Novoroční zamyšlení 2016

Vlna novoročních vyjádření kdekoho, která prosvištěla českými médii, donutila zamyslet se nad odcházejícím rokem 2015 i mě.

Možná to čtenářům přijde zvláštní, ale mně při pohledu v čase zpátky přijde, že se vlastně máme docela dobře. Zkusíme-li se na naši současnost podívat nezaujatě musíme si přiznat, že Česko roku 2015 bylo celkem příjemné místo k životu. Netrápí nás přírodní katastrofy jako je zemětřesení, tornáda či jiné. Sousední státy nás neplánují napadnout a pozřít, prakticky každý si tu může říkat co chce, studovat co chce, pracovat kde a jak si přeje.

Pojďme pro jednou projevit trochu hrdosti. Hrdosti na to, kde a jak žijeme. Naši předkové nám předali krásnou zemi s nádhernou přírodou, krásnými městy, unikátními památkami atd... Nespadlo jim to do klína samo od sebe, stálo je to dost úsilí a ne úplně málo jich za naši vlast obětovalo zdraví či život. To spíš my jsme přišli „k hotovému“ a je naší povinností předat našim potomkům českou zemi ve stejném, raději v lepším stavu než jsme ji přebrali my.

Kdy jindy než třeba při zdobení vánočního stromečku nebo při procházení „své“ ulice s pomlázkou v ruce se víc cítíme spjati s tím, jak tu lidé žili před desetiletími či staletími? Občas se sice některé nové zvyky uchytí (třeba Valentýn) ale jiné přijdou, pobudou a zase odejdou, jako Děda Mráz či nověji Santa. My přece máme svého Ježíška, a to je moc dobře! Zkusme se těchto tradic držet co nejvíc a zkusme odmítat snahy všech, co by je chtěli odstraňovat či upozaďovat. Jsou přece naše! A děti je tak milují! Pokud dopustíme, že budeme slavit místo Vánoc jakési pofiderní „zimní svátky“, jak už se to v pár multikulturně obohacených městech či státech občas vyskytuje, přijdeme opravdu o hodně. Byla by to nejen škoda, ale obávám se, že by to byl první krůček někam, kam jít nechci.

Ale abych se vrátila k pozitivnímu tónu mého zamyšlení: Ráda bych čtenáře vyzvala, aby se zkusili zbavit skepse, cynismu a negativního pohledu na vše. Naše budoucnost je jenom v našich rukách, naše minulost je výsledkem snah našich předků i nás samotných. Nedělali to tak úplně špatně a my bychom na ně měli navázat.

 

Hezký Nový rok 2016!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lidie Vajnerová | pondělí 4.1.2016 13:37 | karma článku: 6,32 | přečteno: 148x