- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nedávno Jirka překvapil dezertem, který na první pohled vypadal, že na něm snad ani není co zkazit. Restovaný banán na medu s mandlemi. Příprava jednoduchá, rychlá, výsledek vypadal sympaticky a chutně. Na pánvi rozpustíme máslo, v Jirkovo podání samozřejmě skoro půl kostky, ale na to už jsem po předchozích zkušenostech s jeho dobrotami byl připraven, takže jsem trochu ubral. Banán po obou stranách lehce orestujeme, ne moc dlouho, začne potom měknout a rozpadat se. Přelijeme cca lžící medu, výjimečně platí, že více je lépe a dále restujeme. Banán poléváme pomalu karamelizujícím medem, a na konec posypeme mandlovými lupínky, eventuelně drcenými mandlemi . Necháme prohřát, za stálého přelévání spojit chutě a můžeme servírovat. A tady je ten kámen úrazu. Já kuchař amatér, předpokládaje, že máslo a med vytvoří jakýsi sosík, banány na talíři bohatě přelil (Jirka to udělal taky tak), naaranžoval mandličky navrch …., a vzápětí zjistil, že to chutná strašně máselně mastně. Takže dobrá rada na závěr – přeléváme tak aby houstnoucí, karamelizující med s mandlemi zůstával na povrchu (pozor na přepálení medu), a poté banány opatrně vyjmeme z pánve, necháme okapat, a servírujeme. V žádném případě nepřelévat „sosíkem“ z pánve, úplně to pokazí chut´. Asi si dám od Jirky zase na půl roku pokoj.
Další články autora |