Slovo ,,ne" nevyškrtli ze slovníku

Je to naprosto nezbytné slovo bez něj se můžete, uštvat ale přesto, spoustu lidem činí problémy. Domnívají se, že je známkou neochoty. Patříte mezi ně taky?

Jste naprosto zničení při tom, jste toho tolik slíbili bez ohledu na své fyzické možnosti i na to že den má pouhých dvacet čtyři hodin. Ve vašem zápisníku se nacházejí poznámky jako: kamarádce pohlídat děti či kolegovi pomoc v dílně. Přitom sami toho máte až nad hlavu. Umýt okna přivést děti ze školky opravit kapající kohoutek. Být hodný ochotný a vždy vstřícný k lidem a každému být nápomocný to vše jsou úctyhodné vlastnosti. Ovšem může se stát, že vás přivedou na hranici mezi dobrým samaritánem a zneužívaným chudáčkem.  Přitom stačí říct obyčejné slovo skládající se ze dvou písmen ,,ne“ V tu chvíli se okovy povolí a budete se cítit volní jako ptáci. Najednou se najde čas na kávičku na knížky i na koníčky.
Ale dokud se tohle slovo nenaučíte nebo alespoň nějakou chytrou výmluvu můžete, na volný čas zapomenou. Vždycky se najde někdo, kdo po vás bude něco chtít. Jenže co si o mě ten člověk pomyslí, když ho odmítnu. S mou pomocí naprosto počítá. Tím pádem vás musím ujistit, že nejste rozhodně jediná osoba v jeho životě. Existují, rodina, přátelé, kolegové, kdyby náhodou ne, je tady moto:,, Udělej si to sám“ což většinu bývá i nejvýhodnější. Tak, že problém je vyřešen.
 Ale pokud pro vás slovo ne znamená nadlidský výkon, musíte s tím něco dělat! Lékařská terminologie má už pro tuhle nemoc název, jmenuje se asertivita a dá se léčit. Pomocí kurzů a terapii se můžete téhle nepříjemné nemoci zbavit.  Stačí jen chtít.
Možná přijdete o svou svatozář, ale rozhodně neskončíte na intenzivní péči důsledkem zkolabováním. Vaší blízcí vás začnou respektovat a rozšíříte si slovník o pár nezbytných slov. 
 

Autor: Kateřina Vantuchová | pondělí 30.11.2015 17:07 | karma článku: 6,96 | přečteno: 264x
  • Další články autora

Kateřina Vantuchová

Pravdomluvný prezident

23.12.2015 v 10:38 | Karma: 35,44

Kateřina Vantuchová

Tak to je

22.12.2015 v 16:46 | Karma: 14,07

Kateřina Vantuchová

Hloupost či lenost?

24.11.2015 v 16:19 | Karma: 8,58