Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Teledoktor, teleškolka, telepsycho

I teď za covidu potřebuji zde v Austrálii s dítětem k doktorce.  Objednávám se online.  Dozvídám se, že konzultace je možná pouze přes zoom nebo po telefonu.

Volím zoom, protože potřebuji, aby si paní doktorka bolístku prohlédla.

V den D jsem navázala spojení, zvuk i obraz. Máme teledoktorku.

Vede prohlídku přes webkameru. Prohlíží si nemocné očičko. Není to teda úplně ono, strkám hlavu dítěti až k obrazovce, ale teledoktorka nakonec stanoví diagnózu a udělí radu. Protentokrát zvládneme ošetření   jen masáží vodou a vatovým tampónkem.

Děkujeme. Na shledanou.  Bye. Vypnout.

Děti u doktora neplatí (narozdíl od dospělých), takže platbu řešit nemusím.

 

Vedle teledoktorky máme i teleškolku.

Ta probíhá následovně.  Jednou za týden vyzvednu u paní učitelky přímo u jejího domku venku na zápraží průhlednou tašku na své jméno.  Ve velké krabici je takových tašek mnoho. Jsou nachystané pro ostatní děti. Pro každé dítě zvlášť.

V tašce jsou knížky, zalaminátové říkanky, básničky a písničky, dále materiály na výrobky (na příklad kusy vlny, různé samolepky, barevné papíry, šablony, vypouklé oči, vystřižené tvary, semínka rostlin), vše už nachystané.

V dny, kdy máme školku, se ve stanovenou dobu online připojíme.  Všichni se ráno s nadšením sejdeme na zoomu: paní učitelka Adéla, maminky a někdy i děti.  Ty se tak všelijak trousí, některé ještě v pyžamku dospávají, jiné za pochodu snídají.  Většina u obrazovek dlouho nevydrží, a tak postupně odcházejí, a pak zase porůznu přicházejí zpět.  Některé brečí a jiné se dožadují pozornosti maminky. Po chaotickém začátku se ale děti přece jen na chvíli uklidní.

Adéla (mimo jiné imigrantka ze San Salvadoru) si nasadí sluchátka, pak učí, vypráví, zpívá.  Spolu s ní i děti. Zpívají, recitují, tancují, cvičí.

Adéla ještě názorně ukazuje a vysvětluje, co se má postavit, vyrobit, namalovat. K čemu jednotlivé díly v pytlíku jsou a co s nimi dělat. Naopak děti ukazují do kamery své výrobky z minula. Paní učitelka je chválí a výrobky obdivuje.

Tak a zase příště.  Děkujeme. Na shledanou.  Bye. Vypnout.

Teleškolka. Výrobky.
Teleškolka, Výrobky.

 

Dále máme telepsychouše.

Australská vláda má obavy o psychiku svých občanů. Počet sebevražd roste a lidé si pod tlakem nepříznivých okolností zoufají.  Však nemusím chodit daleko. Naším městečkem otřásla zrovna nedávno zpráva o sebevraždě mladého muže. Bylo mu asi dvacet.  Zabil se, nevím ani proč.  Byl to syn našeho pánského holiče. A tam já nechodím. Ale znám ho. Zná ho tu každý.  Je to takový ten typický pánský holič jak ze starých filmů, co holí břitvou, má veliké těžké předpotopní holičské křeslo, a všechno, co se ve městě šustne, ví a zná. A malí kluci se ho bojí. Dveře do jeho salónu jsou vždy otevřené. Vlastně, když o tom tak přemýšlím, on tam snad ani žádné nemá. Tak tento člověk, který prostě patří ke koloritu města, teď utrpěl takovou bolest.

A tak stát vynaložil nemalé peníze, mluvím o miliónech dolarů, na podporu tzv. mentálního zdraví.

Organizace najaly a rychle vyškolily terapeuty a poradce. Ti poskytují podporu lidem, kteří se ocitli v nesnázích anebo si jen potřebují někomu vylít srdce.

Pro některé Australany to už může být opravdu dost.

Jen za poslední rok zažili požáry, úmorná a ubíjející sucha, fatální nedostatek vody, pak zavření hranic, karanténu. Mnozí ztratili práci, na pokraji zkázy je podnikání, finance, manželství.

Onehdy jsem se setkala s paní, co žije sama s dětmi.  Bydlí na osamoceném místě, kde má rozlehlou farmu.  Ale přišlo sucho, zelenina hynula, dobytek hynul, a když už musela pohřbít třetího koně, tak se psychicky zhroutila.  Obracela každý dolar, vyhlídky na změnu byly pramalé. Pubertální synové nechodili do školy, pomáhali matce, vzdělávala je doma sama. Kdo ví ale jak. Do civilizace to měli daleko. Pomoc žádná.  A východisko?

Až se o nich dozvěděla jedna církevní organizace. Pomohla finančně a jejím klukům zajistila vzdělávací program, který mohli dělat dálkově.  Bylo to něco jako nám známý skaut.  Kluci dostávali materiály poštou, vypracovávali úkoly, četli, plnili zajímavé projekty o vědě, přírodě, technice. Na konci pololetí pak dostali odznaky a certifikát. Jejich máma se při jejich závěrečné ceremónii v kostelíčku rozplakala. Úlevou a vděčností. A to bylo před covidem. Jak se jim žije teď, netuším.

I na děti jsou okolnosti kolem covidu někdy příliš.  I ony zde mohou mít terapeuta. Teleterapeuta.

U nás to vypadá asi takto:

Ve stanovený den před sezením přijede psycholog svým autem k nám domů. Přede dveřmi nechá tašku s materiály, které bude potřebovat ke své práci (plastelínu, vystřihovánky, malá autíčka, sliz, kynetický písek, drobné lego). Odjede.

Děti si radostně vybalí přinesené věci.

Ve stanovenou dobu navážou spojení přes facetime s psychologem.

 A pak spolu mluví. Povídají si.

Děti si při tom staví, lepí, hrají si s autíčky, patlají plastelínu. A psycholog to sleduje, komentuje, eventuelně také si staví to samé.  A tak v rámci této "hrací terapie” nenásilnou formou může tento terapeut děti zbavit jejich strachů, nejistot, děsů. Ale třeba jenom odpovídá trpělivě na jejich otázky a vysvětluje, co a jak a proč.  Vše je dotováno příslušnými úřady. Asi ministerstvem zdravotnictví.

Děkujeme. Na shledanou.  Bye. Vypnout.

 

Ale ani kultura nezůstává pozadu.

Místní galerie uspořádala soutěž pro děti a školou povinnou mládež.  Jmenuje se Fire, Drought, Water, Covid (Oheň, sucho, voda, covid). Namalujte své vlastní zážitky a zkušenosti, které postihly náš kraj, naši zemi.  Vyjádřete své pocity, obavy, frustraci malbou. Povedené obrázky jsou vystaveny v galerii.

Dětské kresby v galerii

Malují i ti nejmenší. Ti, co chodí do školek nebo navštěvují   playgroup.  K mému velkému překvapení, radosti i šoku se můj malý capart, člen místní playgroup, dočkal ocenění. Jeho umělecký výtvor "Oheň" dostal první cenu! Však ho taky zažil z první ruky!

No a mně, aby mi to nebylo líto, poslali z jiné neziskové organizace obálku s omalovánkami a pastelkami. Navíc ještě vytištěné povzbuzující a pozitivní citáty a pytlík černého čaje.

Takže o pestrý program na úrovni, asi prevence proti demenci a depresi, který bude navíc stimulovat moji mysl, je postaráno. A když bude nejhůř, mám na telefonu teleterapeuta.  Ó já se mám.

Děkujeme. Na shledanou.  Bye. Vypnout.

Je to celé telepsycho.

Teleškolka. Výrobky dětí.

 

Autor: Hana Van Soest Jarocka | sobota 24.10.2020 11:37 | karma článku: 37,68 | přečteno: 3793x
  • Další články autora

Hana Van Soest Jarocka

Můj první rodičák (Austrálie)

V úterý to zase vypukne. Tedy alespoň pro žáky a studenty školou povinné a jejich rodiče. Bude 1. září. Hurá, škola volá. Ovšem v Austrálii je všechno naopak.

30.8.2020 v 9:46 | Karma: 31,50 | Přečteno: 1085x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Moje trable s australskými živočichy

Chystám se vyprat. Vyndávám bezmyšlenkovitě špinavé prádlo z prádlového koše a dávám je pomalu do pračky. Ještě poslední kousek a je to. "Oh," vykřiknu a zkoprním. "Co je zase tohle?" Na dně prádlového koše

5.8.2020 v 10:02 | Karma: 35,82 | Přečteno: 1235x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Fotila jsem v aboridžinské komunitě na Cape York (Austrálie)

Pětiletého chlapečka znásilnili teenageři - Aboridžinci na pláži na severu Austrálie, na poloostrově Cape York. Tato zpráva proběhla českým i zahraničním tiskem. Je to území obývané převážně Aboridžinci a já jsem tyto končiny

18.7.2020 v 13:23 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1420x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Austrálie: Jak to bylo v autoservisu

Jsou čtyři stupně nad nulou. Pátek ráno. Vyjíždíme, já- řidička a můj školáček- prvňáček z garáže do kopečka na silnici. "Maminko, to auto má jakýsi divný zvuk." No asi se mu nechce. Mně také ne. Jedeme do školy.

4.7.2020 v 10:01 | Karma: 30,10 | Přečteno: 1104x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Austrálie: Jak se u nás sekala tráva

Už jsme měli trávu po kolena a já měla strach z hadů. Však zrovna nedávno jsme jednoho našli na příjezdové cestě ke garáži zrovna u sousedů. Můj malý klouček přes něho přejel na kole, prý si myslel, že je to větev.

20.6.2020 v 11:08 | Karma: 30,07 | Přečteno: 859x | Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2102x
Žiju v Austrálii, kam mě osud před pár lety zavál.

E-kniha Ahoj, mami právě vyšla.

IG a FB pod názvem:   chodimhlavoudolu