Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blíží se 9. květen - Den vítězství versus Den Evropy

Konec posledního světového konfliktu nám připomínají třebas slavné fotografie. Americká vlajka nad Iwodžimou či sovětská nad Reichstagem!

O odraz v kalendáři se pak dělí 8. a 9. máj. I tento druh zvěčnění má nespornou váhu. Význam svátečních dnů tkví obecně především v připomínání si klíčových událostí nebo osobností. Nesou v sobě však i nemálo nadčasové symboliky, která značí, že poselství těch dnů ještě nezavanul prach historie a jsou stále živá. I letos nás čeká 9. květen. Ruská federace oslaví Den vítězství (1945), Evropská unie Den Evropy (1950). Rudá versus zlatá hvězda! Z českého pohledu bude ono výročí okořeněno výskytem prezidenta Zemana v Moskvě.

Živá paměť

Za současného silně napjatého stavu mezi Bruselem a Moskvou bychom sotva nalezli v kalendáři jiný den, který skrze symboliku onu nepřátelskou atmosféru tolik umocňuje. 9. máj připomíná ruský díl na protifašistickém vítězství a ruku v ruce s tím i osvobození většiny území dnešního Česka Rudou armádou. I toto osvobození má však svou dějinnou pachuť (bylo to vůbec osvobození, či jen přepřažení diktatur?). V kolika našich městech a obcích se sovětští vojáci dopouštěli znásilňování (jako zvěř dopouštějící se zvěrstev), nelze ani dopočítat. Spoustě rodin netknutých nacistickým řáděním (a nejenom jim) způsobili nemálo bolesti právě tito "osvoboditelé". Kdyby Američané nebyli nuceni se zastavit na západě Čech, nepochybně by k této bolesti nikdy nedošlo (americká vojenská morálka byla na zcela odlišné úrovni), stejně jako by nedošlo k více než čtyřicetiletému politickému splácení daně za "osvobození" sovětské. Neb komunisté připouštějí pluralismus vždy jen jednou, když poprvé vyhrají, pak už nikdy!

Ostatně na Plzeňsku je náhled na "Amíky" - coby odraz reálné historické zkušenosti - daleko příznivější. Přímá praxe bez dopadů letitých bolše-předsudků zkrátka hovoří za vše! Američané ale nesměli dál ku Praze, aby Stalin nepřišel zkrátka - hnus! Čechy tak kvůli sovětským nárokům krvácely o několik dnů déle. Spousta lidí byla následně i odvlečena na Sibiř. A komunisté měli pak tu drzost vydávat to za projev bratrství.

"Denní opožděnost" východního Dne vítezství oproti západnímu spojeneckému 8. květnu je dána prodlevou německé kapitalace směrem k východní frontě. U nás byl sovětský svátek po celé dekády umně naroubován na odněmčení Prahy (které bohužel "nevyšlo" na svižnější Američany).

Dnešní vliv Kremlu na zdejší prostředí je především zákulisní. Zlí jazykové tvrdí, že i velebovsko-ovčáčkovské útoky na nezávislost České televize mohou vykazovat "východní pozadí".

9. květen však připomíná i Schumanův plán, jež vedl až ke dnešní podobě Evropské unie (ta je od té doby už 4. generací eurointegrace). Giscardova Ústava Den Evropy zmiňovala, v Lisabonu se neobjevil po britském euroskeptickém zásahu.

Nechť si každý vybere, co jest jeho svátečnímu gustu milejší!

Současné střetávání euroatlantické a postsovětské společnosti nemá až tak zásadní mezicivilizační charakter (kupříkladu jako v případě rozdílů se světem islámským). Spíše jde o interní evropský ideologický souboj demokracie s prostředím militaristickým, revanšistickým, šovinistickým a nacionalistickým, tedy politicky zakomplexovaným. Podobně jako v roce 1914. Snad nebudou důsledky tytéž!

Na každý pád ta imperialistická a agresivní východní část starého kontinentu má trvalou oporu v osobě tuzemského arcizvolence Miloše Zemana, který svou výrazností k putinovské propagandě jistě ještě nejednou přispěje. Český prezidentský úřad se dlouhodobě zdá být cenou za výraznost (argumentuje tím kdekdo). Reálné zásluhy řeší minimum občanstva. To má lidstvo společné. Především cpát do čela ty výrazné, klidně exoty! Ono to dle toho pak ale vypadá! A ohlédneme-li se dějinami zpět, tak ta výraznost je dosti krvavá, bolestná a k uzoufání! Důvod – lid si všimne těch výrazných a nad dalšími osobnostními stránkami uchazečů o moc nemusí přemýšlet. Plebs totiž ve své většině vůbec nerad přemýšlí a projevová výraznost druhých mu od myšlenek ochotně ulevuje! I naše hlavy státu život v republice většinou spíše deformovali, nežli formovali či snad reformovali. Ale hlavně že byli výrazní, aby se orwellovské ovce nad jejich pomníky slávy dosyta vybečely!!!

Češi si svobodu nikdy neuměli vybojovat sami, vždy jim ji přihrála některá z velmocí, která zrovna "byla na koni". A našinci se jen vezli. Ony mocnosti nás ale mohou kdykoli shodit, staneme-li se přítěží, jež oře zpomaluje. Případně si svůj dar svobody bere velmoc zpět! Již se tak přihodilo - 1938, 1948, 1968. Opírat se o impéria tedy postrádá dlouhodobý smysl! Věk však přece jen pokročil. Proto tu máme Unii, politicky i ekonomicky korektní! Proto je tu i Den Evropy!

 

 

 

Autor: Petr Vala | čtvrtek 26.3.2015 12:49 | karma článku: 11,29 | přečteno: 473x
  • Další články autora

Petr Vala

Quasimodo přišel o střechu nad hlavou

Klausovi jakoby vystěhovali z vlastní kuchyně, Soukup jakoby se chtěl pro Česko obětovat odevzdaností nejvyšší - leč to vše informačně překrylo cosi, co není jen "jakoby". Je to až příliš reálné - poloshořela nám Matka Boží!

16.4.2019 v 17:10 | Karma: 11,27 | Přečteno: 446x | Politika

Petr Vala

Vánoční klid zbraní?!

Tak snad aspoň na ty svátky klidu a míru utichne hněv a kavárensko-krčmářské rodělení národa českého!

21.12.2018 v 1:06 | Karma: 10,39 | Přečteno: 238x | Politika

Petr Vala

Never Say Great Again

Již po nedohledný čas jsem nepoškádlil žádného nekuřáka, abstinenta či vegetariána. Tedy s chutí do toho!

7.3.2017 v 21:11 | Karma: 10,07 | Přečteno: 349x | Politika

Petr Vala

„Peroutkiáda“ a zapomenutý exil

V únoru uplyne 68 let od ustavení Rady svobodného Československa, ústřední představitelky zahraničního třetího odboje.

13.11.2016 v 17:15 | Karma: 15,92 | Přečteno: 411x | Občanské aktivity

Petr Vala

Trump: Léčba Caesarem

V Americe zvítězili ti, kdož se klamně vzhlédli v 50. letech Dwighta Eisenhowera a v 80. letech Ronalda Reagana. Máme se vpravdě nač "těšit"!

13.11.2016 v 16:07 | Karma: 14,76 | Přečteno: 704x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3262x
Slyším na jméno Petr Vala a posledních sedmatřicet let jsem rodákem z východočeského Ústí nad Orlicí. A také polovičním Sudeťákem a čistokrevným eurodušínem.

Jsem autorem knih KATOVA KOMNATA, SUPRIARCHA a SUPRIARCHA: VIZE DÁVNÝCH ZÍTŘKŮ.   

 

Seznam rubrik