Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VP

tevp

26. 4. 2010 23:32
Já vás podpořím,

až zjistíte, že bez krvavé revoluce to nejde.

0 0
možnosti
PH

petrph

23. 4. 2010 5:55
a co na to podnikatelé??

No tak to fakt nevím, nevím který podnikatel bude mít radost, když svou nabídku bude muset zveřejnit na webu, takže konkurence co si pár dní počká a přečte si jí, může klidně tu svojí o pár procent o proti němu "zoptimalizovat".

A už vůbec ne když bude muset zveřejnit nabídku ve stylu "vypočtené náklady a výdaje, podtrženo , pod tím plus 15% kalkulovaný zisk", podtrženo, celková cena Tahle "transparentně" Vám nikdo neprodává ani rohlík na krámě..

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 4. 2010 9:07
Re: a co na to podnikatelé??

Velké korporace takto nakupují naprosto běžně. Osobně jsem to zažil. Otázka zveřejnění (synchronně, asynchronně je technikálie). U automobilek je to obvykle drsné, sklouzává to až k nákupní aukci. Mám firmu, a vím že to není problém. Soukromé firmy, dnes obvzlášť, chtějí také často "odkrýt karty". Nevím, že by byl problém na straně nabídky. Jsem si jist, že firem ochotných na tohle přistoupit by bylo dost. Pro ty, kteří tu různě "šmoulí" přes tři subdodavatele by to byl jistě potíž. Dnes je zcela běžné, že veřejnou zakázku vyhraje firma X za cenu např.10, ta to však neumí, ale umí "prodat", takže si najme subdodavatele za 5 a zbytek jsou "obchodní náklady".

0 0
možnosti

jrc

23. 4. 2010 2:02
Pane kolego, do čerta, zase karma !

Je to jedno ze zásadních opatření !

Stanovit na státní zakázky pro firmy, maximální povolený zisk, s následným veřejným auditem !

Samozřejmě stanovit nižší zisk, než mohou firmy dosahovat na soukromých zakázkách ! Těch 15% zisku by bylo asi OK !

Státní zakázky je nutno chápat, jako zakázky pro stát, na nichž se nedá zbohatnout! Přesto firmy státní zakázky rádi vezmou, z důvodu jistého příjmu !

Samozřejmě s vyloučením českých společností registrovaných v daňových rájích a společností s nepřehlednou vlastnickou strukturou !!!!!!!

0 0
možnosti
PH

petrph

23. 4. 2010 6:11
Re: Pane kolego, do čerta, zase karma !

Ale proč by zrovna na  zakázkách pro  stát mělo platit, že se na nich nesmí zbohatnout?? 

Pro stát, který si může (a měl by) zaplatit experty jak v oblasti finanční, tak i právnické a odborné, takže mohou sami vypracovat a zoptimalizovat podmínky výběrového řízení, posoudit jednotlivé návrhy firem a vybrat ten optimální,dohodnout lukrativní množstevní slevy,  vypracovat smlouvu s dodavatelem, ošetřit všechna rizika, má prostředky aby si i později vymohl nedodělky a chyby v projektu?? Proč se musí křičet  pokaždé jejda "dotyčná firma zkorumpovala politiky a stát"?

Copak má říkat občan, který riskuje při každé obchodní transakci, že ho nějaký chytřejší obchodníček či firmička podvede na "smluvních podmínkách", které si měl přečíst na 20 stránkách tištěným petitem,a pak se musí (často zbytečně)  svých  oprávněných  nároků několik let domahat u "nezavislého" soudu.

0 0
možnosti
PS

Paflik,

22. 4. 2010 22:12
S transparenci nelze nesouhlasit, ale

Chybí mi tam alespon nejake smerovani ke skutecne likvidaci korupce - tzn. postupne osekani statu o prostredky a uvolneni prostoru soukromym aktivitam, ktere jsou nyni vytlacovany "verejnymi" zakazkami..

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!