Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já jsem rodila "v pohodlí porodnice". Bylo tam veseleji než doma. Ať si ženské vybírají, co chtějí, ale jestli nám ta bláznivá kampaň za domácí porody natrhne perinatologickou péči, přijdu Vás strašit. Mám dceru. A bude se mnou Danajka ;-D

0 0
možnosti
IH

I16r71e80n59a 51H21r13u87b70á

12. 2. 2013 11:18

Děkuji, rozumný pohled na věc (jako ostatně všechno od vás, co jsem zatím četla). U nás v ČR je v porodnictví pořád ještě těžká diktatura. O tom svědčí fakt, že ve většině porodnic nemůžete zvolit ani polohu pro porod, neexistuje ambulatní porod, snaze vybudovat porodní domy jsou neustále házeny klacky pod nohy. Naposled myslím v případě vybudování porodních domů bylo řečeno, že by se mohli schválit, ale nesmělo by se v nich porodit ;-D Když tohle sleduji, přikláním se k názoru, že jde opravdu o velký byznys, pro nemocnice i lékaře samotné formou obálek (před porodem mi byl od známých doporučen doktor za 10 tisíc bokem, který se mi bude věnovat. Po zážitcích v porodnici lituji, že jsem to neudělala. Věřila jsem holt propagandě, jak se v tomto oboru všechno změnilo k lepšímu.) Doma bych nerodila, ale po porodu v nemocnici chápu, proč se k tomu některá žena uchýlí. Já se v porodnici necítila vůbec bezpečně a personál byl neskutečně sprostý (2007).

1 1
možnosti
VK

Dekuju. S temi porodnimi domy je to vlastne velice podobne, jako s porodnimi asistentkami. Samozrejme mohou existovat, ale rodit v nich nikdo nebude. A asistentky mohou existovat ale pokud budou asistovat u porodu, pak zaplati pokutu. Nepripomina vam to trosku blazinec?;-D

0 0
možnosti
SW

No...jak jiste vite, v USA rodi doma sotva 1% zen, a neni to nijak doporucovano prave kvuli tem moznym komplikacich, nez se zena v pripade problemu dostane do porodnice/nemocnice, muze byt pozde. Dnesni zena ve svete civilizovanem je vice zhyckana, vice nachylna k nemocem, zvysuje se vek prvorodicek a to prispiva k problemum. V CR je zdravotni pojisteni povinne, ktere kryje zakladni porod klasicky. Pokud si nejaka zena usmysli, ze chce rodit doma kvuli pohodli ci jinym duvodum, at rodi. Ale at si je vedoma rizik a at pak nenarika na lekare ci porodni babu, ktera neco zfusovala nebo nerozhodla vcas, ze se ma jet do nemocnice...a at podepise neco jako revers. Kvuli pohodli, vonnym tycinkam a urcite barve kachlicek ... ma to cenu?

1 1
možnosti
VK

Jak je videt, spousta lidi nepochopila, co jsem vlastne chtel rict. Vlastne souhlasim s tim co bylo zde receno. Ze pokud matka chce rodit doma, at si rodi s tim, ze riziko jde na jeji hlavu. Placeni pripadnych komplikaci mi prijde zbytecne. Hlavnim obsahem meho clanku ale byl fakt, ze existuje jakasi skupina, asi lobistu, kteri docilili zakazu porodu doma, respektive zakazu asistovani porodnich asistentek, coz mi pripada hodne absurdni. Jsem toho nazoru, ze jen rodicka, eventualne jeji nejblizsi by meli mit moznost konecneho rozhodnuti. Co se tyce porodnich asistentek, predpokladam ze jejich vzdelani a schopnosti jsou na tak vysoke urovni aby porod zvladly. Pokud ne, je to jina vec.

3 0
možnosti
JS

Fotbalu, hokeji a porodům rozumí každý.  Pokusím se vám říct, jak to vidím já, ač nejsem na porody odborník. Porod je fyziologický děj a nejlepší je, když tak probíhá. Většinou ve velkém procentu může proběhnoud v klídku doma a poučená porodní babka ho zvládne. První otázka je, kdo je to poučená porodní asistentka. Ty doma v čr většinou rodit nechtějí, protože velmi době vědí, jak se to může zamotat. Takže druhá liga? Odborně? Nevím.

Pak je docela rozšířená celkem nesmyslná představa, že když se bude něco dítm, zavoláme záchranku. No když se fakt něco děje, tak jde ale fakt o minuty a to vám žádná záchranka nikde na světě nepomůže. Nebo pomůže, ale dítko je trošku víc přidušené, v lepším případě. S celoživotnmími důsledky. Matoucí je to, že  rizikových porodů je nějaké malé procento a nejde to dost často ani náhodou odhadnout do předu. Takže každá myslitelka, co absolvovala jeden dva porody a povídala si o tom u kávy s kámoškama se cítí znalkyní v oboru.  No, aby něco tušila, tak by musela mít docela komplikované vzdělání a mít za sebou stovky porodů.... takže?

Protže nejsem odborník, snažím se na to dívat z nějaké praktické stránky.  Moje úvha- ty nejzkušenější jsou lékařky gynekoložky a porodní sálové asistentky. Takže pokud se týče vědomostí prakticky i teoreticky, můžou si lajznout daleko víc než ostatní.

Přez podrobné dotazování u těchto žen na téma nehodláte rodit doma, jsem dostal jako odpověď většinou útrpné pohledy nebo klepání na čelo, občas i smích. Tak nevím, nevím,

Ale jo, stát by to zakazovat neměl, ale měl by nechat ať si s plnou odpovědností i ekonomickou dělá kdo chce co chce. Pokud má pojišťovna spočítáno, že lepší výsledky jsou v nemocnici, nemusí domarodičky platit z veřejného zdravotního pojištění. Odpovědnost by měla být natvrdo, pro matku i pro babku. I když dítě za nápady svých rodičů by to odskákat rozhodně nemělo.

0 1
možnosti
IH

I30r69e19n27a 97H43r95u27b85á

12. 2. 2013 11:22

Porodní asistentka v ČR je minimálně Bc. Vzhledem k tomu, že 3 roky studuje prakticky jen porody, může toho vědět víc než lékař, který je spíše cvičený na zásahy a zachraňování situace.

2 0
možnosti
MK

Dle mého názoru porod v nemocnici snižuje riziko při porodu vzhledem k tomu, že při případných komplikacích je možno reagovat okamžitě. Na druhou stranu je to věcí matky, ale podle mého by při tomto porodu měl být stejně lékař (jehož asistenci by si ovšem maminky měly zaplatit zvlášť jako nadstandard) Na ty porodní asistentky moc nevěřím. Možná jsou schopné odrodit dítě při normálním porodu, ale těžko jsou schopné poskytnout okamžitou péči při případných komplikacích

2 1
možnosti
JN

Je od vás jistě chvályhodné, že se pouštíte do úvah na téma, k němuž nemáte odborné vzdělání a také žádnou životní zkušenost.

Odborné vzdělání taky nemám, ale menší životní zkušenost ano. Před dvanácti lety, jsem jako šťastný skorotatík doprovodil ženušku do porodnice.  S nějakými komplikacemi se nepočítalo, miminko mělo polohu jako v učebnici, jen je dostat ven.  Tak se ženuška snažila za pomoci asistentky a mého překážení. Asi po hodině asistentka zavolala pana doktora, ten zavolal pana primáře  a najednou jsem byl na chodbě před operačním sálem. 

Opravdu si netroufám odhadnout, jak by to mohlo dopadnout, kdyby někdo měl ten nápad že se to dá zvládnout doma.

4 0
možnosti
EJ

Už i muž kecá do domácích porodů. Pokud matka bude trvat na porodu doma. Ať si rodí. Předem podepíše písemné prohlášení, že bere na sebe všechnu zodpovědnost jak právní, tak i zdravotní. Všechny komplikace si pěkně zaplatí. Nechci  přispívat pak na nějaký účet, protože se něco mimořádného stalo. Stačí, že vyhlásili sbírku na "slavnou pražskou porodní  bábu Königsmarkovou!" Nejen, že měla zakázaný vstup do některých porodnic v Praze, ale v dostatečném předstihu neodhadla, při domácím porodu, komplikace při porodu. RvRv

4 2
možnosti
BB

Máte pravdu v tom, že vydat zákaz je příliš přísné. Ale nepovažuji porodnici za velkovýrobnu (vyrábíte si je doma :)), tam se prostě děti jen narodí a matka tam stráví cca 72 hodin (což je směšné, navíc je výhodou pro většinu rodiček, že vám dají najíst, takže nemusíte v té době obstarávat domácnost, ale celých 72 hodin máte na to, abyste koukali na ten zázrak, co se narodil). V neposlední řadě, kýlu si taky nenecháte operovat v příjemnějším prostředí doma, a že to rozhodně není operace ve své podstatě dnes již tak závažná. Schopný doktor by to zvládl s přístroji i doma. Já si taky myslím, že doma je doma a chtěla jsem domů co nejdříve, ale byla jsem ráda, že jsem se mohla hned zeptat, proč se děje tohle a dítě dělá tohle, a odpověď byla z první ruky.

3 1
možnosti
Foto

Já jsem pro ambulantní porod,jako to bývá v některých zemích.Pro nás, které nesnášíme pobyt v nemocnici, ideální. Prostě po 24 hodinách pustit domů. Nechápu, proč by miminka nemohl přijít naočkovat doktor domů, beztak tam chodí na první návštěvu. Neříkám, že by to bylo vhodné pro všechny, třeba některé prvorodičky jsou vyjukané a neví si rady...ale ostřílené vícematky není důvod držet 3 a více dní:-) (samozřejmě s vyjímkou SC).

2 1
možnosti
OF

Další příspěvek zdravotnického "odborníka". Ať si maminky rodí doma ,ale v případě

komplikovaného porodu s následkem mozkové dysfunkce u novorozeněte ,ať si pak následnou péči platí rodiče ze svého jak je to v jiných státech.

5 1
možnosti