Nesnesitelná těžkost muzejnictví aneb ZAVÍRÁME !

Dnes jsme měli možnost se naposled pokochat na dlouhých 5 let. Všem drahá a přesto tak strukturně zanedbaná budova Národního muzea zažila generální nápor návštěvníků, kteří shlédli její vnitřek a většinu expozic, co zde zbyly. Řediteli Milanu Lukešovi a jeho kolegům se povedl husarský kousek. Známé schody NM byly zvučeny DJem, zněly žánry všeho druhu od vážné hudby, přes Gershwina až po tvrdou modernu...

Pojítka v NM ? Pamatují ještě závěr socialismu... Co se týče technického zázemí, tak to bylo v řadě případů V. Řehák

 
Lidé kolotali, byli slušní, trochu dojatí a natěšení, vše bobtnalo těhotenstvím nového zrození. Sešli se tam lidé všelijakých národností. Vedle češtiny vládla slovenština, ruština, ale bylo slyšet i další jazyky. VSTUP byl ZDARMA ! Pan ředitel je sympoš, střihoun a v tom nejlepším slova smyslu frajer. Budova 7.7.2011 patřila bez nadsázky lidem, milujícím MUZEUM i prostým zvědavcům, co si přišli vychutnat poslední chvíli před zavřením. Vše to víření a běhání jemně a s grácií usměrňovali muzejní kustodi, dámy v šatně svou práci dobře zvládaly a prostě bylo mile, lidsky a hezky v tom mumraji a chumlu.
Muzejníci se neopomněli připomenout a rozhodili vějičky: třeba Muzejní pas s názvem Najděte Národní muzeum, který objevuje nový rozměr Národního muzea. Byly letáčky k Nové Budově NM či NP na Vítkově. Co dodat ? Ani v době rekonstrukcí se nebude pospávat. Je připraven projekt Archa Noemova  a mnohé další. Jde o to, dostat naše muzejnictví na evropskou , možná i světovou úroveň. A to ve stávající chátrající budově, ze které opadávaly kusy omítky, vrtal v ní červotoč  a expozice či vůbec celá koncepce muzea připomínala spíš muzeum v muzeu nebylo možné.  V budoucnu se můžeme podle slov pana ředitele připravit na 3D expozici s příčnýmí stezkami "po lesích". Prostě máme se na co těšit. Již nyní se připravují libreta. I když byl rozpočet na rekonstrukci povinně zeštíhlen, naštěstí do cílů rekontrukce tatíček Harpagon příliš nezasáhl . Takže děkujeme muzejníci za důstojné rozloučení se stařenkou, která se probudí po technické hibernaci v mladici. Bylo to moc hezké a budeme mít na co vzpomínat !   
V. ŘEHÁK
www.nm.cz     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Řehák | pátek 8.7.2011 6:00 | karma článku: 9,38 | přečteno: 1040x