Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

tulak2004

2. 8. 2009 2:22
nepochopení

Autor nepochopil, že burza je od loterie nebo herny v principu velmi odlišná. Na burze dostává investor dividendy, a akcie v úhrnu rostou, jak se firmy rozvíjejí. Je to tedy spíš jako loterie, která vyplácí víc peněz, než kolik lidé celkem vsadili. Podobnou "loterií" je i běžné podnikání. Opět podniky úhrnem vydělávají.

Herny nevidím jako problém. Pokud jsou dospělí a svéprávní lidé natolik hloupí, že chtějí hrát v herně, tak je to jen jejich věc. Podobně mohou lidé svobodně například rozdávat peníze, kupovat si nesmyslně drahé zboží nad své poměry apod. Stát nemůže lidem zakazovat dělat blbosti, protože by tím omezoval svobodu lidí. V opačném případě by stát ad absurdum zakazoval lidem nezdravá jídla a kávu, protože to pro ně není dobré. Mějte na paměti, že stát není chovatel skotu, ale veřejná služba.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

3. 8. 2009 11:43
Re: nepochopení

Burza je jistě od herny velmi odlišná. Nicméně v mnohém také podobná. Pokud se pořádně podíváte na finanční toky, zjistíte, že zcela majoritní podíl na ziscích mají spekulace, tedy ty které mají formu loterie - někdo vydělá a jiný musí prodělat. Dividendy jsou předmětem dlouhodobé strategie.

S tím státem souhlasím (nevolám po žádné regulaci heren, jen si toho jevu všímám). Stát však (tedy ten náš) nevnímám jako veřejnou službu, ale jako monopolní zdravotní a sociální pojišťovnu, která má moc mafie (pojištění se platit musí). K chovateli skotu má tedy blízko.

0 0
možnosti
R

ruzovy.svetr

1. 8. 2009 20:19
Co vím tak v Praze v prodeji drog jedou Nigerijci

v bílém mase Turci, nájemných vraždách Ukrajinci a v kasínech izraelci. Některé odvětví ekonomiky je potřeba regulovat a to velmi tvrdě.

0 0
možnosti
RRS

(gbd)

1. 8. 2009 19:34
Poznámka druhá

Burza není herna. Pokud burza funguje, umožňuje "vyhrát všem".

Pojetí burzy jako místa, kde se "dadí narejžovat těžký prachy" je nesprávné - a právě ti, kdo to tka chápou, "prohrají" nejčastěji.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

3. 8. 2009 11:50
Re: Poznámka druhá

Burza v ideálním pojetí (optimalizace umístění kapitálu) nefungovala téměř nikdy. Hlavní finanční toky jsou spekulativní. Tedy celé úsilí "hráče" je levně nakoupit a dráž prodat. Logicky tedy někdo musí dráž nakoupit. To jde pouze tehdy, když někdo prodělá (levně prodal) nebo když vzroste množství investic (tím se však "naředí" všechny již dříve provedené investice). Ti co žijí z dividend, většinou nespekulují, ale chodí na valné hromady.

0 0
možnosti
RRS

(gbd)

1. 8. 2009 19:33
Poznámka první

Kamarád opravuje různou elektroniku a mezi zákazníky má i jednu hernu. Protože tam je obvykle prázdno, tak se zeptal: "Kolik vlastně hráčů musí přijít, aby to neslo?"

Odpověď zněla: stačí každej měsíc jeden-dva, ale gambleři.

0 0
možnosti
I

IJNovak

1. 8. 2009 13:11
IV nezklamal, závěr vynikající

A kdy hra končí? To až příště!

0 0
možnosti

lost

1. 8. 2009 11:51
jsou to prádelny

a žádná casina ... to přece víte:-(

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

31. 7. 2009 23:45
Podle zkušeností z heren v Ostravě...

... herny nejsou tak docela tržní jednotkou a tržní pravidla lze na ně aplikovat jen velmi opatrně... V hernách hrají především nemocní lidé, lze je srovnat s legální verzí obchodu s heroinem. Skupina hráčů a skupina sociálně vyřazených toxikomanů či alkoholiků jsou prakticky totožné množiny. Občas v nich i perou špinavé peníze. Proto se jim tak daří prakticky všude, na rozdíl od samoobsluh.

Potýkal se s tím i otec v zastupitelstvu, kdy v centru města všechno skomíralo, jen hernám se dařilo... město to může jen s obtížemi blokovat, jinak je to i znamení ekonomického úpadku dané lokality... kde chybí růst a střední třída, lidi se stěhují pryč a přežívají jen herny, kořalny a nevěstince (což mi zase na Zahradní město tak nesedí... dlouho jsem tam nebyl, že by se tak změnilo? :)) ...

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

1. 8. 2009 16:34
Re: Podle zkušeností z heren v Ostravě...

Tak to takové Las Vegas nebo Pattaya budou nejchudši oblastí na světě :-)

0 0
možnosti
AH

alex hart

31. 7. 2009 17:53
Jak vono to s těma hernama vlastně je?

Máte naprostou pravdu, pane Vašíčku,

jen se divím, že se odvážíte to tady tak na plnou hubu napsat. V dnešní době, kdy současná krize byla velkou měrou vyvolána právě tím, že ne jen jednotliví makléři, ale celé bankovnictví se z velké části živí tím, že hraje hru typu "letadlo", kde je jasné, že ti co začnou nejpozději to musí celé zaplatit. A že to vždycky nakonec dopadne na běžného občana a daňového poplatníka. Jen se o tom nesmí tak moc veřejně psát. Že byste se z podnikatele stal levičákem? :-)

.

A propo kasina a herny. To Vás nenapadlo, jak se uživit herna někde na sídlišti na okraji Prahy, která je otevřená až do ranních hodin a kde sedí tak tři lidi? Podle mne to nedokazuje ani tak moc to jak lidi propadli hazardu, jako spíše to, že se tam perou špinavé peníze. 8-o 

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

3. 8. 2009 12:02
Re: Jak vono to s těma hernama vlastně je?

nemám rád škatulkování (levičák, pravičák). Mě jsou ideologické koncepty zcela lhostejné. Pozoruji ten svět a ptám se proč se to a to děje tak a tak. Rostoucí počet heren je zjevným faktem, musí mít tedy nějaké příčiny. Zanikající obchody ve stejných lokalitách jsou také zjevným faktem. Lidé buď nakupují jinde nebo nakupují méně. Není mi jasné proč někdo potřebuje na praní peněz tolik heren. Na druhou stranu neznám nikoho, kdo by v herně hrál.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

31. 7. 2009 17:13
burza

co se burzy týče máte částečně pravdu ale ne úplně. Já jsem podnikával v prodeji IT. Před asi pěti lety jsem ale zjistil, že vzhledem k platům zaměstnanců a odvodům je to prodělečné. Pronajal jsem obchod a začal se více věnovat nemovitostem. Zásada číslo jedna je NEZAMĚSTNÁVAT LIDI. Jakýkoliv druh podnikání kde potřebujete zaměstnance je dnes prodělečný. Asi od podzimu loňského roku jsem se začal zajímat o burzu. Je to obchod jako každý jiný a má jednu sakramenskou výhodu - nemusíte na zboží ani šáhnout, a nikdy se vám neskazí na skladě. Navíc držení akcií většinou s časem vynáší dividendy na rozdíl od prudce klesající elektroniky a textilu a kazících se potravin. Od herny se to lisí hlavně tím, že až na poplatky vyhrají vaše peníze ostatní hráči a ne HERNA. Navíc pokud se dostanete do ztráty díky poryvu sentimentu a ne proto že jste špatně odhadl situaci je možno nerealizovat ztrátu a akci držet. Kdo nakoupil akcie kdykoliv od loňského podzimu do minulého měsíce a teď prodává vydělal.

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

1. 8. 2009 16:35
Re: burza

Pro poker platí téměř to samé :-)

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

31. 7. 2009 16:57
herny

víte kdo nejvíc chodí do heren? Ti co peníze nevydělávají ale dostávají. Ti takzvaní sociálně potřební. Jen dostanou dávky šup do herny. Lehko nabyl , lehko pozbyl.

V jednom našem domě je v pronájmu herna/bar s 24hodinovým provozem. Ve stejném domě v uplně stejné nebytovce (symetrické) byl už obchod s počítači pod dvěma majiteli, nyní je tam bazar/zastavárna. Na rozdíl od obchodu má herna na nájem vždy včas a silně pochybuju že se v ní perou peníze. Její majitel má totiž takových heren více a jistě nebuduje neustále další proto aby pral peníze na více místech... je to tak, že magorů co profrkaj peníze v hernách s krizí neubývá protože mají peníze jisté od státu, zatímco normální lidi buď nemají nebo jsou opatrnější s utrácením... o tom to celé je.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!