Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

9. duben - 150 let od pádu Konfederace

Na východě a jihovýchodě Spojených států se spustila série velkých i docela maličkých připomínkových akcí. Mají povahu prostého obecného veselí i příchuť svobody. I pachuť toho, kolik ta svoboda stála životů.

Lincoln versus Davis, Grant versus Lee

Jen díky vojenské genialitě generála Roberta Edwarda Leeho, který si byl opakovaně schopen poradit i s několikanásobnými převahami sil protivníka, se „dožily“ Konfederované státy americké roku 1865, kdy už však jen mlely z posledního. 9. Dubna u Appomattoxu se Lee vzdal severskému veliteli Ulyssesu Grantovi (jenž se ani zdaleka nemohl rovnat Jižanově válečnické velikosti, přesto se pak stal později prezidentem, dosti neúspěšným, i když populárním). Konfederační prezident Jefferson Davis se s tím nehodlal smířit, jeho manévrovací prostor byl však již nulový, 10. května byl zadržen. Dne následujícího byl zatčen i jeho viceprezident Alexander Stephens, čímž i v té nejformálnější rovině jižanský stát zanikl. Grant zvítězil v poli, Lincoln (byť toho času již jen posmrtně) na politickém kolbišti!

Nostalgie po Konfederaci žila na jihu USA dlouho. A víceméně se tak děje dosud. K reálnému pokusu o opětovné vyseparování se z unijního svazku pod nadvládou Washingtonu už však nikdy nedošlo. „Nový Richmond“ již nepovstal! Americký nacionalismus je paradoxně v těchto koutech Spojených států nyní daleko silnější. Byť i Davisův odkaz je tu mnohde nedotknutelný! Za povšimnutí stojí, že tehdy – Sever byli republikáni, Jih byli demokraté. Dnes je tomu naopak, protože konzervativnější jsou republikáni. A Afroameričané běžně volí své „někdejší věznitele“ z Demokratické strany, z níž vzešel i sám Barack Obama. Taková historická hříčka!

S možností rozdmýchat seversko-jižanskou řevnivost si pohrávala v závěru první světové války i vláda německého císaře Viléma II. Dělo se tak v době, kdy byla v USA občanská válka stále ještě mimořádně citlivým tématem. Vzhledem k tomu, že se toho času před případným „jižanským spojencem“ Němci zkompromitovali válečnými námluvami v Mexiku, jemuž v případě zapojení se do konfliktu přislíbili nemalé části někdejšího konfederačního území, byla jakákoli taková případná iniciativa dopředu odsouzena k marnosti.

Tatáž myšlenka ovšem nabyla v Berlíně života i se vstupem Ameriky do druhé světové. Konfederace představovala v Hitlerových očích světlou epizodu krátkých dějin národa za velkou louží. Z jeho pohledu by se v případě jejího obnovení jednalo dokonce o osvobození amerického Jihu. Do konce války však nespatřila světlo světa žádná konkrétní strategie. Pokud – pak by nejspíše došlo jen na letecké rozhazování propagačních letáků za nepřátelskou linií, přesvědčující vojáky pocházející z území bývalé Konfederace, že americká armáda, v níž slouží, je i pro ně „tou druhou stranou“ a že konflikt s Němci a Japonci není jejich válkou. Nemalou škodu by to jistě napáchalo, zásadní zvrat v proběhnuvších událostech však bezpochyby nikoli.

Z dnešního pohledu přinesla válka Severu proti Jihu zánik nepřijatelného otrokářského systému a pád krátce fungujícího militaristického státu. Je třeba ale připomenout i onehdejší geopolitické pokrytectví Evropy. Vlády britské královny Viktorie, francouzského císaře Napoleona III. a španělské královny Isabely II. podporovaly právě Jih, přestože se jednalo o stát vymykající se tehdejším pořádkům a povaze režimů na starém kontinentě. Důvod? Přáli si raději rozdělenou, tedy oslabenou a zčásti totalitářskou Ameriku, nežli jednu celistvou a silnou! Inu, farizejové se najdou vždy a všude!

Evropa vnímala americkou občanskou válku arogantní a pohrdavou optikou. Původně dobrovolně izolovaná Amerika ale od té doby vyrostla ve světového četníka, "zašívárna" se změnila v "hyperaktivitu". A demokraté si s republikány prohodili role. Jižani volí nyní ty druhé, jak již padla zmínka. Inu, když změna - tak pořádná!

Spojené státy jsou dnes hlavní oporou demokratické Evropy (snad jen kdyby si Obama odpustil diplomatickou aroganci - viz Polsko a Česko (2009), Francie (2015), NATO (2015)). Jsou však i důkazem, že vztahy mezi národy jsou především o lásce či nelásce mezi čelními představiteli. A v tom republikáni zaostávají. Bush si o Obamově "popularitě" v Bruselu mohl nechat jenom zdát. Alespoň západ starého kontinentu měl vždy raději "osly" než "slony"!

Konfederační vlajka je celosvětově (včetně Česka) jednou z nejprodávanějších. Vyvěšuje ji leckde leckdo. Euroskeptici ji dokonce označují za "antiunijní" prapor svobody. Odkaz otrokářského režimu neřeší. Vlajka je politicky nekorektní, proto si nese i nemalý punc téměř zakázaného ovoce a rebelství. V neposlední řadě pak značí něco, co již reálně pominulo. Taková symbolika je nesmírně přitažlivá. Lidi vždy vábilo "co by bylo kdyby", než co se vskutku kdy událo! V USA se už de facto celých 150 let vedou spory o legalitě vyvěšování takové zástavy.

 

 

 

 

 

Autor: Petr Vala | čtvrtek 9.4.2015 0:01 | karma článku: 9,44 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Petr Vala

Quasimodo přišel o střechu nad hlavou

Klausovi jakoby vystěhovali z vlastní kuchyně, Soukup jakoby se chtěl pro Česko obětovat odevzdaností nejvyšší - leč to vše informačně překrylo cosi, co není jen "jakoby". Je to až příliš reálné - poloshořela nám Matka Boží!

16.4.2019 v 17:10 | Karma: 11,27 | Přečteno: 446x | Politika

Petr Vala

Vánoční klid zbraní?!

Tak snad aspoň na ty svátky klidu a míru utichne hněv a kavárensko-krčmářské rodělení národa českého!

21.12.2018 v 1:06 | Karma: 10,39 | Přečteno: 238x | Politika

Petr Vala

Never Say Great Again

Již po nedohledný čas jsem nepoškádlil žádného nekuřáka, abstinenta či vegetariána. Tedy s chutí do toho!

7.3.2017 v 21:11 | Karma: 10,07 | Přečteno: 349x | Politika

Petr Vala

„Peroutkiáda“ a zapomenutý exil

V únoru uplyne 68 let od ustavení Rady svobodného Československa, ústřední představitelky zahraničního třetího odboje.

13.11.2016 v 17:15 | Karma: 15,92 | Přečteno: 411x | Občanské aktivity

Petr Vala

Trump: Léčba Caesarem

V Americe zvítězili ti, kdož se klamně vzhlédli v 50. letech Dwighta Eisenhowera a v 80. letech Ronalda Reagana. Máme se vpravdě nač "těšit"!

13.11.2016 v 16:07 | Karma: 14,76 | Přečteno: 704x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3262x
Slyším na jméno Petr Vala a posledních sedmatřicet let jsem rodákem z východočeského Ústí nad Orlicí. A také polovičním Sudeťákem a čistokrevným eurodušínem.

Jsem autorem knih KATOVA KOMNATA, SUPRIARCHA a SUPRIARCHA: VIZE DÁVNÝCH ZÍTŘKŮ.   

 

Seznam rubrik