Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odsun – stará pravda nerezaví

Dodnes to spoustu lidí, nejenom pamětníky, rozpaluje k bodu varu. Kontroverzní událost – poválečný odsun sudetoněmeckého obyvatelstva do Říše.

Jednalo se o neadekvátní mstu po česku? Či ryze zaslouženou spravedlnost? Nebo tak trochu od obojího?

Trpké plody minulosti

Má babička prošla tzv. divokým odsunem až do Bavor, zapamatovala si hněvivé výrazy „válečných peciválů“ a rázem „poválečných diktátorů morálky“ a jejich zkyslé výrazy, když se vracela v rámci poodsunového programu scelování rodin zpět (scelování na výhradně patriarchálním základě, jaká národnost manžela, taková národnost rodiny). Zapamatování hodný byl ovšem i průběh onoho putování do Reichu. Cestou se řada „nedobrovolných účastníků“ chlubila svými proviněními vůči českému obyvatelstvu, mnohdy přímo hrdelními proviněními, kterými v protektorátu způsobili nejednu bolest a utrpení, v odsunu se doslova "schovali" před spravedlností. Další část „účastníků“ pochodu, a dlužno dodat, že převážně většinová, se však cítila býti nespravedlivě stíhána jen za pouhou občanskou pasivitu, která byla vlastní i Čechům, rozhodovala však etnicita. Provinilci, a nevinní. Co z toho plyne? Zrna nebyla oddělena od plev. Vina i nevina byly zprůměrovány. Presumpce neviny neměla své místo. Vše bylo řešeno kolektivně. Princip prokázání osobní viny byl zcela opomenut. Vina zasluhuje trest, o tom žádná. Nicméně nevinným byla naložena část cizí viny. Dbalo se na rychlost řešení a nikdo se nechtěl s nějakým prokazováním obtěžovat – bylo by to holt nepopulární. A odkrylo by se tím zajisté i nejedno německé máslo na nejedné české hlavě!

Jak ukázaly předloňské prezidentské volby, sudetoněmecké téma je schopné v českých luzích a hájích stále rozhodovat politická klání a účelově vyburcovat zdejšího nacionalistického ducha. Chcete vyhrát volby? Postrašte Sudeťákem, a ještě lépe, dejte dekrety do souvislosti s Bruselem, takový koktejl vám tu pořád ještě slízne kdekdo.

Národovci a schvalovatelé odsunu se rádi odhánějí právem na odvetu, biblickým "oko za oko, zub za zub". Písmo má však na mysli ztrestání konkrétních viníků, nikoli právo pomstít se i na nevinných v rámci kolektivního trestu (jakési novodobé hromadné krevní msty). A že jsou Němci jeden nedílný národ? Základem národa je rodina. Je to jako by se někdo nějakému jedinci mstil na jeho nevinných dětech řka, že je to kolektivní trest, protože celá jeho rodina pak smočí dlaně v slzách a bude spravedlnosti učiněno zadost (kolektivní trest pro rodinu, čili klanová krevní msta). Berme to jako takový malý cynický, ale vysoce příhodný vzorec!!!

Dlužno ovšem jest popřemýšlet i o následcích onoho vysídlení. První je přirozeně již zmíněný aspekt morální. Zlo oplácené zlem, dokonce na způsob – „když už trpěla řada nevinných z našich řad, tak ať trpí i jejich nevinní“. Druhý důsledek je demografický a ekonomický. Tradičně velice pracovití Němci byli v pohraničí nahrazeni „tradičně velice pracovitými“ Romy. Tady je třeba zmínit, že plán zaplnit poodsunové populační mezery, v případě „nedostatku“ Čechů, slovenskými Romy, se zrodil už v „exilovém“ Londýně. Jedná se tedy také o relikt „made in Beneš“. Je na zvážení každého, zda se mu takováto „výměna“ líbí! Tak to dopadá, když chce mít někdo poslední slovo a nechá se ovládnout egem, impulsivností a touhou po mstě! Farizejstvím pak je anti-sudeťácký i anti-romský postoj „v jednom“ u řady tuzemských občanů, bohužel jev častý.

Německá disciplinovanost je kromě hospodářské sféry patrná i v praktické politice, v na evropské poměry nebývalé stabilitě spolkových vlád.

Ke cti památce již zmíněného prezidenta Edvarda Beneše (prvorepublikovými českými nacionalisty nenáviděného, nyní milovaného) slouží, že roku 1948 po smrti Jana Masaryka označil za svého nejvhodnějšího hradního nástupce vynikajícího intelektuála Ferdinanda Peroutku (panuje předpoklad, že ho k tomu ještě před svou smrtí dopředu ponoukl sám TGM), jenž byl zarytým přímluvcem prokazování individuálních provinění a odpůrcem plošného vyhnání německých spoluobyvatel. Peroutka však samozřejmě neměl proti Gottwaldovi nejmenší šanci, na masarykovské následnictví nebyly čas a prostor. Na Západě pak jeho „nároky“ zpochybňoval i exilový předák Petr Zenkl (rezolutní přívrženec odsunu). Dehonestace se mu nově dostává i od Miloše Zemana.

Ale zpět k následkům vyhnání. Vysloveně podlé bylo šikanování německých antifašistů, povětšinou levičáků. Řada zakomplexovaných a nezřídka sadistických jedinců se je snažila cílenými akcemi vyprovokovat k odchodu dobrovolnému, když už nebyli z pochopitelných důvodů zařazeni do odsunu „řádného“.  Animalita viníků nebyla (a bohužel již nikdy nebude) ztrestána! Zdá se, že ani na symbolické úrovni. Benešova amnestie těmto bestiím je právně platná podnes.

Odsun si nese cestou dějinami i jednu specialitku. Současní čeští občané jsou - geneticky vzato - z 34% potomky Slovanů, z 36% Germánů. Nejen z hlediska starousedlictví jsme tak odsud vyhnali po válce "našince"! Genetický etnicismus tak s nacionálním vymezováním nemá zpravidla příliš společného. Což jen podtrhuje absurditu nacionalismu!

Mimochodem také - říká se, že ve vídeňském telefonním seznamu naleznete více českých příjmení nežli v pražském a v pražském více německých než v tom vídeňském!

----------------------------------------

Dodatečně se vyjádřím k diskuzi pod článkem a tamnímu sporu, kde se úmysl podniknout odsun vzal. Beneš jej zprvu vůbec neplánoval (připouštěl ovšem vypovězení férově usvědčených nepřátel československého lidu). Sám lid ve vlasti však skrze odbojové skupiny dával Londýnu jasný signál, že je mu to málo a že nevyjedná-li Beneš vyhnání plošné, nemusí se snad do Prahy ani vracet. Ale Beneš se vrátit chtěl! Nadřel se dost, aby znovu zazářil coby hlava státu a národa. Pochybuji však, že "domácí plebs" byl veden poválečným kalkulem, že odsunem se předejde dalším válečným konfliktům. Takovou úvahu bych připisoval spíše politikům (z Londýna však nic takového původně nevzešlo a Moskva byla zprvu úplně "out"). Lid, usuzuji, byl tedy veden touhou po krvi!

Sám razím, že historické osoby a události by měly být hodnoceny čistě a výhradně v duchu a mantinelech své doby (minimum lidí v každé epoše je schopno a ochotno překročit mez ducha a vymanit se z mantinelů). I zpětně však můžeme vzorově uplatnit "nově nabytá" měřítka psychologická!

 

Autor: Petr Vala | úterý 28.4.2015 22:59 | karma článku: 16,41 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Petr Vala

Quasimodo přišel o střechu nad hlavou

Klausovi jakoby vystěhovali z vlastní kuchyně, Soukup jakoby se chtěl pro Česko obětovat odevzdaností nejvyšší - leč to vše informačně překrylo cosi, co není jen "jakoby". Je to až příliš reálné - poloshořela nám Matka Boží!

16.4.2019 v 17:10 | Karma: 11,27 | Přečteno: 446x | Politika

Petr Vala

Vánoční klid zbraní?!

Tak snad aspoň na ty svátky klidu a míru utichne hněv a kavárensko-krčmářské rodělení národa českého!

21.12.2018 v 1:06 | Karma: 10,39 | Přečteno: 238x | Politika

Petr Vala

Never Say Great Again

Již po nedohledný čas jsem nepoškádlil žádného nekuřáka, abstinenta či vegetariána. Tedy s chutí do toho!

7.3.2017 v 21:11 | Karma: 10,07 | Přečteno: 349x | Politika

Petr Vala

„Peroutkiáda“ a zapomenutý exil

V únoru uplyne 68 let od ustavení Rady svobodného Československa, ústřední představitelky zahraničního třetího odboje.

13.11.2016 v 17:15 | Karma: 15,92 | Přečteno: 411x | Občanské aktivity

Petr Vala

Trump: Léčba Caesarem

V Americe zvítězili ti, kdož se klamně vzhlédli v 50. letech Dwighta Eisenhowera a v 80. letech Ronalda Reagana. Máme se vpravdě nač "těšit"!

13.11.2016 v 16:07 | Karma: 14,76 | Přečteno: 704x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko slaví 1. máj, na Střeleckém ostrově zahájili oslavy komunisté

1. května 2024,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3262x
Slyším na jméno Petr Vala a posledních sedmatřicet let jsem rodákem z východočeského Ústí nad Orlicí. A také polovičním Sudeťákem a čistokrevným eurodušínem.

Jsem autorem knih KATOVA KOMNATA, SUPRIARCHA a SUPRIARCHA: VIZE DÁVNÝCH ZÍTŘKŮ.   

 

Seznam rubrik