Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

honzajaka

24. 1. 2010 16:24
ještě

bych rád slyšel vaše řešení. Všem lidem co to půjde povinně direktivně srazit 20% z výplaty?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

24. 1. 2010 16:50
Re: ještě

To by vůbec nic nevyřešilo. Řešení musí mít dvě fáze. časově omezená ochrana trhu - vysoká cla na dovoz jakýchkoliv výrobků a služeb, cca 100%, stejně tak vysoké zdanění vývozu investic, trvale musí být zakázáno danit práci a státu musí být zakázáno podnikat v sociálních službách a zdravotnictví, stát může podnikat pouze v energetice a provozu dopravních cest, peníze tak budou kryté energií, zdaněny musí být především majetek (za to jsou garantována vlastnická práva) a spotřeba (progesivně a ekologicky). Cla mohou být zrušena, až když se projeví účinek masivních investic do vědy a vzdělávání. - tohle se buď nějak stane (jinak to účinně řešit nelze), nebo je s Evropskou civilizací konec.

0 0
možnosti
DK

Bertiik

24. 1. 2010 10:31
Obávám se, že nemáte pravdu.

Peníze v jakékoliv podobě jsou vždy kryté ze 100%. Pokud někdo vydá víc peněz, než by měl, inflace velice rychle ustaví rovnováhu. (Zimbabve, Německo po 1. sv. válce...) Problém nastává v okamžiku, kdy se nečekaně a rychle pohne cena zástavy (USA a nemovitosti, tulipánové cibulky v Holandsku, předražené akcie). Tady už inflace nepomůže, protože není zasažen peněžní systém, ale systém o úroveň výš - zástavy. Obecně je jedno, jak vypadají peníze - zlato, papírky, kamenné kruhy, mušličky, stříbrné tyče, nuly a jedničky v počítači. Důležitější je, aby nedocházelo k rychlým poklesům ceny zástav. Což se ale vzhledem k lidské hamižnosti nedá dosáhnout, protože nakonec se většina hráčů na trhu bude snažit vydělat přes únosný limit a nemovitosti se předraží, cibulek přibude, akciová bublina se nafoukne. A přijde krize...

0 0
možnosti
DK

Bertiik

24. 1. 2010 10:35
Re: Obávám se, že nemáte pravdu.

Zlato ze své podstaty se nemůže rychle pohnout, protože je ho omezené množství, má svou základní cenu v průmyslu i ve šperkařství, dost obtížně se dobývá.

To z něj dělá ideální zástavu. Pokud by se nyní obecně přijalo jako základ měn, stouplo by na hodnotě - 10x, 100x, jeho dobývání by se vyplatilo i rýžováním v Otavě.

Problém by ale byl v tom, že by se taky stalo citlivější na cenové výkyvy a pravděpodobně by přišla i zlatá krize.

0 0
možnosti
I

IJNovak

24. 1. 2010 0:13
Krásný pokus o probuzení z letargie nás všech

Katastrofa na spadnutí, kdo si ji uvědomí, její dosah na životy miliónů lidí??? Zatím si její negativa konzumní společnost nechce připustit!

Nejhorším problémem je otevřené lhaní pol. podvodníků, kteří chtějí za každou cenu k výkonné moci a ani neví co dělat s průsery, které již přicházejí!

MF neprodalo 10 leté dluhopisy s výnosem 4,3%p.a.= málokdo chce platit náš život na dluh!!

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

23. 1. 2010 22:11
peníze

řekněte mi, zo je na zlatu tak fascinujícího že je dokonalým krytím hodnoty?

Je to ÚZUS. Všichni VĚŘÍ že zlato je HODNOTNÉ. Pokud by bylo jen komodita (na výrobu kontaktů....) bylo by mnohem levnější. Dokud lidé věří v hodnotu peněz, tyto je mají. Země (USA) která emituje měnu která je "základem" světového obchodu, má obrovskou výhodu. Pokud jí navíc zbytek světa tím že odmítá revalvovat své proprietální měny drží v poměru k těmto měnám na více-méně stálé úrovni a ceny komodit klesají proto že "je krize" je podle mně vše v pohodě. Vše je v pohodě až na to, že JE KRIZE. Tato krize byla "vyhlášena" - vznikl efekt ala "run na banku" (Král je nahý). Také jsem tomu nechtěl věřit, ale pokud se tento efekt podaří rozptýlit (např. revalvací Juanu a tudíž vlastně devalvací západních měn) bude po krizi. Jediný problém je že nám (západu) klesne životní úroveň ve srovnání s čínou. Nebude nutně nižší než byla, ani nižší než bude v číně, ale bude realnější než před VYHLÁŠENÍM KRIZE.

0 0
možnosti
PN

Strasak

23. 1. 2010 23:25
Re: peníze

Zlato si lidé sami vybrali (společně se s tříbrem). Peníze vznikaly a postupně se platlo škeblemy, obilím nebo třeba šátky a koberci. Ovšem zlato (stříbro) mělo několik skvělých vlastností: stálost, dělitelnost, vzácnost (nemusel jste platit za barák 60 metráky obilí). Vyhrálo konkurenční boj mezi platidly.

0 0
možnosti
C

Curious

23. 1. 2010 20:26
Penize = dluh

Vsechny penize jsou tak kryte (dluznim upisem).

Pokud si pekar pujci penize a neco za ne dnes koupi, prodava v podstate chleb, ktery upece az zitra. Je to pouze presun pekarovy poptavky ze zitrka do dneska.

Inflace nezavisi na mnozstvi penez, ale na ochote majitelu techto penez, je utracet.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 1. 2010 20:55
Re: Penize = dluh

Ano s tím naprosto souhlasím, nicméně s množstvím snadno získaných peněz ochota utrácet roste.

0 0
možnosti
JN

Wrunx

23. 1. 2010 19:10
Jen malé doplnění

"Absolutně zadlužený člověk je totéž co otrok" - nikoli, to je příslušník nového a nas.aného proletariátu (ať svou vinou či nikoli), který nemá co ztratit a tudíž se stává skvělou, svobodnou a nevypočitatelně destabilizující složkou prohnilé společnosti :-))

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 1. 2010 21:01
Re: Jen malé doplnění

To si však musí být schopen uvědomit. Většina lidí má strach o své mizerné pohodlí, bojí se že mají co ztratit. Máte však pravdu, že se ta hranice u mnohých začíná přibližovat.

0 0
možnosti
JN

honzajaka

23. 1. 2010 17:29
Bublina

velmi nadhodnocené práce Ivo Vašíčka;-D

0 0
možnosti
VH

Totedyne

23. 1. 2010 15:38
peníze jsou kryté nabídkou zboží

Vašíčku, pokud si myslíte, že vaše práce je nadhodnocená, tak se klidně můžete se zaměstnavatelem dohodnout na nižší mzdě. Ostatní do toho netahejte.

Kdyby byla cena práce nadhodnocena, tak jsou firmy ve ztrátě. Hospodářství ve vyspělém světě funguje. A to i přes to, že se nyní musí vyspělý svět trochu léčit z problémů, které byly vyvolány pravicovými blábolisty, jako jste vy.

V článku bych uznal tu pasáž, která se týká proč nebyla zatím vyvolána inflace. Chybí tam ale ještě jeden důvod, který je v ČR nejzásadnější (v USA asi ne). Vlastní emise peněz vyvolá produkci větší hodnoty zboží a služeb, než je množství emitovaných peněz. Emise peněz buď 1. vyvolá poptávku, která je bez problémů uspokojena pomocí stávajících doposavad málo využitých výrobních kapacit, nebo 2. si emitované peníze půjčí podnikatel, který rozšíří své výrobní (služby poskytující) kapacity. Problém s inflací by nastal pouze v tom 1. případě, pokud by výrobní kapacity nebyly schopné uspokojit vyvolanou poptávku.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

23. 1. 2010 15:46
dodatek

Ještě bych dodal, že emise peněz, pokud je provedena v míře, kdy peníze jsou podloženy produkovaným zbožím, je jedinou funkční cestou na snižování státního zadlužení. Když se více zboží prodá, získá stát na DPH, daních z příjmů firem i osob, stát nemusí tolik platit pojistného za nezaměstnané ...

Tím rozhodně nezatracuji, pokud stát bude hledat možnosti úspor např. v administrativě, státních zakázkách apod.

0 0
možnosti
I

ideozlocin

23. 1. 2010 14:50
peníze

jsem zvědavý jestli si jednou naše děti budou moci zase na penezích přečíst: bankovky jsou kryté zlatem

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 1. 2010 15:23
Re: peníze

Předpokládám spíše, že budou kryty energií. 1kWh je dostatečně virtuální a reálná současně.

0 0
možnosti
LU

pidla

23. 1. 2010 14:41
Karma

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!