Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PF

petr fiala

16. 10. 2008 13:34
Spekulace je

v zásadě prospěšná věc, protože bez ní by zřejmě úplně vyschla likvidita na kapitálových trzích. Například farmáři by pak neměli šanci prodat svoji úrodu na futures trzích ještě před tím, než ji sklidí. Problém je v tom, že spekulantů je nyní například v USA tolik, že se nikomu již nechce normálně pracovat. Oni si myslí, že Číňané vše vyrobí a dají jim to zboží na dluh. Nyní Američané předpokládají, že jejich krizi nejlépe zaplatí celý svět ( formou inflace).

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

16. 10. 2008 13:58
souhlas

Taky uvádím: Přemíra spekulací však způsobí, že znevýhodňuje běžné účastníky směny. Co se týče Číny, je docela možné, že sočasný proces řídí a zbaví se svých dolarových aktiv v pro ně v tu nejvhodnější chvíli. Možná je to paranoidní, ale já na jejich místě bych takto postupoval. Čínská dolarová aktiva jsou za běžných okolností prakticky nelikvidní - všichni by je obvińovali ze zničení USD. Teď když to udělají bude to běžná ochrana investic. Navíc se stanou za den největší ekonomikou světa, protože si podstatný podíl světové ekonomiky levně koupí.

0 0
možnosti
K

kion1

11. 10. 2008 15:30
Volič Národní strany

R^[>-]!Karma

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

11. 10. 2008 13:14
s tím sociálním

systémem máte pravdu, s investováním ne. Pokud někdo potřebuje udělat výkop a vy máte krumpáč, možná mu jej půjčíte zdarma, možná vám nebude vadit ani když vám jej vrátí zlomený. Ale  investor krompáč půjčí s tím, že mu dotyčný za zapůjčení vykope ke svým 50m ještě 10 metrů příkopu navíc. Je to špatně? byl by na tom kopáč líp, kdyby ten příkop ryl klackem?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

11. 10. 2008 13:19
ve stručnosti

problém je v míře těch investic. Ve chvíli kdy už je výhodnější půjčovat krompáč než kopat a těch, kteří ho chtějí půjčovat je mnoho nastává problém (nereálný růst cen akcií). Nikdo nekope, ale všichni chtějí půjčovat a není komu. Není nikdo kdo by ty investice zhodnotil (a to je ten propad akcií).

0 0
možnosti
RP

radim36

11. 10. 2008 12:32
Krize

Autorův článek je tak trochu dort pejska a kočičky, je v něm dohromady splácané všechno možné.  Krize byla způsobena dvěma věcmi. Za prvé  půjčováním peněz i těm lidem, co nemají z různých důvodů na to ty půjčené peníze vrátit.  Za druhé krize vznikla tím, že tyto nezdravé úvěry byly použity jako podklady pro vytváření různých dalších finančních derivátů, se kterými se nadále ve finančním světě obchodovalo jako by ty úvěry byly zdravé a dále se na nich pomocí různých finančních. operací vydělávalo. Jak "nezdravost" těchto úvěrů dosáhla kritické meze, tak se všechny ty obchody začaly hroutit jako domino.včetně těch, které by jinak byly bez problémů. Peníze sice normálně generují další peníze, ale tady se to přepísklo, reálné peníze, které byly možné z těchto obchodů získat, byly velice rychle ze systému vyčerpány a spotřebovány, od nějaké základní nuzácké mzdy nejspodnějšího zprostředkovatele finančních produktů po milióny vrchního generálního ředitele a zůstala jen hromada slibů.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

11. 10. 2008 13:14
stejně jako hloupý dav

papouškujete politickou záměnu příčin a důsledků. Je to jako předpokládat, že příčinou neštovic je vyrážka. a povidání o virech považujete za nesouvisející,

0 0
možnosti
MN

lunak

11. 10. 2008 12:29
To co píšete

jsou v podstatě jen ekonomické poučky. Nic proti nim, jen mě zarazilo, že považujete investice za "morálně problematické". Investice, tedy koupě podílu ve firmě (akcie, nebo přímý podíl) jsou pro danou firmu nejlevnější způsob, jak získat volné finanční prostředky pro vlatsní rozvoj (na rozdíl od bankovních úvěrů). Ten 100%ní zisk, který uvádíte je možný pouze při zvláštních předpokladech nebo za specifických podmínek. Za morálně problematické bych spíše považoval lichvářské úroky a úvěrové podmínky bank, které si tak kompenzují případné ztráty ze svých burzovních her.

0 0
možnosti
O

Oulehla

11. 10. 2008 12:12
A největší problém je v tom,

že by to všechno měla být samozřejmost a není.

0 0
možnosti