Haloween

Po delší době jsem opět zde. Byla jsem nucena ze zdravotních důvodů na chvíli od psaní upustit. Řeknu Vám na rovinu, že jsem nevěděla jak začít, ale pomohlo mi momentální období dušiček nebo chcete-li Halloween.

Dost jsem se nad tím zamyslela, protože moje dcera tento svátek zbožňuje a já se přiznám, že je můj snad nejoblíbenější. Pídila jsme se samozřejmě po původu svátku Halloween. Nebudu přeci slavit něco aniž bych věděla co vlastně oslavuji. Je to vždy o úhlu pohledu. Z pohledu mé malé dcerky je to svátek strašidel a dýní. Pro mě je to jakási vzpomínka na mrtvé kde pieta trošku ustupuje, je to jakási oslava ne života, ale vlastně těch mrtvých.

Spousta lidí myslí, že je to americký svátek, ale on vlastně vznikl v Římě, tedy v Evropě a po svém si jej přebrali Irové. Je to tedy spíše Anglosaský svátek, jeho zrod je rozhodně evropský a do Ameriky se dostal nejspíš jako vše s přistěhovalci. Prostě je to svátek oslavující mrtvé stejně jako naše dušičky.

My Češi jsme v přijímání cizích tradic opatrní, ale já osobně se za tento svátek stavím. Vždyť ani velikonoce nevznikly u nás a jak se slaví.

Mnoho Čechů si zdobí na Halloween dům vyřezávanými dýněmi, základním symbolem Halloweenu, ale naše děti nechodí koledovat od domu k domu tu známou hlášku: "Koledu nebo vám něco provedu." Pravda aspoň ušetří své zuby, ale naše děti zase chodí o velikonocích vlastně úplně stejně koledovat. Hihi, s tím rozdílem, že i když koledu dostanou stejně Vás vyplatí pomlázkou.

Pro nás je tento svátek obestřen kouzlem tajemna a mystiky. Koukneme se s dcerou na oblíbený film Strašidelná kmotřička, k tomu něco sezobneme a jdeme po setmění na hřbitov krásně se bát. Zapálíme svíčky svým blízkým a povídáme si o životě a hlavně o jeho nevyhnutelném konci. Učím, dceru, že i smrt je součástí života. Hřbitov má v tento čas úchvatnou atmosféru. Svítí tisíce světýlek na hrobech těch, na které někdo myslí. Letos jsme dali svíčku i letcům z RAF a navštívili jsme padlé vojáky. Vraceli jsem se pak tmou ozářenou jen plamínky té spousty svíček. Zvláštní, ale byl to krásný zážitek.

 

 

Autor: Michaela Vaščíková | pondělí 2.11.2015 23:11 | karma článku: 6,51 | přečteno: 386x