 2012 19:21
Německá vláda nepřipustí

Růst platů než k dorovnání inflace. Kdyby toto zrušili, tak by se jejich vnitřní poptávka díky zvýšení mzdy zvýšil o X % a tím by zbytek Evropy přestali nutit k zadlužování. Němci mají přebytek větší než Čína, ale vyžívají ho pouze k dorovnávání dluhů členských státu místo toho aby nakupovali produkty svých sousedů a tím je dostali z dluhové pasti.

0 0
možnosti
P

praveverka

27. 5. 2012 19:24
Re: Německá vláda nepřipustí

Němci vědí moc dobře co dělají a EU je v takovém stav jaký oni chtějí, protože je to pro jejich ekonomiku výhodnější než kdyby měli okolo sebe silné ekonomiky. Tím že jsou okolní země v dluzích, se oni topí v penězích.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

26. 5. 2012 23:21
sice pozdě ale přece

Vím že je to od ní účelové a ne že bych byl nadšen z pomáhání africe, ale jak je vidět když se "vyjednává" bez rukaviček tak nakonec začíná rozumně argumentovat kde kdo:

http://web.volny.cz/noviny/ekonomika-a-podnikani/clanek/~volny/IDC/212085/sefka-mmf-lagardeova-deti-v-africe-potrebuji-pomoc-vice-nez-lide-v-recku-aktualizovano.html

nebo :

http://web.volny.cz/noviny/ekonomika-a-podnikani/clanek/~volny/IDC/212088/nemecko-nebude-zbytecne-nalevat-penize-do-recke-bezedne-propasti-rekl-ministr-vnitra-friedrich.html

teď jen aby jim to vydrželo.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

26. 5. 2012 22:48
je to jednoduché

každé zjednodušení života lidí a ekonomik , tedy zavádění fiat peněz, kreditek, hypoték.... vede k zvětšení zranitelnosti systému. Je to jako v dopravě. Létáte? Prý je to nejbezpečnější forma dopravy. Ale je rozhodně zranitelnější než jiné formy. Tak je to i s financemi. Nemůžete chtít všechno. Nelze mít jaderky, letadla, kreditky a nebýt zranitelní. Tedy buď bezpečí nebo pohodlí. Co si asi zvolí dnešní svět? Definitivně pohodlí. A jak to dopadne? Bude rozvrácen barbary. Lék? Změna paradigmatu (trendů). Je třeba se "zakopat". Udělat vše tak jednoduché jak to jen jde. Počínaje legislativou. Vše naprosto předimenzovat. Vše dělat "na věčné časy". Z betonu a nerezu. Zpomalit. Nežít na dluh. Mít vše zajištěno několikrát... tomu říkám trvale udržitelný vývoj. Alternativou je "1984". Ať si čína své rozpadající se šmejdy spotřebovává sama. Ale vím že je to iluze. Lidi jsou bestie.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

27. 5. 2012 0:15
Re: je to jednoduché

Proč tolik pesimismu. Peníze jsou pouze prostředek směny. Vývoj reality předběhl vývoj peněz. Tzv zlatý standard narazil na své limity už v minulém století, stejně jako parní stroje. Dluhové peníze na limity narážejí nyní. Také budou nahrazeny a pojede se dál.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!