Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Totedyne

23. 8. 2011 15:06
....

Nevím z čeho usuzuje autor, že lidé nepotřebuje ty, kteří žijí z výnosů. Že by to bylo z četby Marxe ?  Pochybuji, že by si lidé vzájemně přestali vypůjčovat peníze. A ani mi nepřipadá rozumné rušit soukromé vlastnictví výrobních prostředků.  Samozřejmně lze výnos z půjček regulovat novou emisí peněz, čímž se objevuje na trhu nabídka za rozumný úrok.

0 0
možnosti
M

meda_beda

22. 8. 2011 13:27
karma

zajímavý a trefný článek,  zajímalo by mě zda jsou tyto názory rozšířené i mezi vašimy kolegy z pirátské strany.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

22. 8. 2011 19:54
Re: karma

Díky, v podstatě ano.

0 0
možnosti
J

jeliman

22. 8. 2011 12:39
Mám velmi vážný pocit, že konec finančního otroctví

se, bohužel, neblíží. Ještě je na světě ohromné množství lidí, kteří jsou ochotni nechat se takto finančně zotročit, kteří jsou schopni prodávat velmi levně svoji pracovní sílu a stát se závislí na finančním průmyslu. Ještě je kam expandovat, ještě je do čeho investovat, ještě jsou místa, kde lže prostřednictvím peněz uplatnit svoji moc. Pravda, co se mezitím bude dít na "starém kontinentě" je velice zajímavá otázka...

0 0
možnosti
H

Host8

22. 8. 2011 10:26
Hledají se nové zdroje zisků

pro finanční sektor. Zaručeným zdrojem je legislatvně nařízený způsob chování lidí - změny důchodového systému , nejrůznější druhy karet - pro sociálně slabé, důchodce aj. různé návrhy typu open card. 

To už je povinný desátek finančnímu sektoru ze všeho, co se v zemi šustne.

0 0
možnosti
VS

Vlada_07

21. 8. 2011 12:25
Makro i mikro teoretici

To je tady zase odborníků ...

0 0
možnosti
LM

lada222

20. 8. 2011 2:28
Současná panika má více příčin

Hlavní příčinou je zpomalování ekonomického růstu, které vytváří riziko pádu do recese, na druhé dno, ze kterého by cesta vzhůru byla patrně podstatně delší než ze dna prvního v r.2009. Dluhy nejsou neřešitelné, snížit je může jako vždy vyšší inflace. Další vývoj je závislý na krocích politiků a bankéřů, ECB a FEDu. Je možné, že ''trh si vynutí'' nějakou formu dalšího kvantitavního uvolňování(QE3). Predikovat příliš daleko dopředu nemá smysl, je třeba upřednostňovat okamžitá řešení, přestože to může být jen ''kupováním času''. Prognózujte co bude za rok, a ne někdy až tady nebudem, to je sice taky křišťálová koule, ale přecejen bližší realitě než ten váš tzv. reset. Na ten já nevěřím, finanční systém je dnes natolik robustní, že se jen tak nepoloží.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

20. 8. 2011 22:40
Re: Současná panika má více příčin

celé je to o tlaku na FED aby spustil QE3. Soros a spol mají nyní většinu majetku v dolarech a není v jejich zájmu aby dolar padl. Ještě to trochu vyklesá a začnou nakupovat - někteří i za natištěné peníze z QE3, ke kterému donutí ameriku. A ona se nechá donutit ráda. Bude moci zase říct - "museli jsme". I čína jim nakonec zatleská. Amerika nyní prodává svou sílu, až jí to přestane fungovat, udělají nový bretton woods a nastolí nový zlatý standard. Ve světě kde nebude jen jedna supervelmoc bude nutno odebrat vládám možnost tisknout peníze. Ale dokud to jde , je třeba toho využít. Pokud si amerika udrží své výlučné postavení (a i to je možné) bude dál nynější systém.

0 0
možnosti
NŠP

Neznám špinavé peníze

20. 8. 2011 1:17
V článku chybí další vlivy

1. Úrok z dlužných peněz  2. stále vyšší a vyšší nerovnost až nesouměřitelnost mezi příjmem pár procent vlastníků a zbytkem populace (otroků systému) - Giniho koeficient stoupá u všech ekonomicky vyspělých zemí závratným tempem, o rozvojových ekonomikách nemluvě. 3. probíhá postindustriální období, kdy je v průmyslu zapotřebí stále méně a méně zaměstnanců, jejichž práci přebírají stroje (nebo lidské stroje pracující za stravu 16 hodin denně v cizích zemích). Řešení - odstranění vlivu 1 by znamenalo ve veřejných financích okamžitě minimálně +50 mld. Kč rozpočtového přebytku při stávajícím daňovém zatížení. 2. srovnáním nesouměřitelnosti odměn za práci na rozumnou úroveň a zdanění výnosu z finančních transakcí by přineslo dalších 100-150 mld. Kč, které mizí nenávratně rok co rok v zahraničí 3. to, co spotřebováváme MUSÍME VYRÁBĚT TAM, KDE TO SPOTŘEBOVÁVÁME. Evropa s 500 mil. obyvatel by rozhodně dokázala vše potřebné pro hladký chod společnosti i ekonomiky vyrábět v Evropě.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

20. 8. 2011 1:26
Re: V článku chybí další vlivy

Stačí zrušit všechny formy zdanění práce a danit peníze, třeba jejich emisemi. Progresivní daň z kapiálu s nulovým pásmem a trh se znovu rozhýbe, protože vzroste podíl práce na směně. Nějaká forma přerozdělení se vždy na čas vystabilizuje. Důkazem je vývoj lidstva, vývoj životní úrovně. Když pravidla přerozdělování vyloučí větší množství lidí, vzbouří se a pravidla se nakonec ustabilizují na něčem co funguje.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

19. 8. 2011 22:56
ne, neblíží

blíží se jen revoluce, následovaná anarchií a poklesem životní úrovně , produktivity, výnosů zemědělství , hladomorem a nejspíš i masakrem v nějaké formě. Alternativou je dikatura zákonů. Naprosté vynucování zákonů. Důslednosti v dohledávání původců nepokojů a drancování a jejich exemplární trestání. Nucená práce ve vězení. Zjednodušení a zefektivnění systému. Žádné vyjímky. Zlatý standard.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

19. 8. 2011 23:23
Re: ne, neblíží

Zapoměl jste na vojenská rizika. Dnes může stát v Evropě ovládnout soukromé komando. Nadpis jsem zvolil provokativní. Lidé žijí v otroctví od nepaměti, je to zcela přirozené, neumějí jinak přežít. Tam kde vládne trh a peníze je otroctví i otrokářství virtuální a sdílené. Ekonomická síla finanční motivace se však vyčerpala. Lidé ztrácejí schopnost uživit "otrokáře". Otrokáři soupeří o "pracovité" otroky, kterých je stále méně.

0 0
možnosti
OU

19. 8. 2011 20:41
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

19. 8. 2011 22:17
Re: Víc než 60 let jsme se tedy byli svobodní občané

Centrálně plánovaná ekonomika má ještě kratší životnost než tržní. Největším problémem CPE je nedostatek motivace a růst nákladů na přinucení lidí k práci (což má i negativní důsledek v omezování svobod). To, že kapitalismus restartovat a začne fungovat znovu je ověřené.

0 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

19. 8. 2011 17:38
Problémem nejsou dluhy vůbec, ale státní

(nebo obecněji veřejné) dluhy, dluhy veřejných rozpočtů. Problém je to, že podle paroubkovského "státní dluhy se zřídkakdy splácejí" se chová více vlád v demokratických zemích. Popper říkal, že demokratické volby jsou jediným způsobem, jak bez krveprolití svrhnout špatnou vládu. Problém je v tom, že méně inteligentní voličstvo hodnotí jako dobrou vládu tu, která "hospodaří" s deficitním rozpočtem a zadlužuje i budoucí vlády. Naopak, vládu, která chce tyto dluhy řešit, hodnotí jako špatnou.

Jinak - pokud se týká půjčování peněz mezi soukromými subjekty, tak to je v pořádku, pokud je v rozumné míře a žádný z účastníků nežádá o státní inherence. Bez úvěru (jako dlužník) nepostavíte dům, nezaložíte rodinu ve vlastním bydlení, nespustíte (většinou) podnikání a (jako věřitel) nezajistíte se na stáří. No, na stáří byste seoreticky mohl zajistit bez poskytování úvěru jen tzv. bezpečnými aktivy.

0 0
možnosti
RG

Rodogon

19. 8. 2011 18:15
Re: Problémem nejsou dluhy vůbec, ale státní

To sou kecy. Kapitál v procesu své reprodukce se stal jediným skutečným subjektem naší reality a ze všech jejích protagonistů učinil pouhé své loutky. Tak v důsledku valorizačního a devalorizačního procesu uvrhnul bídu na široké masy a učinil jej "nadbytečnými lidskými zdroji". Tyto jsou zcela odkázány na státní kasu, neb proces produkce zboží je nepotřebuje, jsou pro něj nadbytečnými, brzdí jeho ziskovost! Ovšem tito lidé žijí na státní dluh, protože tento nástroj třídního panství je nevydržuje z milosrdneství, ale aby je udržel jako spotřebitele v cyklu poptávky. To ale je stále těžší, neb sám má limitované zdroje z přímých a nepřímých daní a poplatků. Tyto zdroje klesají s vyřazováním proletářů z pracovního procesu, neb stroj či robot který nahradí jednotlvého proletáře si zpět to co vyrobí nekoupí jako tomu je u lidských pracovníků. Tudíž produkt který se nerealizuje nevytvoří zisk a ani daňový základ. Nevytvoří se ani DPH při prodeji. A samotné poplatkyuživit stát nestačí.

1 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!