Romštinu do škol!

Řešením ryze místních problémů se můžeme přiblížit k  pochopení a postupnému odstraňování nedostatků celoevropského formátu.

Z dnešní debaty (13.01.2019)  tří filozofů v  televizním pořadu OVM  vyplynulo, že s řešením celoevropských  problému nutno začít už na státní úrovni!  Než se pustíme do odstraňování  rozporu mezi severem a jihem Evropy, bude rozumné si posvítit  na narůstající rozdíly životní úrovně v Praze a na severu Čech.  Severočechy trápí  rostoucí  negativní  vliv  "nepřizpůsobivých"  na bezpečnost, hluk, čistotu a na nepřiměřené  výdaje měst a obcí  do rukou podnikatelů  s chudobou.

Je to citlivá otázka a městští  zastupitelé se právem mohou obávat, že budou nařčeni z rasismu.  Nabízí se řešení, přijatelné pro obě strany konfliktu. Radní si musí obligátně nasypat popel na  hlavu a současně prosazovat názor, že romské děti by měly mít právo na vyučování v rodném romském  jazyce.  To ovšem nelze realizovat, pokud nebudou Romové soustředěni v jednom kraji, ne-li v jednom okrese. Pro tento účel se přímo nabízí  Ostravsko, kde vedle sebe žije řada uvědomělých etnických skupin,  nereptajících ani na  stav životního prostředí. Chachaři jsou holt Chachaři.

Tuto oasu etnického souladu by, po posílení romského etnika, mohla se vší pompou navštívit hlava státu a prohodit několik slov ve spisovné romštině. Na dotaz všetečných novinářů, o čem byla řeč, by jim hlava státu otcovsky  odpověděla: "Nevadí, že mi  nerozumíte, hlavně, že mi rozumějí mí  Romové".

 

Autor: Václav Vít | neděle 13.1.2019 16:48 | karma článku: 16,42 | přečteno: 933x
  • Další články autora

Václav Vít

Kdo může za tornádo Masaryk

25.6.2021 v 12:28 | Karma: 14,46

Václav Vít

Pročučkne si Miloš Joea?

5.5.2021 v 14:10 | Karma: 19,17

Václav Vít

Gardo, do boje!

11.4.2021 v 10:02 | Karma: 7,47