Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

lost

26. 7. 2010 21:19
konečně se s Vámi mohu shodnout ohledě demokracie

---jen by mne zajímalo, nakolik bude demokratická digitalizace ekonomiky, a nakolik bude demokratické ubránit demokracii vůči lidem, kteří se stěhují za prosperitou, ale nenávidí svobodu, která k ní vede.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

27. 7. 2010 13:12
Re: konečně se s Vámi mohu shodnout ohledě demokracie

To jsem rád.

0 0
možnosti
G

geo.novotny

26. 7. 2010 15:17
Takže

v Iráku se mají nyní hůře než za Saddama8-o? Docela by bylo poučné jak by jste to vysvětlil 1,000 000 mrtvých v desetileté válce s Iránem, nebo zplynovaným Kurdům, či odhadovanému 1, 500 000 Iráčanů zavražděných Saddamovým režimem. Možná by jste to dokázal.

G.N.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

26. 7. 2010 18:50
Re: Takže

Sadám se k moci dostal také díky USA a demokracii. Ta čísla co uvádíte jsou poněkud přehnaná - o zplynování Kurdů čtu zde poprvé. Nicméně ani to není podstatné. Podstatné je, že ta země nemá zázemí potřebné pro fungující demokracii. A to nelze překonat přáními a to ani sebeušlechtilejšími. Kdyby se někdo přenesl v čase do 14st. zřejmě by Karla IV prohlásil také za bezohledného diktátora, který nechal stavět nesmysly jako třeba most v Praze. Implementace demokracie do takové společnosti by také zřejmě "nedopadla". Co teď s Irákem? Když odtud cizí vojáci odejdou bude to tam horší než před jejich příchodem. Oni nejsou schopni udržet moc a bezpečí pro občany demokratickým způsobem. Vedle v Emirátech fungují sice středověké zákony, ale lidé žijí v klidu. Násilný vývoz demokracie má podobné důsledky, jako když za knipl proudového letadla posadíte vozku od koní. Je lepší ho nechat řídit ten povoz.

0 0
možnosti

BlackGee

25. 7. 2010 22:13
Hlasování nohama.

Demokracie je skutečně luxus. Ale většina lidí touží po tom žít v luxusu. No a když nejde vybudovat luxus doma tak si za ním zajdeme k sousedům. Porovnávat současný a bývalý Irák je naprostý nesmysl. Jako porovnávat dnešní Řecko a Atény v době vlády Solóna a zlatého věku. Je to sice zajímavá paralela ale v praxi k ničemu. Otázka zní. Pokud by to bylo možné kolik Číňanů by emigrovalo za svobodou a demokracií Indie a kolik Indů by se vzdalo své svobody ve prospěch komunistické čínské diktatury? Lidé ví co je pro ně dobré a hlasují nohama. Už od nepaměti. A výsledky hlasování známe a není je třeba komentovat. Zábavné je sledovat Evropany užívající si luxus jak hovoří za miliardu zbídačených Číňanů a beze studu tvrdí jak jsou ti Číňané vlastně spokojeni. Připomíná mi to kecy soudruhů z komunistické strany Francie o skvěle životní úrovni a spokojenosti obyvatel zemí za železnou oponou. Sami si ovšem tento bolševický blahobyt nějak nechtěli na vlastní kůži vyzkoušet. Pokrytectví smrdí!

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

26. 7. 2010 9:32
Re: Hlasování nohama.

V podstatě souhlas, až na detail. Francie i další země se v tom "bolševickém" blahobytu skutečně shlédli, budování EU tomu celkem odpovídá. Jinak nevím kdo hovoří za miliardu zbídačených Číňanů, to jsem nepochopil. cca 200 mil Číňanů se má celkem dobře a miliarda je na tom celkem bídně. Demokracie by však uvrhla Čínu do skutečné bídy v důskedku válek a nepokojů a majetkové konfrontace. Prostě na tu demokracii ještě nemají dost vyvinutou společnost.

 V Číně je vnitřní migrace největší v historii (z venkova do měst). Města by demokracii ufinancovat dokázaly, ale venkov ne.

0 0
možnosti
LU

pidla

25. 7. 2010 12:09
Díky za vaše slova,

taky si ráda na demokracii připlatím. Dost mne straší myšlenky některých, podle kterých je demokracie přežitek a těší se na autokracii, případně vzývají osvíceného diktátora, nejlépe z řad vojáků, jako by neviděli v minulosti, že diktátor není nikdy osvícený , alespoň ne po celou dobu vlády, MOC je velká čarodějka, bohužel.R^R^R^

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

26. 7. 2010 11:04
Re: Díky za vaše slova,

Dík

0 0
možnosti
I

iruka

22. 7. 2010 13:02
Skvělé...

Mluvíte mi z duše :-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

22. 7. 2010 15:34
Re: Skvělé...

dík, to mne těší.

0 0
možnosti
AH

alex hart

22. 7. 2010 12:06
Jak vono to vlastně je? -1-

Nyní je v módě polemizovat o udržitelnosti demokracie. Celá věc jde tak daleko, že se už nejeden blogger zamýšlí nejen nad cenou demokracie (p. Vašíček), ale přímo nad nutností ji nahradit totalitou (např. p. Matuška). Tyto polemiky jsou podle mne jen logickou odezvou na tu naši cochcárnu a všeobecné nedodržování pravidel, tak populární právě v naší zemi, spíše než na skutečné atributy demokracie. Abych to vysvětlil, nejdříve musím popsat podstatu věci.

.

Demokracie, jak by se z jejího názvu mělo soudit, není žádná lidovláda nebo anarchie. Ve skutečnosti přeci vždy někdo vládne a má vždy nějaké (ať již ty oficiálně deklarované, či skutečné) cíle. Demokracie je zástěrkou pro lid obecný, aby měl pocit, že do toho taky může trochu mluvit a aby se nebouřil. Tak to bylo odedávna. Demokracii si může dovolit jen vládce silný, který to má opravdu v ruce. Slabochům se vláda vymyká, a ve skutečnosti pak vládnou skryté mafie. Někdy i otevřeně.

0 0
možnosti
AH

alex hart

22. 7. 2010 12:07
Jak vono to vlastně je? -2-

Vůbec netvrdím, že někdo z vládců nikdy neměl dobré úmysly prosazovat zájmy obyčejných lidí, ale mezi lidmi vždy platilo, ono římské rozděl a panuj. A žádný vládce se nikdy neobešel a neobejde bez povinné úlitby různým zájmovým skupinám uvnitř státu. Např. dnes podnikatelům, dříve třeba šlechtě (což bylo vlastně podobné). Pokud v tom vládce (autokrat) nebo vláda v dnešním slova smyslu dokáže udržet pořádek a dokáže omezit všudypřítomnou korupci na přijatelnou míru, lze pak mluvit o demokracii v tom dobrém slova smyslu. Přitom ale můžou být zákony přísné jako řemen a panovat všeobecná (leč snesitelná) chudoba. To vše je pro lidi akceptovatelné, jen když nemají pocit, že nějaká svině na nich příliš moc parazituje. Lidi celkem dobře skousnou fakt, že existují bohatí, ale poměrně těžce nesou, když ti bohatí mlaskají moc nahlas, nebo když v krizových situacích (tj. při příliš velké bídě) bohatí nejsou ochotní alespoň gestem naznačit pomoc.

 

0 0
možnosti
MŘS

Městečko řešení strašením

22. 7. 2010 10:40
Žádná demokracie

nikde není. Spíš plutokracie tvářící se demokraticky.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

22. 7. 2010 10:47
Re: Žádná demokracie

V podstatě souhlas, v eurotlantické civilizaci se prosadila její mediokratická varianta.

0 0
možnosti
O

oslik

22. 7. 2010 9:11
Máme vůbec demokracii?

Já to vidím dost jinak. To, co je u nás, je formálně zastupitelská demokracie. Když se však člověk podívá na to, jakým způsobem probíhá rozdělování pozic po volbách (stejně se příliš nerespektuje to, že někdo byl vykroužkován, nelze vyškrtnout někoho, koho opravdu nechci atp.), na občanské iniciativy se vesele kašle (zkuste si nějakou petici, schválně, kdo na to bude brát ohled), pak člověk zjišťuje, že tu nemáme vládu lidu (demokracii), ale vládu oligarchie maskovanou za zastupitelskou demokracii. A ještě nás toto divadlo stojí hromadu peněz.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

22. 7. 2010 9:21
Re: Máme vůbec demokracii?

Samozřejmě, že úroveň demokracie může být různá. Demokracie je tuze křehká a snadno zneužitelná.

0 0
možnosti
D

dýmka

22. 7. 2010 8:13

s Vámi souhlasím, v podstatě jste kvalifikovaně formuloval i moje názory. Ječtě bych připojil jeden významný příklad státu (společnosti), který (á) dosud není na demokracii západního typu zralý (á): Rusko.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

22. 7. 2010 9:22
Re: Já

Mám pocit, že Rusko aplikuje "singapurskou" variantu.

0 0
možnosti
K

kaktusak

22. 7. 2010 0:44
Ano, ale těch fanatických demokratů zase není tolik.

Většinou jde v případě "vývozu demokracie" jen o záminku, o ideologické zdůvodnění klasických útočných válek vedených kvůli získání nerostného bohatství apod.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

22. 7. 2010 9:26
Re: Ano, ale těch fanatických demokratů zase není tolik.

Myslím si, že to jsou synergické efekty. V poslednmí době však převažuje demokratický idealismus. Irák a Afganistán jsou i z hlediska businessu čistě ztrátové "projekty". Jsou to pokusy zavést demokracii v podmínkách, ve kterých fungovat nemůže. Samozřejmě s očekáváním následného BS.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!