KARMA není jen ohřívač vody ...

Lidé odjakživa rádi soutěží, dnes i v takových disciplinách, jako je literární tvorba. Proto si redakce připravila mocný nástroj, který může tvůrce motivovat- KARMU ČLÁNKU. Vysvětlivky jsou zaklety v zákulisí rubriky Servis  a  pod názvem Čtenost a karma. Kdyby to někoho zajímalo, je to zde: http://info.blog.idnes.cz/c/30941/Ctenost-a-karma.html .

Karmické pyramidyWikipedia

Redakce tam radí, jak si karmu zvýšit a jak pomáhá tvůrcům i čtenářům ona sama. A také, že karma je důležitá a zároveň není důležitá. Je to na každém, jak si to kdo přebere. Možná také příběh o chytré Horákyni... Dokonce jem se dočetl, že byly doby, kdy si karmu tvůrci vylepšovali nekalými prostředky, také lidská vlastnost v Česku mnohdy rozšířená. Očůrat zákony, zvyklosti, získat neoprávněné výhody. Je jasné, že ke karmickému slibnému vývoji článku může vést jeho kvalitní zpracování, upoutávky kvalitními obrázky u perexu i u článku samotného. Úspěch přinesou žhavá, přesto neotřepaná témata, zajímavý úhel pohledu. Politici, Romové, podvody či rádoby podvody, pokud možno v negativním tónu. To jsou významné ingredience karmického blogového kouzla.

Podívejme na vlastní význam slova KARMA. Wikipedia tvrdí , že :Karma (sanskrt) nebo kamma (pálí) v buddhismu označuje etický přírodní zákon příčiny a následku, čin vykonaný se záměrem nebo vědomým motivem a odpovídající následek tohoto činu, postihující zpětně aktéra samotného. Zjednodušeně řečeno podle této doktríny egoistické jednání způsobuje utrpení, zatímco nesobecké jednání přináší štěstí. Z buddhistického pohledu neznamená karma „osud”, ale může být přeložena jako „čin” nebo „příčina a následek”.

Karma může mít i jiné významy u mnichů. Ale řekněme si, že karma znamená akci a příslušnou reakci. Také platí české úsloví: Boží mlýny melou pomalu, ale poctivě.  Podvod se tedy najisto pozná. Neobejdeme, nepodlezeme, co nás čeká, to nás nemine. I v naší tvorbě. 

Tvorbou je určitě i to, jak se pod články vyjadřujeme. Všiml jsem si u některých přispěvatelů  diskusí takové maličkosti. Snahy ranit autora na citlivém místě, vyčíst mu věci do pátého kolena, případně napadnout ostatní přispěvatele. No, nemusíme chodit daleko. Při populárních přenosech z Parlamentu ČR nás oči přecházejí a nad opovážlivostí i hrubostí zákonodárců se nám tají dech. Je to velice chytlavé pro ty, kteří k parlamentu vzhlížejí. Ryba smrdí od hlavy, říkávaly babičky ... Vraťme se k blogu.iDnes.cz . Proto musela redakce nasadit mimořádná dukátová opatření, která se dotkla diskutérů, ale i přispěvatelů článků. Kam ta dukátová inflace povede ? Nevím. Co si navaříme, to si také sníme. Jde o to, aby ten pokrm byl vůbec ještě poživatelný ..¨.

V. ŘEHÁK    

   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Řehák | sobota 28.5.2011 8:45 | karma článku: 10,73 | přečteno: 940x