Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prostřeno? Opravdu?

Reality show o vaření, ve které jde o vaření až na druhém místě. Pravá show začíná v ložnicích a na záchodech obydlí, kde se natáčí.

Televize Prima a jeji dodavatel TV Real připravila pro lačné další povedenou taškařici. Přiznávám, že jsem málem podlehl i já.

Na skloňku loňského roku se na Primě objevila výzva k účasti na reality show pro ty, kteří rádi vaří a chtějí se přesvědčit o svých zkušenostech v konkurečním prostředí dalších kuchařů amatérů. Protože návštěvy ode mě odjíždějí nejen s plnými břichy, ale i krabičkami jídla, řekl jsem si, že je to konečně soutěž i pro mě. Proč nezjistit, jestli pochvaly na moje výtvory přijdou i od jiných než jen přátel a rodiny. Sedl jsem k počítači, vyplnil a odeslal přihlášku a čekal.

Za zhruba 3 týdny se mi telefonicky ozvali z produkce pořadu a informovali mě, že jsem prošel prvním sítem a že by se mnou rádi udělali osobní pohovor a kamerovky. Opět přiznávám, že jsem měl radost, zatím jsem nepředvedl nic z vaření (hlavním téma reality show) a prošel jsem do dalšího kola. Domluvili jsme si termín setkání v produkci.

V produkci na mě čekal chlapec s náušnicemi v obou uších a jeho první dotaz zněl: "Kouříte?". Trochu jsem znejistěl, odpověděl že už ne, chlapec tedy típnul ve venkovním prostoru před produkcí svoji rozkouřenou cigaretu a pozval mě dál. V místnosti, kam mě usadil, pobíhali lidé, cvakaly klávesy po nichž se míhaly prsty písařů, prostě frkot, který z produkcí znám. Pak začal výslech, respektive pohovor o tom, proč rád vařím, jak často vařím, jakou mám kuchyni, kolik se do ní vejde lidí, jestli bych souhlasil s natácením v mé kuchyni, jestli budu mít čas na týdenní natáčení jednoho cyklu. Vše se točilo kolem vaření. Byl jsem rád a měl jsem po úvodní otázce ohledne "kouření" z interview dobrý pocit. Rozloučili jsme se s tím, že se mi produkce ozve v případě jejich rozhodnutí o mé přímé účasti na natáčení. Odjel jsem domů, kam jsem na ten samý večer pozval pár přátel na večeři do nového domu. Přijeli všichni.

Seděli jsme v kuchyni, kde voněly pečený uzený žebra, pečená řepa marinovaná v olivovém oleji s limetkou a koriandrem, ke kterým jsme přikusovali domácí chleba a pili pivo a víno a bylo nám dobře. Malá Ema mi řekla, že večeře je brilantní a Magdička zasedla k míse domácich sýrových sušenek, nehla se od ní a ostatním jedlíkům sušenky pouze přidělovala. Prostě krásnej večer. Pak jsem si zlomil kotník. Ještě ten samej večer. Loučil jsem se se všemi před domem a uklouz na sněhu. Safra....zrovna dneska je to 5 týdnů...

A dva dny po operaci mi volal chlapec s náušnicemi z produkce, že hurá, že jsem vyhrál a že jsem jejich favorit. a že příští týden natáčíme. Z důvodu rozlámaného kotníků jsem se musel omluvit. A bylo mi to fakt líto. Prošel jsem všemi koly a pak mě ze soutěže vyřadil rozlámaný kotník. Taková smůla...

V pondělí večer mi volala Markéta: "Vole, viděls tu Primu? Pořad, kdes měl bejt?" Neviděl, protože jsem na to zapomněl. Druhý den jsem si ale na "Prostřeno" počkal a nevěřil vlastním očím. Děkoval, děkoval v úvozovách, jsem Bohu, že jsem si zlámal nohu a nemusel se účatnit něčeho tak příšernýho, jako byl pořad, který jsem viděl.

Paní Žaneta z Havířova se vybičovala k výkonu a originálně připravila jako předkrm šunkovou rolku s křenem. Podobný předkrm jsem s vykulenejma očima snědl v roce 1978 v luxusnim podniku Dubonet v Revoluční ulici. Pak následovaly kuřecí nudličky se sýrovou omáčkou - no - lehce se původně plánované nudličky zvrtly v opravdu divnou kaši z masa a sýra, k nimž paní Žaneta, celá ve zlatém, servíroval pečenou směsku amerických brambor - s americkými bramborami už od pohledu neměly tyto nic společného..., talíř dozdobila pár kuličkami hrachu a kukuřice přímo ze skleničky. Před každým jídlem z menu říkala: "dále jsem si dovolila vám připravit..." No, dovolila si fakt hodně. Jako sladkou tečku předložila spolustolovníkům/protihráčům koupený piškotový korpus, pomazaný nějakou polevou a ozdobený kulatými piškoty.  Před servírovním tohoto dezertu se ale všichni dospělí soutěžící odebrali do obýváků a na sedačce si zahráli "hru na pravdu".... vykulil jsem oči a zíral. Zábava dosahovala vrcholu....

Vyhrát jídlem nad paní Žanetou by nebyl problém. Pokus o zábavu byl trapný, ale co...když to tak maj rádi... . Až sem všechno v regulích pořadu tak, jak mi bylo řečeno na castingu.

Co ale v produkci nezmínili vůbec bylo to, že v době, kdy vy připravujte večeři, vám ostatní projíždějí celej dům, lezou do ložnice, koupelny a komentují vše, co vidí.... Co má tohle společného se soutěží ve vaření? - to jsem opravdu nepochopil. Bylo podmínkou účasti v soutěži i zpřístupnění tak intimních míst v domě jako je ložnice? O tom jsem já při osobním pohovoru nebyl vůbec informován.

Reality show nespočívá ve vaření, to je vlastně pouhou "zástěrkou", protože uvařit tak průměrná jídla (nemluvě o nasypání čehosi ze sáčku do polévky, kterou paní Žaneta vařil) nemohla soutěžící myslet vážně. Reality show spočívá v tom, že vám lidé, které byste si nikdy domů za běžné situace nepozvali domu, prolezou barák od sklepa po půdu. Produkce pak očekává, že se stejně budete chovat i vy při návštěvách domácností vašich protivníků.

Zhodnotit koupený dort ozdobený kulatými piškoty neni reality show o vaření. To uznávám. Nechapu ale, proč se tato show jmenuje Prostřeno.

 

 

 

Autor: Marek Valiček | čtvrtek 4.3.2010 13:18 | karma článku: 29,08 | přečteno: 5539x
  • Další články autora

Marek Valiček

... jak řekl Karel Havlíček pouze půl pravdy a mnohým to stačilo

Seděl zadkem na dvou vládních židlích a téměř nespal. Vytrvalejšího dříče abyste pohledali. A oddanějšího příznivce ANO jakbysmet. A často neříkal celou pravdu. Stejně jako sobotu 23.7. v Událostech...

25.7.2022 v 13:04 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1399x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Tašatungáááá!

Babička Lída se opatrně vyšourala na mez před chalupou, z hlavy stáhla utěrku do té doby sloužící jako čelenka a zamávala jí směrem k mezi mezi poli, kde jsme lezli po divokých jeřabinách. "Tašatungááá", zavolala...

19.7.2022 v 9:35 | Karma: 33,63 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Macatejm ženskejm se prostě reje líp

Není nic jednoduššího, než hodit chleba do pole a nic těžšího, než jako hubená ženská přehazovat hnůj.

10.6.2022 v 10:17 | Karma: 27,73 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Čo ma vzrušuješ tema svými legínmi...

Ukrajinští Romové, Adamová Pekarová, kampaň v obytňáku prezentovaná jako návštěvy krajů a do maďarského zadku vplouvající prezident jsou příběhy, které jsou všem dostatečně známy. Život ale nechodí jen po těchto pěšinách...

9.6.2022 v 9:50 | Karma: 26,62 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

... když si v troubě hoví flúdn a je čas na pár slov

"...hochu, jak tak sleduju ty štrapáce s plynem, tak si řikám, že ti musim ještě pár let vydržet. Víš kolik by tě teď stál můj žeh...?"

16.5.2022 v 11:57 | Karma: 26,16 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 28,01
  • Průměrná čtenost 2415x
muzskej, co rad zije

Seznam rubrik