Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O Austrálii aneb Co v mých učebnicích angličtiny nebylo

      Je logické, že každá země  má své zvyky a i běžné věci jsou tam mnohdy jiné, než jak jsme z domova zvyklí. Také Austrálie  - země velmi vzdálená od České republiky a Evropy -  má některé své zvláštnosti. Na něco si člověk zvyká lépe a na něco hůře. 

Austrálie by nebyla Austrálií bez své pro Evropana těžko představitelné  rozlehlosti,  bez svých jedinečných zvířat a rostlin, dech beroucí přírody, bez obklopujícího ji oceánu i bez původních obyvatel - aboridžinců. Jsou ale i jisté věci denní potřeby, které jsem předtím v České republice neznala, natož abych je vlastnila a používala.

Jako většina žen si potrpím na hezké  boty.  Pořídit si tedy do sbírky a do botníku  ugg  boots - pohodlné australské válenky z ovčí vlny mi udělalo jenom radost.  V zimě je nosí snad každá Australanka, protože jsou nesmírně teplé a co si budeme povídat - prima se nosí, netlačí, člověk z nich nedostane puchýře a nemají vysoké podpatky.  Nosí se jako venkovní boty i boty na doma. Vyrábí se ve všech možných barvách, jsou k dostání nižší i vysoké, některé třeba i s bambulkama.

  Do jisté míry je to i sexy móda, v zimě potkáváte mladé dívky v minisukních, i k  nim jsou  však nezbytá vysoká  bagančata  - válenky.  Pozornost místních mladíků je zaručená! Já mám válenek hned několik párů a taky domů do Česka jsem přivezla. Do české zimy se sněhem a ledem jsou bezvadné. Kdo by si pomyslel, že pocházejí ze slunné Austrálie?

Swag byl pro mě donedávna naprosto neznámý pojem.  Až do té doby, než jsme jeli kempovat anebo nás někdo pozval  na víkend k sobě na návštěvu. Byli jsme například jednou pozváni na svatbu. Ta se odehrávala  na rozlehlé zahradě  budoucích novomanželů.  "Můžete u nás přespat," zvala mě nevěsta. To je zvláštní, dumám, sdílet o své svatební noci dům s ostatními svatebčany. A jak se tam všichni vejdeme? "Vemte si swag!" Aha, tak je to tedy.  Velká zahrada poskytne útočiště a nocleh společensky  unaveným hostům. Ušetří se za hotel, za taxík a může se flámovat až do úmoru, aniž bychom se obávali policejní zkoušky na alkohol  při kontrolách nad ránem. Swag s jednoduchou kontrukcí se jednoduše rozbalí, do země se zatluče pár kolíků, a než bys řekl švec - je ustláno.  Je to prostě takový ranec. Něco jako stan a spacák v jednom, akorát  mnohem menší. Nezabere tudíž moc místa.

Smotaný swag se hodí na korbu pick upu nebo na motorku, dříve na koně. Rozbalí se, postaví  a sbalí  během několika minut. Je z nepromokavého materiálu, má sítě proti hmyzu. Velmi populární a oblíbený je při kempování, u rybářů, lovců nebo u těch, kteří holdují terénní jízdě někde v buši. Swag bývá většinou pro jednoho, ale prodávají se i pro páry. Nic proti swagu, ale já jsem přece jen po krátké době investovala do koupě stanu.

Kdo tady nemá shed - jakoby nežil! Shed - je něco jako garáž, dílna, zahradní domek. Je to ráj každého pořádného chlapa. Je to jeho království a jeho žena tam obvykle má vstup zakázán.  Tyto dílny tady ale dosahují obřích rozměrů - tedy záleží na tom, jak velká je vaše zahrada či pozemek  a jak velký je pan kutil. Některé takové garáže- dílny mají velikost až bych řekla letištního hangáru a ukrývají auto, motorky, kola, stan,  třeba i  loď,  obytný přívěs, dále nářadí a spoustu  jiných věcí, co kdo za léta postupně nashromáždí. Jsou vyrobeny z vlnitého plechu a zvláště ty velikánské nejsou právě ozdobou zahrady. Ten náš patří taktéž k těm velkým - vznikl mi tudíž obrovský prostor pro pnoucí rostliny. Na jedné straně jsem nasadila víno a na druhé se pne marakuja, česky mučenka. Doufám, že rostliny rychle ze všech stran pokryjí hangár a vytvoří zelené stěny, které se na podzim obalí barevnými plody a hrozny. Budu se tak moci přiblížit k dílně alespoň zvenku - pod záminkou sklizně!

A teď přijde chyták. Garage sale - garage znamená garáž a sale je prodej. Neznamená to tedy, že garáž je na prodej? Ne, neznamená!  Je to spíše výprodej toho, co má ten dotyčný člověk v garáži.  Různé haraburdí, co se každému během let  nakumuluje, věci, které se již nepotřebuji, oblečení a boty, z kterých děti vyrostly, kola, motorky, nářadí a vercajky, pneumatiky, náhradní díly na auta, kočárky, rostliny, nádobí, knihy, to vše se levně prodá. 

Potencionální zákazníci jsou lákáni na akci cedulemi z kartónu, které visí všude po sloupech a stromech v okolí. Garage sale se pořádá většinou o víkendu. Je to bezva věc. Nakupující  a zvědavci, kteří jdou po dobrých cenách, sami přijedou a hned si zboží i odvezou, což je kolikrát u větších věcí jako ledniček, nábytku, motorek, větších sekaček na trávu velká výhoda.

Tím se dostávám k další běžné věci   - ute /čti jůt/.Ute je zkrácené od utility a znamená  tedy něco jako užitkové vozidlo. Je to jednoduše pick up,  auto s korbou, v Austrálii velmi populární. Odvézt nebo přivézt nábytek, mulč na zahradu, dřevo na zimu, naložit kola a stan, žádný problém. Cokoliv, co člověk nedá do normálního auta, hodí na ute. Je to moc praktické.

Náš pes to miluje. Vyskočí si sám na korbu, veze se, uši mu vlají ve větru. Jezdí tak se mnou po pozemku a někdy i do města. Poslušně čeká, až vyřídím věci a nakoupím v supermarketu. Takových utů se psy je na parkovišti hned několik. Ne však aby někoho napadlo na korbu pick upu lézt a chtít pejsánka pohladit! Pes hlídá auto jako svůj dům a případného cizího návštěvníka, i když s dobrými úmysly,  vnímá jako nebezpečí a hned po něm vystartuje. Je jasné, že auto si v takovém případě ani člověk nemusí zamykat.

Součástí terénních aut bývá bullbar. Železná ochranná  konstrukce ve předu auta. Existují různé druhy bullbarů, které se liší především  velikostí, pevností a cenou.  V oblastech mimo velká města je takový bullbar zásadní potřeba z jednoho prostého důvodu . Kvůli klokanům. Nebezpečí srážky s klokanem je na silnicích velmi reálné a nehody se stávají se velmi často. Především za úsvitu a když se stmívá. Bullbar tedy po srážce, a to nejen s klokanem často uchrání nejen auto,  ale i cestující.

Opravdu jsem si rozšířila obzor o nové výrazy a věci. Ba co víc, i ty věci teď téměř dennodenně používám, staly se běžnou součástí mého života v Austrálii. V zimě nazouvám ugg boots, při kempování používám swag, pokud se chci zbavit nepotřebných věcí, uspořádám garage sale. Potřebuji vyzvednout skříň? Na zahradu koupím kubík zeminy  a metrák oblázků? Žádný problém, máme přece ute. Ute, které stojí v shed a které má bullbar proti klokanům. Cítím se tedy bezpečně.

Člověk se stále něco učí.

 

Autor: Hana Van Soest Jarocka | středa 4.7.2012 9:22 | karma článku: 26,72 | přečteno: 2425x
  • Další články autora

Hana Van Soest Jarocka

Paní učitelka jako medvídek Pú

Australské školství mě stále překvapuje. Ale i neustále zaměstnává. Neuběhne ani jeden týden, abych nemusela pro svého prvňáčka do výuky něco nachystat, připravit, vymyslet nebo dokonce uvařit.

12.9.2020 v 7:44 | Karma: 30,68 | Přečteno: 914x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Můj první rodičák (Austrálie)

V úterý to zase vypukne. Tedy alespoň pro žáky a studenty školou povinné a jejich rodiče. Bude 1. září. Hurá, škola volá. Ovšem v Austrálii je všechno naopak.

30.8.2020 v 9:46 | Karma: 31,50 | Přečteno: 1085x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Moje trable s australskými živočichy

Chystám se vyprat. Vyndávám bezmyšlenkovitě špinavé prádlo z prádlového koše a dávám je pomalu do pračky. Ještě poslední kousek a je to. "Oh," vykřiknu a zkoprním. "Co je zase tohle?" Na dně prádlového koše

5.8.2020 v 10:02 | Karma: 35,82 | Přečteno: 1235x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Fotila jsem v aboridžinské komunitě na Cape York (Austrálie)

Pětiletého chlapečka znásilnili teenageři - Aboridžinci na pláži na severu Austrálie, na poloostrově Cape York. Tato zpráva proběhla českým i zahraničním tiskem. Je to území obývané převážně Aboridžinci a já jsem tyto končiny

18.7.2020 v 13:23 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1420x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Austrálie: Jak to bylo v autoservisu

Jsou čtyři stupně nad nulou. Pátek ráno. Vyjíždíme, já- řidička a můj školáček- prvňáček z garáže do kopečka na silnici. "Maminko, to auto má jakýsi divný zvuk." No asi se mu nechce. Mně také ne. Jedeme do školy.

4.7.2020 v 10:01 | Karma: 30,10 | Přečteno: 1104x | Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2102x
Žiju v Austrálii, kam mě osud před pár lety zavál.

E-kniha Ahoj, mami právě vyšla.

IG a FB pod názvem:   chodimhlavoudolu