Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VZP

vítek z prčice

29. 1. 2010 23:00
poučné čtení

A kde jste to "wiki" sloužil? Já u letectva 1.sld, které fungovalo jako švýcarské hodinky a splnilo by své úkoly stejně jako při sestřelech "narušitelů". My jsme byli tady a oni "tam" - ideologie se vůbec neřešila. Politická školení byla chápána jako nutný folklór, ale neměla vliv na skutečný postoj jedinců. Na Rýn bychom nepochybně postoupili, sama ČSLA měla více tanků, než mohlo nasadit celé NATO. Také "devatenáctky" 5.slp z Líní tehdy kvalitativně převyšovaly potenciálního soupeře, pravda početnějšího.A tam bychom, díky zločinnému plánování z Moskvy také zůstali - navždy. Měl bych tam někde anonymní hrob.

Je samozřejmě dobře, že k ničemu nedošlo. Tak jako Haškův Švejk nepopisuje skutečné poměry v Rakousko Uherské armádě, nepodléhejte příliš zábavným Černým baronům - popisují PTP v 50. létech. U bojových útvarů to  v létech 60. až 70. vypadalo zcela jinak. Taková je pravda, i když se vám nemusí líbit. Ostatně - současná česká "armáda" opět slouží cizím zájmům, zase jiným.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

30. 1. 2010 3:30
Re: poučné čtení

Zřejmě nějaký omyl, nepatří to do nějaké jiné diskuse?

0 0
možnosti
M

magdalena_dobromila

28. 9. 2009 0:52
Je to zamer

nebo Vam schazi rozlisovaci schopnost? Neustale uzivate namisto pojmu socialni pojem socialisticky. Socialisticka je Kuba a KLDR. Socialni jsou v ruzne mire vsechny dnesni kapitalisticke staty, uz nezijeme v 19.stoleti, to byl asi podle Vas ten pravy kapitalismus hodny toho nazvu.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

28. 9. 2009 10:33
Re: Je to zamer

Na Kubě a v KLDR je absolutismus, který opírá svoji moc o socialistickou revoluční historii (není z boží vůle lidu král, ale rodina vůdce socialistické revoluce. Socialismus je systém přerpzdělování - současný demokratïcký socialismus odpovídá přesně vizím Karla Marxe. V propagandistickém newspeaku se mu tak neříká a je to odmítám akceptovat. Podobně jako xenofobie nemá nic společného s rasismem a pod. O to co je podle mne co nic nevíte, v 19.st. zvýšil technologický vývoj produktivitu natolik, že se staly miliony lidí neužitečnými, stejně jako miliony koní.

0 0
možnosti
P

pehavecm

26. 9. 2009 14:33
účelové lži

Opět tě mohu přistihnout při lži. Samotná inflace (jakožto průvodní znak podle tebe "zlého" kapitalismu) měla různé, i protichodné dopady. Můj otec měl pojištění u státní pojišťovny na stáří (něco jako důchodové připojištění) na sumu 10 tis. totalitních Kčs. Když v r. 1992 zemřel, opravdu byla u nás nastartována inflace. Bez toho, že bych o to žádal, byla mi pojistná částka valorizována a dostal jsem 30 tis. Kčs. Zařídil to dnes všemi nenáviděný Václav Klaus, který byl do jara 1992 federálním ministrem financí.

Já sám jsem investoval do fondů a o nic jsem nepřišel. Ale mohl jsem, jelikož vím , že je to riziko kapitalismu, které však snesu. Nesním na rozdíl od tebe o dobré a spravedlivé společnosti.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

27. 9. 2009 14:00
Re: účelové lži

Není tohle nějaký omyl? Nepatří to k nějaké jiné diskusi?

0 0
možnosti
P

pehavecm

24. 9. 2009 21:00
lekce pro kaktusaka

protože jsi nedával ve škole dost pozor, doučím tě z dějin sociálního zabezpečení, aby jsi neplácej takové nesmysly (viz:  důchodci si důchod předplatili během svého produktivního života...)

§ 1 již neplatného zákona č. 55/1956 Sb., o sociálním zabezpečení: "Rozvoj národního (rozuměj "bolševického) hospodářství a jeho "úspěchy" umožňuje přebudovat důchodové zabezpečení zaměstnanců (rozuměj "rozkrást dosavadní důchodové pojištění")... Napříště bude dávky a služby sociálního zabezpečení poskytovat stát. Zaměstnanci neplatí na jejich úhradu zvláštní příspěvky. (Rozuměj - bude jim znemožněno, aby se sami postarali o svoje zajištění na stáří, protože by tím zesměšnili "úspěchy" socialismu.)

Stejnou úpravu převzali i pozdější zákony o sociálním zabezpečení z r. 1975 a 1988, a platit na důchod se začalo až po r. 1992. Vidíš jak jsi hloupý....

0 0
možnosti
K

kaktusak

25. 9. 2009 23:52
Re: lekce pro kaktusaka

To je jen hraní si s čísly. Tohle oddělení sociálního a důchodového pojištění od daní má za účel celý systém znepřehlednit a připravit pro privatizaci. Nejracionálnější je platit vše rovnou do státního rozpočtu.

Každý občan si samozřejmě mohl na stáří kromě důchodu našetřit a mnoho lidí taky udělalo tu chybu, že si opravdu našetřili. Pak často o většinu přišli v 90. letech v důsledku inflace. A když se jí pokoušeli čelit třeba investováním do fondů, dopadalo to podobně. Jak je vidět, kapitalistický systém nechrání soukromé vlastnictví.

0 0
možnosti
K

kaktusak

24. 9. 2009 1:29
Kapitalismus ztrácí schopnost se prosadit,

jinak by žádný socialismus nemohl být budován.

"Nikdo dobrovolně nesníží významně svoji životní úroveň tak, aby tím zvýšil životní úroveň jiných. Musí k tomu být přinucen." Ano, musí být přinucen např. uznávat aktuální rozložení soukromého vlastnictví. Buď především násilně, nebo především pomocí úplatků - sociálního státu. Protože je otázka, jaká část velkého majetku vznikla tvorbou zdrojů tím způsobem, že šlo vlastně o přivlastnění si zdrojů vytvářených jinými. A nakolik by tedy odchod těch nejmajetnějších lidí společnost poškodil, pokud by jí dokonce neprospěl.

0 0
možnosti
P

Parabellum

24. 9. 2009 0:46
K zamysleni

Proc Obyvatelstvo v demokratickych zemich tihnoucim k socialismu starne.

Odpoved je systemove prosta. Je to politicka objednavka. Lide v predproduktivnim veku volebni pravo nemaji, v postproduktivnim ano. Vysledek je nabiledni. System je smerovan k zadluzovani, pac neplati "jezismarja, co moje deri a vnuci" ale "ja uz to nejak doziju" k zanedbavani investic do infrastruktury, do vedy a zakladniho vyzkumu, a nejhorsi, je, ze se podarilo vytvorit pozitivni zpetnou vazbu, takze tento trend bude do budoucnosti akcelerovat - mene narozenych deti, vyssi standard pece o duchodce - vyssi delka doziti - vyssi pocet duchodcu - vyssi pozadavek na socialne-gwerontologicky stat - vyssi prerozdelovani - vyssi mira projedeni prerozdeleneho.

Tento system je odsouzen sam od sebe ke kolabsu, a kapitalistickeho konkurenta netreba.

Ani urednicka vlada, jejiz balicek obsahoval omezeni socialnich davek pro nezamestnane a rodiny s detmi, snizeni platu statnich zamestnancu si netroufl sahnout na duchody.

0 0
možnosti
K

kaktusak

24. 9. 2009 1:32
Re: K zamysleni

Jaké přerozdělování? Vždyť si důchodci důchod předplatili během svého produktivního života.

0 0
možnosti
TK

osvetitel

23. 9. 2009 22:58
Rozhodujici je ze za kazdych podminek by mel

mit kazdy narok  alespon na manualni praci , coz ti socialiste na rozdil od kapitalistu , " viz ta pracovni krize" bezesporu zarucovali!A nikdo me nenamluvi ze  nejake takove zaruky jsou v kapitalistickem systemu nemozne , obvzlast kdyz ti co otu praci prichazi tu krizi nevyvolali  ! A timto si na sebe ten kapitalisticky system sam plete bic  , obvzlast pokud necha takovou krizi jit do extremu  a naty postizene se vykasle. Pochybuji ze by mohli kdy komuniste ci  naciste prijit k totalni moci , kdyby jim to nebylo umozneno tim , ze vyvolana situace sla do extremu ! Samozrejme dnes si kazdy rika ze co s par blbama  kteri si neumeli vcas nahrabat , nebo neumi nic jineho nezli manualni praci , at si klidne pochcipaji a za par let se vse vyresi samo. Ale pokud ne, tak bude mit svet na krku dalsi revoluci !

0 0
možnosti
PH

hekp

23. 9. 2009 22:23
karma

 Zajímavé čtivo a neméně zajímavá diskuse

0 0
možnosti
C

Curious

23. 9. 2009 19:43
Lide se dozaduji rovnosti pouze,

pokud ma nekdo vic nez oni. Avsak pokud oni sami zbohatnou a maji vic nez ostatni, jakoby mavnutim kouzelneho proutku, touha po rovnosti ustava.

Volani po rovnosti je tak pouze propaganda, skutecny duvod budovani socialismu je zavist.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

23. 9. 2009 22:26
Re: Lide se dozaduji rovnosti pouze,

Ano, volání po rovnosti žaludků je čirá propaganda. (a navíc - chudí zchudnou ještě více, než dokážou domyslet). Hlavně, že získají momentální osoh od někoho bohatšího. A že v důsledku toho ztratí práci? Nezajímá. Pak je stát vinen asociální politikou. Ne. Asociální je ta hladová dlaň po cizích penězích. Po kaviáru k snídani, když přiměřeným je chléb se sádlem a cibulí. Častěji by měl být spíše suchý.

0 0
možnosti