Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

vit.kucik

29. 5. 2011 21:32
Už teze "na světě NENÍ dost zdrojů, aby každý Číňan...

... měl stejný životní standard jako Američan" je chybná. Cybné musí být i vše to, co je z toho odvozeno.

Nejen že každý Číňan MŮŽE mít stejnou životní úroveň, jako občan USA, ale s největší pravděpodobností BUDE užívat každý člověk této planety (tedy zejména současných rozv. zemí) v horizontu cca 100-150 let životní úrovně současného západního světa nebo vyšší. (Západ bude v té době pochopitelně o kousek dál). To říkají současné ekonomické prognozy.

Materiální zdroje nejsou nějakou omezenou, vyčerpatelnou entitou. Zdroje jsou tvořeny a historie ukazuje, že jsou tvořeny stále efektivněji. Miliarda budoucích bohatých Číňanů paradoxně dostupnost zdrojů celosvětově zvýší více, než miliarda současných Číňanů chudých... ale i o tom jsme již diskutovali... :))

0 0
možnosti
RH

Rudolf Havlík

22. 2. 2011 4:16
no jo

zdrazovani je pravda. plazmovou televizi tu uz ma kazda babicka a auta tu jezdi lepsi nez u nas. porad je tu hodne lidi, kterym je co prodat, ale ti si to nemohou dovolit a tezko nekdy dovoli. spousta jich ani neumi cist. a kdyz je pro zahranicni firmy prace zde draha, tak odchazi do vietnamu, thajska a podobnych koncin, kde neni treba platit tak vysoke sumy. problem ciny je, ze je nevzdelana, protoze veskerou svoji inteligenci vyvrazdili. to jeste nejaky ten patek potrva. A nezhrouti se jen tak. a neni treba se ji bat. sami Cinu zivime. Vsichni. Nejlepsi zpusob jak to zjistit je sem zajet. Ne do Shaghaje na Expo, ale do Ciny..:)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

22. 2. 2011 8:45
Re: no jo

Jistě. Já vycházím především z ekonomických ukazatelů konkrétních firem. Ti co mají vlastní továrny na současném vývoji vydělávají. Zadávání výroby už však není tak výhodné jak před 5lety. Investiční i prodejní plány těch, kteří v Číně vyrábějí (ve vlastních továrnách) a prodávají jsou značné. Vycházím z porovnání konkrétních firem (nechci jmenovat, ale ty víš kdo jsou mí zákazníci). Růst produktivity jsem řešil osobně. U zadávané výroby ji zvýšit nelze, u vlastní se to daří.

Není třeba se bát agrese, ale prostého ekonomického důsledku rostoucí spotřeby. Letos jsou plány automobilek prodat v Číně 23milionů aut a zřejmě to bude pokračovat. A Číňani do nich musí lít benzín, ojíždět pneumatiky,...

0 0
možnosti

martin013

21. 2. 2011 20:04
Nerozumím

Moc vám tentokrát nerozumím. Co má být jako ideologického na tom, když někdo čeká, že se to v Číně podělá? To nemusí mít s ideologií přece vůbec nic společného. Může jít buď o neinformovanost nebo o názor, bez nějakého výrazného ideologického základu. Pak někdo mohl označit názor váš, že se to v Číně nepodělá, za názor ideologického nadšence. To asi není dobrý start diskuse tyto nálepky. Dále shledávám ve vašem textu trochu rozpor. Na jedné straně říkáte, že Evropa je na nějakém konci industrializace a na druhé straně má mít budoucí šanci ve větší automatizaci výroby.... Tak je na konci nebo není?  A ještě k tomu srovnání současné Číny a Evropy před 100 lety. No já nevím, ale že by Evropa před 100 lety vypadala a hlavně žila jako současná  Šanghaj? Pravda, Šanghaj není Čína. Když se to zprůměruje s venkovem...... Každé srovnání trochu kulhá, ne?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

21. 2. 2011 20:14
Re: Nerozumím

Teze typu: "V Číně to nemůže dlouho fungovat, protože tam není demokracie" je čistě ideologického charakteru. Neopírá se o žádná ekonomická či logická fgakta, ale o víru v demokracii jako podmínku ekonomické prosperity. Já vycházím z ekonomických a logických faktů, respektuji jejich důsledky, ať už se mi líbí či ne.

Přechod od zemědělství k sériové výrobě považuji za industrialiozaci, přechod k automatizaci je už vyšší level, k jehož dosažení je nutné překonat další technologické a společenské bariery.

Šanghaj a venkov, to je jako tehdy Manchestr a venkov. Tehdy v New Yorku také rostly mrakodrapy a v okolí továrny. V tom je ta nejen analogie. Navíc se vše děje prostředky 21,st. Fázi parních strojů prostě přeskočili, což je pochopitelné. 

0 0
možnosti
V

V.Hamral.ml

21. 2. 2011 19:54
Jo,

automatizace je logickým a funkčním řešením, takže zbývá už jen vyřešit tu redukci populace na její zlomek a funguje to...i když redukcí populace dochází k redukci odbytiště, hm. Formou je to tradičně velmi milý článek, Ivo, tedy mu jen chybí ta druhá polovina, tedy dodatek: co s populací a jak jí dodat prostředky na spotřebu;-DR^

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

21. 2. 2011 19:58
Re: Jo,

Populace klesá přirozeně. To jen konzervativní (a naivní) politici si myslí, že "důchodce musí někdo živit". To ostatní už je jen otázkou přerozdělování.

0 0
možnosti
E

eightman

21. 2. 2011 19:52
Tento problém

by konkrétně mě dokázal objasnit pouze Edmond Dantés a to ještě sotva:-P

0 0
možnosti
V

VladK

21. 2. 2011 18:52
Ach jo

Vy jste chodil evidentně moc dlouho do školy.

0 0
možnosti