Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HW

Horst W

11. 6. 2011 9:04
Nepoměr a očekávání

Píšete: "Pokud vlastníci majetku nenastolí systém, který udrží lidi ve stavu respektování majetkových práv, budou jejich majetková práva narušena". To je samozřejmě pravda, otázkou je jestli již není vytvořený velký nepoměr mezi množstvím majetku, množstvím lidí a jejich očekáváním. Pokud můžu usuzovat dle vlastních zkušeností s lidmi různých kultur a ras, očekávání jsou obecně velké a v případě jeho plnění se poměr ještě násobně zhorší. Důsledky si každy může interpretovat dle vlastního uvážení. Samozřejmě kvalitní článek, diskuzi jsem nečetl, pokud opakuji již psané, omlouvám se.

0 0
možnosti
MS

calypsol

10. 6. 2011 22:05
revolucni obdobi

Treba se revolucni obdobi zmen neblizi, ale uz nekolik let probiha. Jen jeste nejsme schopni tyhle zmeny zaznamenat tak, jak se nam to dari treba pri popisu historie stare sto nebo vice let. Mozna az s odstupem nekolika desetileti budeme schopni posoudit a uvedomit si zmeny, ktere prinesla prave probihajici globalizace kapitalu. Mozna uz jsme hluboko ve fazi rozkladu statnich celku jake jsme znali poslednich +-200 let. Jednou se  budou nasi vnuci ve skolach ucit v dejepise o tom, jak byly staty na konci 20 stoleti donuceny prijmout zakony, ktere umoznovaly firmam vymahat v mezinarodnich arbitrazich na statech desitky miliard dolaru za "zmarene investice". Nase vnimani  "reality" je ovlivneno, nebo spise omezeno kontextem v nemz probiha. Pri vystrelech z Aurory na konci roku 1917 by taky asi nikoho nenapadlo, ze se tohle datum jednou bude vyslovovat jako mantra.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 6. 2011 22:12
Re: revolucni obdobi

Uvažuji podobně.

0 0
možnosti
NŠP

Neznám špinavé peníze

10. 6. 2011 20:40
Mimochodem

jestli si lámete hlavu nad majetkovými poměry, vskutku ideálním řešením je vlastnictví družstevní, kde mají všichni účastníci družstva stejný podíl na zisku.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 6. 2011 21:54
Re: Mimochodem

Jistě má smysl vytvářet vhodné podmínky pro družstevní podnikání. Výsledky vývoje na trhu však ukazují, že družstva nejsou v úspěších dominantní. Lidem nelze nařídit, aby se organizovali v družstvech (tedy ono už to tady bylo, ale já takové metody odmítám, protože to má vždy své následky).  Dnes je svět globální a nikoho nešetří. Já spíš vidím řešení v horním limitu objemu majetku.

0 0
možnosti
NŠP

Neznám špinavé peníze

10. 6. 2011 20:36
Dobrý, mě se to líbilo

jen aby vás někdo nenazval levičákem či dokonce bolševikem, protože spousta skutečností v článku se překrývá se skutečnostmi, sepsanými Janem Kellerem v knize "Tři sociální světy".

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 6. 2011 22:09
Re: Dobrý, mě se to líbilo

Knihu jsem nečetl, od Kellera jsem četl pár článků na Netu, celkem zajímavé. Trochu mi však vadí jeho určité pozicování se.

Jinak mne vůbec nepřekvapuje, že na základě stejných idicií, které jsou kolem nás vyvozuje stejné závěry. Na společenské jevy pohlížím jako na fyzikální experiment. Snažím se pochopit a nikam to nesměruju. Proto mi zde vyčítají, že neuvádím řešení. Lidé jsou však na takové texty zvyklí. Často však má autor nějakou vizi a popis reálných jevů přizpůsobuje tak, aby podpořil navrhované řešení. Bolševický postup to není. Je to klasická vojenská moc. Z dlouhodobého hlediska směřuje k uspořádání absolutní monarchie.

0 0
možnosti
TJ

třešeň japonská

10. 6. 2011 17:48
Zajímavý článek, zajímavá diskuze.

A největší překvapení pro mě: Volila jsem vaši stranu v posledních volbách a myslela si, že jste pak doslova zmizeli. Je fajn, že tomu tak není. Karma. R^

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 6. 2011 19:01
Re: Zajímavý článek, zajímavá diskuze.

dík

0 0
možnosti
S

stepulka

10. 6. 2011 13:05
:-)

R^

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 6. 2011 19:01
Re: :-)

dík

0 0
možnosti
MV

marek.voksay,blogidnes

10. 6. 2011 12:28
Souhlas Gašpem ....

kdysi jsem to četl v jakési fantasy ... lidem navrženým do parlamentu a vlády v jakési republice bylo znemožněno do dob volby nakládat s majetkem. V okamžiku zvolení byl majetek zvoleného vložen do státního pokladu. A když skončilo volební období, dostal zpět podle toho, jak stát pod jeho spoluvedením prosperoval ;-) To byste viděli jak by skončily deficitní rozpočty;-D ..... ta pasáž v knize končí krásnou větou :" Mnozí se ve službách státu a pro jeho dobro upracovali k smrti !" ;-)

0 0
možnosti
G

Gašpo

10. 6. 2011 12:36
Re: Souhlas Gašpem ....

;-)R^

Ono dnešný systém parlamentnej demokracie je na bačkoru. Máme tam hromadu budižkničemů natriasajúcich sa v straníckych tričkách.

Keby si napríklad každý kraj volil konkrétnu osobu na svojho ministra každého rezortu a oni by si potom zvolili jedného medzi sebou, ktorý im bude šéfovať a vyberie si poradcov podľa svojho uváženia pre východzie návrhy, ktoré by potom všetci krajový zástupci daného rezortu schvaľovali a pripomienkovali, malo by to zmysel.:-)

0 0
možnosti
M

maxas

10. 6. 2011 11:57
Komu čest, tomu čest,

opravdu hezký. To, že demokracie a následně napojený sociálně-kapitalistický systém doklepává je zřejmé. Otázkou zůstává, zda má smysl pracně hledat a vytvářet nějaká náhradní řešení. Bereme-li v úvahu globální hrozby skryté v nedaleké budoucnost ať přelidnění, dočerpání zdrojů, klimatické změny atd. ,atd., jeví se jako reálnější spontánní řešení, které vyplyne z budoucí situace, kterou je však těžké blíže predikovat. Prostě zatrolená věc. Trpělivost a odvahu!

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 6. 2011 12:02
Re: Komu čest, tomu čest,

jistě se to nějak vyvine, štěstí přeje připraveným;-)

0 0
možnosti
M

mira7788

10. 6. 2011 11:48
ale co s tim

hodlam volit asi vas ale co mi na to reknete? mimochodem vas predseda je v pohode. a jeste otazka: jste pro legalizaci vsech drog a leku?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 6. 2011 12:01
Re: ale co s tim

dík. Jsem pro legalizaci všech drog a léků, ale má to svá ale: 1)zohlednění evropského kontextu, tedy ideálně celoevropská, případně celosvětová koordinace postupu (omezení drogové turistiky), 2)legalizace řízená, nikoliv divoká (drogy na lékařský předpis, podobně jako viagra) 3)postihy nelegálního prodeje.

Společensko ekonomické řešení hledám, hledáme (zrovna ve středu jsme vedli na téma, které je i v článku diskutovali, řešili jsme např. progresivní majetkovou daň, třeba i 100% aby, se zabránilo nadměrné koncentraci kapitálu, strukturovaná spotř. daň atp, zatím hledáme, zrušení daňové zátěže práce prosazuji jednoznačně (ale je to jen dílčí opatření).  

0 0
možnosti
MR

rodd

10. 6. 2011 11:48
Gero

Nejde jen o nákladný sociální systém, ale i o to vše co se stát starat a hradit a co dříve bylo výsadou jiných. Zde to začalo za CaK mocnářství a do absurdity dotáhl minulý režim. Jde o údržbu drobných aristokratických sídel dále církevních statků a obcí, infrastruktura, zdravotnictví,sociální oblasti, chráněné krajinné oblasti,zemědělství, toky, různé instituce a mezinárodní závazky ... .

Navíc s falešnou idealizací nadhodnoty člověka a lidstva vzniká další zátěž v podobě norem jak co má fungovat, úřady, stavby, školy, instituce, pomalu i sama příroda ... .

Chceme všem dát prostor a rovné podmínky ale na to nikdy nemůže mít stát a ani příroda ... .

Navíc příroda ukazuje, že po epoše explozi lidstva do světa a všech jeho končin, přichází epocha "imploze" do relativně bezpečných míst. Když si tuto dnešní výzvu neuvědomíme, finančně a hospodářsky se vyčerpáme ... .

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 6. 2011 12:05
Re: Gero

jistě, ale základem je skutečnost, že k tomu, abychom mohli všichni pohodlně žít stačí, aby užitečně pracovalo cca 20% lidí. Většina toho co uvádíte je vlastně umělá zaměstnanost.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!