Jak nám (vrah a lhář) Putit zdražil energie

Tohle je podrobný přehled toho, jak Putin vychytrale déle než rok snižoval dodávky a hnal cenu nahoru a jak to Evropa z většiny neprokoukla.

Vyšší čísla na složenkách už jsme viděli asi všichni. Hodně se mluví o tom, kdo za to může a přestože příčin je víc a jsou propojené, společný jmenovatel je Putin, který se v přípravách na napadení Ukrajiny dlouho připravoval i na to, jak Evropu co nejdéle držet skrze plyn v šachu. A protože když je málo jedné komodity, zvedá se poptávka po dalších, ceny rostou všude.

ROK 2021

6. SRPNA: Gazprom dramaticky omezuje toky plynu přes plynovod Jamal – který vede přes Bělorusko a Polsko – s odvoláním na požár v zařízení na zpracování plynu v západní Sibiři. Gazprom místo toho začíná těžit plyn držený v podzemních zásobnících v EU, aby splnil smluvní dodávky zákazníkům, což zhoršuje již existující problém poloprázdných zásobníků.

16. SRPNA: Gazprom rezervuje pouze 4 procenta dostupné kapacity pro tranzit plynu nabízené Ukrajinou na září, což způsobilo prudký nárůst cen plynu v očekávání nižších toků.

10. září: Plynovod Rusko-Německo Nord Stream 2 je plně dokončen a čeká pouze na certifikaci od německých regulátorů, aby mohl začít provoz.

1. ŘÍJNA: Gazprom přestává posílat plyn přes Ukrajinu do Maďarska, protože Moskva a Budapešť podepisují 15leté smlouvy o zasílání dodávek přes ruský plynovod TurkStream.

5. ŘÍJNA: Putin obviňuje z „hysterie a zmatku“ na evropských energetických trzích evropskou energetickou transformaci směrem k bezemisní ekonomice, green deal atp. Ceny plynu v EU vyšplhaly na rekordních 165 EUR za megawatthodinu.

6. ŘÍJNA: Putin prohlašuje, že dodávky plynu mohou a budou zvýšeny. Zároveň vyzval k urychlenému německému schválení Nord Stream 2.

8. října: Rumunská asociace energetických dodavatelů varuje, že žádosti svých členů o dodatečné dodávky plynu na zimu Gazprom odmítá.

13. ŘÍJNA: Gazprom naposledy prodává takzvané spotové objemy plynu na evropský trh – tedy prodeje v otevřené aukci mimo víceleté smlouvy o dodávkách. Od té doby mohou pouze dlouhodobí klienti přijímat předem dohodnuté dodávky potrubím, což vedlo k poklesu objemu ruského plynu do Evropy.

15. října: Ukrajinský provozovatel plynárenské sítě varuje, že Gazprom posílá přes Ukrajinu pouze zlomek rezervovaného objemu plynu.

19. ŘÍJNA: Polsko varovalo představitele EU pro hospodářskou soutěž, že Gazprom „omezuje toky přes jiné trasy než Nord Stream 1“ a žádá, aby byl Gazprom vyšetřen kvůli manipulaci s trhem.

21. ŘÍJNA: Putin zesměšňuje Evropskou komisi za to, že odrazuje od dlouhodobých smluv o dodávkách plynu ve prospěch spotových obchodů, a dodává, že může EU poslat dodatečný plyn, který potřebuje, pokud bude schválen Nord Stream 2.

26. ŘÍJNA: EU oznámila, že shromažďuje důkazy pro šetření hospodářské soutěže, aby se zjistilo, zda vysoké ceny plynu nelze přičíst manipulaci ze strany velkých dodavatelů, jako je Gazprom.

28. ŘÍJNA: Putin nařídil Gazpromu, aby před zimou začal plnit svůj abnormálně nízký podzemní zásobník v EU, což přimělo ceny plynu v EU v září poprvé klesnout pod 80 EUR/MWh. Ke skutečnému naplnění, ale nedojde.

16. LISTOPADU: Německý regulátor infrastruktury říká, že nemůže certifikovat plynovod Nord Stream 2, dokud nebude vlastnictví převedeno na dceřinou společnost v Německu.

16. PROSINCE: Německé regulační orgány oznámily, že Nord Stream 2 nebude certifikován dříve než v létě 2022.

21. PROSINCE: Ruský plyn proudí přes zastávku ropovodu Jamal a poté nečekaně začne proudit obráceně a odvádí plyn na východ z Německa. Ceny plynu dosáhly rekordních 180 EUR/MWh. Ukrajinský Naftogaz reaguje výzvou k prošetření možné manipulace trhu ze strany Gazpromu. Putin místo toho obviňuje chamtivé západní obchodníky z dalšího prodeje levného ruského plynu získaného na základě smlouvy s masivní přirážkou a jeho parkování v daňově příznivém ukrajinském skladu.

ROK 2022

21. ÚNORA: Putin uznává dva separatistické regiony na východní Ukrajině a nařizuje ruským jednotkám.

22. ÚNORA: Německo v reakci na to zastavilo administrativní certifikaci Nord Stream 2.

24. ÚNORA: Rusko zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu. Globální referenční hodnota ropy, poprvé od roku 2014 překračuje 100 USD za barel. Ceny plynu v EU dosáhly 128 EUR/MWh.

2. BŘEZNA: Americký hlavní ropný a plynárenský koncern Exxon oznámil, že zastaví nové investice v Rusku a stáhne se z velkého plynárenského projektu Sachalin 1. Ceny plynu dosáhly 157 EUR/MWh.

7. BŘEZNA: Uniklé dokumenty z Evropské komise ukazují návrh na snížení závislosti EU na ruském plynu o dvě třetiny, zejména prostřednictvím povinného naplnění podzemních zásobníků plynu v EU na 80 procent do října. Ceny za běžně levný letní plyn krátce atakovaly 345 EUR/MWh.

26. DUBNA: Gazprom zastavil dodávky do Polska a Bulharska kvůli odmítnutí platby v rublech.

27. DUBNA: Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov varoval, že každý klient, který odmítne platit za plyn pomocí bankovního účtu vedeného v rublech, riskuje přerušení dodávek.

11. KVĚTNA: Ukrajina oznámila neoprávněné odběry plynu z plynovodu procházejícího okupovaným územím a varovala Gazprom, aby použil jinou trasu. Od té doby Rusko jednoduše posílá méně plynu přes Ukrajinu.

16. KVĚTNA: Rusko zastavilo dodávky elektřiny do Finska, což je krok obecně vnímaný jako reakce na žádost Finska o členství v NATO z 12. května.

21. KVĚTNA: Gazprom zastavil dodávky do finského Gasumu.

31. KVĚTNA: Gazprom zcela pozastavil dodávky plynu nizozemské společnosti GasTerra kvůli neplacení v rublech.

1. ČERVNA: Gazprom zastavil dodávky do Orsted, největší dánské energetické společnosti, „kvůli neplacení v rublech“.

15. ČERVNA: Gazprom oznámil, že od 16. června poklesne toky na Nord Stream na 40 procent kapacity.

17. června: Francie a Itálie dostávají méně ruského plynu, než se očekávalo, několik dní poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron a italský premiér Mario Draghi navštívili Kyjev, aby podpořili snahu Ukrajiny o vstup do EU.

11. ČERVENCE: Nord Stream MÁ ODSTÁVKU kvůli každoroční 10denní údržbě.

18. ČERVENCE: Gazprom zaslal stanovisko německému Uniperu a dalším evropským klientům, v němž tvrdí, že snížené dodávky plynu od 14. června jsou způsobeny faktory, které společnost nemůže ovlivnit. Snížené dodávky hlásí také italská Eni, rakouská OMV a francouzská Engie.

20. ČERVENCE: Putin to hraje s možností zvýšit toky plynu do Evropy, zatímco Nord Stream má nedostatečnou výkonnost: „Máme připravenou jinou trasu – je to Nord Stream 2.“

21. ČERVENCE: Nord Stream obnovuje dodávky, ale na 40 procent kapacity. Putin varuje, že toky by mohly znovu klesnout kvůli opožděnému návratu plynové turbíny z Kanady (sankce).

27. ČERVENCE: Dodávky přes Nord Stream poklesly na 20 procent kapacity. Putin obviňuje chybějící turbínu Siemens potřebnou k protlačení více plynu potrubím, ale Kyjev poukazuje na to, že Moskva stále platí za tranzitní prostor přes Ukrajinu a nevyužívá ho.

30. ČERVENCE: Gazprom přestává dodávat plyn do Lotyšska „kvůli porušení podmínek pro odběr plynu“ po zprávě, že lotyšská energetická firma Latvijas Gaze našla alternativního dodavatele ruského plynu, který nevyžadoval platbu v rublech

3. SRPNA: Gazprom říká, že sankce EU, USA a Spojeného království vůči Moskvě „znemožňují přivézt“ plynovou turbínu Siemens zpět do Ruska, aby se zvýšily průtoky přes Nord Stream.

A jsme tam kde jsme. Poučení? 1) nevěřte Putinovi 2) zbavme se závislosti na fosilních palivech, včera bylo pozdě.

ZDROJ ČASOVÉ ŘADY: Politico Europe

Autor: Václav Pláteník | úterý 9.8.2022 15:51 | karma článku: 11,18 | přečteno: 398x