Rodáci - další návrat televize Barrandov

V pátek odvysílala televize Barrandov další díl seriálu Rodáci. I tentokrát se ozvaly hlasy o tom , jaký je to brak a o tom jak kontroverzně si tato stanice při nabídce počíná. Po Majoru Zemanovi a Ženě za pultem je tu tedy další výtvor, z dob minulého režimu...

O seriálu Rodáci jsem jen slyšel, ale nikdy jsem neměl možnost jej vidět. Takže svou premiéru jsem si odbyl právě díky TV BARRANDOV. Nejsem ale typickým seriálovým divákem, který sleduje díl za dílem, v intervalech, nabídnutých stanicí. A protože to technika umožňuje, stáhl jsem si všech 13 dílů a dva dny se nehnul od obrazovky....

Mým prvním pocitem byl šok. Jak je možné, že něco takového, vůbec mohlo spatřit světlo bolševického světa? Moje rozpaky a údiv rostly po dalších dílech. Pro ty kdo nevědí o čem je řeč, jen ve stručnosti :

Mladý student Petr Vitásek, je svědkem, kterak okupanti zastřelí jeho kamaráda a z toho mu takříkajíc hrábne a stane se z něj mamlas. Trošku zjednodušený pohled, nicméně přesně vystihuje tuto postavu, kterou stvárnil Jan Šťastný. Jenže, ač to mělo být asi původně jinak, tento seriál není primárně o Petrovi Vitáskovi ale o době a o lidech kteří v ní žili. A tady je původ mého údivu nad faktem, že cenzor nespálil seriál na troud a že jeho tvůrci neskončili před popravčí četou. Sledujete li jednotlivé díly pozorně, nemůžete si nevšimnout, že historie je zde předkládáná jinak, nežli jsme ji znali ze školních lavic, či denního tisku. Na mnoha místech jsou komunisté přímo usvědčování ze lži a samotná postava Vitáska, jako by předznamenávala řádění bolševických teroristů v 50.letech. Pochopitelně je to vše oděno do jakési lehounké tuniky uvědomělosti, nicméně některé scény stojí opravdu za citování. Například:

V předposledním díle přesvědčují komunisté vesničany, aby je podporovali. Ti namítají, že pokud by se dostali k moci, sebrali by jím pole a statky. Komunistická odpověď je, taková že to není pravda ale naopak, že rozdají více polností. To je něco, co do té doby bylo naprostým tabu. Stejně tak neuvěřitelné je zobrazení lágru pro Němce.

Seriál Rodáci mne překvapil. Ještě více mne překvapila současná reakce jeho představitelů, včetně režiséra Adamce. Nejedná se totiž zdaleka o to nejhorší co bylo natočeno. Stačí připomenout splašky typu Gottwald, Muž na radnici nebo Okres na severu. Myslím si že pověst, která üvedení tohoto dílka předcházela, značně přeháněla. Navíc je zajimavé sledovat, kdo v tomto seriálu všechno hral. Kolik diváků si například všimne mladého Daniela Landy?

Sledování Rodáků doporučuju. Není to veledílo, nicméně za shlédnutí stojí. A jedna poznámka závěrem :

Komunistické seriály jsou často démonizovány. Major Zeman a další. Je hodně těch kteří by je rádi navždy zakázali. To by ale byla velká chyba. V dnešní době je to jediná možnost, jak si připomenout časy, které se už nikdy nesmí vrátit. Je veliká tragedie, že neexistuje veřejný zájem znát pravdu a tuto pravdu šířit. Naopak, mám pocit, že stále více se stává trendem znevažovat životy těch, kteří se nebáli proti komunistickému moru vystoupit.

Autor: Václav Král | pondělí 2.5.2011 6:05 | karma článku: 10,87 | přečteno: 1394x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18