Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Také se zde přidám k těm, co poukazují na současný problém Oscarů, a to je tlačení kvót všech možných minorit až ad absurdum. Pokud si tam stanovili pro normálního člověka až nesmyslné předpisy o tom, jaké podmínky musí splňovat "kvalitní" film, tak se potom nelze divit, že to lidé kritizují. Ocenění má dostat film, jenž své kvality prokáže obsahem, a ne tím, jestli ve filmovém štábu bylo dostatek lidí různé barvy pleti nebo dostatečný počet trans-osob. Potom přichází na řadu také obsazení herců a pokud je tam opět nějakým způsobem násilně protlačena nějaká minorita, jen proto aby tam byla, tak to divák také pozná a pozastaví se nad tím. Samozřejmě se současně začnou objevovat i intelektuální povýšenci, kteří všem okolo budou tvrdit, že černoch nebo Asiat ve filmu z raně středověké Anglie je naprosto normální a není se čemu nad tím podivovat - takoví by se asi nepodivovali ani nad tím, pokud by tvůrci dali takovým postavám do rukou i mobilní telefon, ale nám ostatním to normální rozhodně nepřijde.

Každému je samozřejmě také jasné, že ty minority tam jsou protlačovány v rámci nějaké osvěty a snahy o vtloukání toho jediného "správného" názoru lidem do hlavy, a to pochopitelně vyvolá určitou rezistenci. Proto je také všem jasné, že toto násilné ohýbání reality se smí provádět pouze "žádoucím" směrem, a v žádném případě se to nesmí otáčet v neprospěch menšin. Jsem zcela přesvědčen o tom, že pokud by se natočil film o nějaké historické homosexuální postavě, ale ta postavu by ve filmu byla prezentována jako běžný heterosexuál s běžnou rodinou (a jeho homosexualita upozaděna), tak by to strhlo obrovskou lavinu pobouření v intelektuálních kruzích (nikdo by neřekl něco jako, "no co, film..."). Stejně tak jiné klasické situace - Martin Luther King hraný bělochem nebo Asiatem, bavlníková plantáž na Barbadosu, kde jsou otroci hráni bělochy a zlým otrokářem je černoch, Hitler ztvárněný Asiatem nebo černochem (nebo ortodoxním židem)

13 0
možnosti
MV

Sarlatan: vyborny scenar, profesionalni kvalitni rezie, skvele obsazeni

tedy to, co zminujete: oceneni (zarazeni do nominovanych) film ziskal bez cernochu v hlavnich rolich...

komentoval jsem blogem predevsim "uroven" tech, kteri maji podobne nazory tem Vasim. Vy alespon pisete slusne a nejste hulvat

1 0
možnosti
IM

Nejlepší by bylo,kdyby jeden z nich byl chlap přeoperovaný na ženu s lesbickou orientací,Nic proti filmu nemám,jen se musím usmívat nad některými předestřenými tématy.Zlatý,jednoduchý Modrý kód;-D;-D;-D

0 0
možnosti
MV

kazdy at si vybere podle sveho gusta - nic proti

ale komentovat cokoliv zpusobem, na ktery jsem poukazal...

diky za cteni a hezky dny preju

0 0
možnosti
PB

P86e80t67r 96B14u36r44i44a37n

11. 2. 2021 11:04

Tak já bych řekl, pane Valičku, že ti diskutéři nekritizují toliko film samotný, jeho scénář, herecké výkony, režii, jako spíše ironizují ta nová kritéria AMPAS (udělování Oscarů). Oni, lapidárně řečeno, jen opakují to, co si sama ona americká akademie stanovila. A že to zní zní příšerně, netolerantně, groteskně a vám se to nelíbí? Tak to si ztěžujte na ta nová pravidla a ne na ty, kteří je parodují. A i když se ta pravidla mají teprve uplatňovat, já věřím, že se podle nich servilně vybírá už nyní.

Píšete, že film byl svou nominací oceněn oprávněně. Opravdu? Jak tomu věřit, když už byl předem zvýhodněn bez ohledu na jeho budoucí kvalitu? Jak věřit, že žena ve vedoucí pozici má nejlepší kvality, když by tam byla dosazena na základě předepsaných kvót, že ředitel státní instituce byl vybrán objektivně, když je zrovna členem vítězné politické strany?

Do filmu byla zamontována Mikoláškova homosexualita, možná i v rozporu s realitou. Vy to bagatelizujete jako nedůležitou věc. Ale ono to vyznívá tak, že to bylo úmyslně a pro případné budoucí ocenění hodně důležité. Potom ovšem čistá profesionalita režisérky Hllandové, upřímnost díla a podsouvání jen těch nejlepší úmyslů dostává povážlivé trhliny, že? Lidé jsou prostě alergičtí na to, když cítí, že je chce někdo lacině podvádět.

Snažíte se na tomto příkladu poukázat na ohromnou netoleranci vůči homosexuálům ve společnosti. Ale protože jste v dané diskuzi zrovna žádnou nenašel, musel jste k tomu přilípnout i část diskuze úplně odjinud, a to z článku o bydlení Jana Bendiga. A i tam jste se dopustil dalšího faulu. Příspěvek o digitálním krbu "nemají tam přetopeno", totiž není narážka na homosexualitu bydlících, ale na jejich snobství, protože vizuální krb oproti živému žádné teplo nevydává. Tak vidíte, jak jste se sám chytl do vlastní pasti.

14 0
možnosti
PB

P33e91t50r 75B12u98r51i85a31n

11. 2. 2021 11:04

Netolerance společnosti. To je ústřední sdělení vašeho blogu. A přitom on sám je netolerancí doslova prošpikován. Například povýšeneckým prohlášením, že fandové Troškových filmů, či televizních seriálů nemají na to pochopit kvalitní film. Že naše společnost úspěch neodpouští, ačkoliv úspěšní lidé jsou mezi námi velmi vážení. Urážení osobního života oněch kritiků a nazývání je loosery. A nakonec kopnutí si do celé společnosti, že je netolerantní, jen na základě pár kritických příspěvků, které vám nejsou po chuti.

Opak je pravdou. Jsme jednou z nejtolerantnějších zemí v regionu a to i historicky. A mohou to rozpoznat i zástupci menšin, ovšem až tehdy, až budou dodržovat pravidla objektivity, které sami halasně vyžadují od majority.

7 0
možnosti
DV

D37a33v51i36d 61V80l47k

11. 2. 2021 10:32

No s tou českou tolerancí, mám taky svoje zkušenosti, ale ono těch opravdu netolerantních pitomců je u nás tak do 20 procent. Část jsou prostě zabedněnci a část jsou magoři, kteří nejvíc řvou. Ale fakt je ,že dalších 20 % Čechů jsou takoví Ti odsud podsud, ale Ti když mají nějakou osobní zkušenost, tak většinou roztají a mají rozum. Mě nejvíc mrzí teď ten extrémní projev netolerance a to je to udávání to je hnus a udají Tě jen za to, že máš ojetého Volkswagena a jsi živnostník.

2 0
možnosti
MV

... 20% je porad dost na to, ze o sobe tvrdime, jak jsme tolerantni, Vlcaku.

o udavani radsi ani nepisu.

diky za cteni

0 0
možnosti
BG

Abych se přiznal, tak od těch internetových nýmandů ani nic jiného nečekám. ;-D Tahle jejich maskovaná tolerance, kdy píšou "oni mi nevadí, ale..." je fakt směšná. ;-D Mrhají energií na tak marginální záležitosti jiných lidí, až se divím, jak vůbec dokážou žít ten svůj život.

1 0
možnosti
Foto

Trefil jste hlavičkou o hřebíček. S internetovými nýmandy mám dlouholeté zkušenosti a mohu jen citovat svůj postoj k nim slovy: „já se jim směju a je mi jich líto."

1 0
možnosti
ID

Dokážete si představit, co by se rozpoutalo, kdyby v dnešní době v Kobře 11 nahradili modrookého blonďáka Ingo Fischera Turkem Semirem Gerkhanem? Nebo Nova dala do Televizních novin Reye Korantenga?

Tak dlouho se násilně tlačilo na přítomnost menšin ve filmech, až na ně lidé začali být alergičtí.

0 0
možnosti
MV

nic proti tomu, ze nekteri z divaku mohou byt na ruzne veci "alergicti" - mam to take tak

ale nikdy bych se nevyjadroval jako kanal. a o tom pisu

pekny dny preju a diky za cteni

2 0
možnosti
Foto

Češi toleranci jen okázale předstírají, aby šli s dobou a nepůsobili zaostale. Jak lidé ze zábavního průmyslu, tak filmaři vzbuzují závist a ta se právě projevuje v podobných diskusích. Lidé, kteří svou práci prodávají veřejnosti, jsou na to už asi zvyklí a nám ostatním česká závist může být lhostejná, případně ji můžeme dětem ukazovat jako odstrašující příklad.

2 1
možnosti
MV

zavist je mi lhostejna, dokud neni zla, Tomasi

proto jsem to vypsal

diky za cteni a mejte se fajnove

1 0
možnosti
PH

Bylo by hezké, kdyby nějaký český film zamířil takhle vysoko, co nejvýš, pomohlo by to všem.

A hloupé poznámky? Ty budou vždy, na jakéhokoliv filmaře, herce, režiséra, celý film, prostě vždy se najde někdo, kdo se 'projeví'...

Držím palce, ať to Šarlatán dotáhne co nejvýš

1 0
možnosti
MV

lide, buh vi proc, casto moznost radosti radeji zameni za hlouposti a agresi.

filmu take preji uspech, protoze si ho zaslouzi

diky za cteni

0 0
možnosti
Foto

Spis si myslim, ze je to vysmech oskarum a jejich novym pravidlum.

11 0
možnosti
MV

ze je nominace Sarlatana vysmech Oskarum? ja mam zase za to, ze nominovan byt mel a stalo se

diky za cteni

0 0
možnosti
Foto

P57e20t67r 64O94m71e41l55k30a

10. 2. 2021 21:12

Šarlatán je jednoznačně tím nejlepším co bylo u nás v tomto žánru natočeno. Bohužel naše režie prožívá krizi a aby měl český film úroveň, musela ho natočit Polka :-). Nominace je něco úžasného. Být mezi 15 z 93 přihlášených, tak na to bychom měli být právem hrdí. A nezáleží jestli dostane cenu.

Nejpitomnéjší poznámky mají většinou ti, co film vůbec neviděli. A pak různí ředitelé a ředitelky zeměkoule.:-)

2 0
možnosti
Foto

P46e69t45r 35O43m42e98l41k33a

10. 2. 2021 21:15

PS. Nejlepší z natočeného v loňském roce. Jednooký mezi slepými králem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1308
  • Celková karma 29,25
  • Průměrná čtenost 2415x
muzskej, co rad zije

Seznam rubrik